Höstinspiration för trappan

Efter en lång och varm sommar kan det vara skönt att rensa bort det vissna och torra, och återigen få lite härlig fräsch blomsterprakt på trappan eller uteplatsen.

För visst kan den tidiga hösten också bjuda på sköna dagar utomhus. Passa på att göra fint och inbjudande och välkomna höstens färger. Här bjuder vi på lite inspiration!

Det finns flera växter som har sin höjdpunkt nu sent på sommaren och tidig höst. Njut av höstaster och bollkryss som finns i många färger och har bra hållbarhet. Cyklamen är självklart också aktuell och finns i härliga, sprakande färger. Missa inte den söta minivarianten! Eller varför inte välja alunrotens vackra bladverk och prydnadsgräs som kan ge spännande struktur och lite höjd på planteringen.

Andra bladväxter som kan fylla krukorna är prydnadskål, silvergirland och silvernjurvinda.

Ljungen är en klassiker som alltid är rätt och matchas fint med vackra krukor eller korgar. Plantera för sig själv eller kombinera med växter i silvergrått, lila och rosa - stilrent och klassiskt.

Gruppera gärna krukor och plantera blommor av samma sort. Höstaster i mjuk pastellfärg är vackert att vila ögonen på.

För den som verkligen vill ta vara på höstfärgerna finns det många alternativ. Bollkryss finns i flera färger, matcha med cyklamen för en härlig rosa kombination. Fyll på med alunrot och ljung, håll utkik efter de härliga mörkt röda eller friskt limegröna varianterna.

Den färgstarka prydnadskålen finns i flera nyanser och passa fint ihop med den höstiga färgpaletten. Har du odlat andra kålsorter själv kan du även sätta dessa i din höstplantering. Svartkål och grönkål kan bli riktiga skönheter med sina höga spiror.

Plocka fram dina loppisfynd och dekorera din trappa och uteplats. Gör en fin miljö att passera varje dag och följ hur sensommaren sakta går över till tidig höst, låt växterna förändras med årstiden. Prydnadskålen kan till och med bli mer färgstark när temperaturen sakta sjunker.