Inspiration

Plantera olika sorters ljung – inspiration till höstkrukan

Varje årstid har sina höjdpunkter och en av höstens vackraste är ljungen. Numera är färgerna många och det finns en för varje smak och stil. Fyll på med inspiration till årets höstkruka!
Ljung 'Skyline'

Ljungväxten Skyline har ett grönt bladverk som är snyggt bara som det är för sig själv. Men den är även perfekt att använda som kontrastväxt i höstplanteringen. Skyline håller sig fin långt in på vintern, men slår sällan ut i blom.

Ljung 'Skyline', penningblad och ajania.

Att hålla sig till en genomgående färgskala i höstkrukan är ett bra tips för att få en mer stilren känsla. Här går växterna ton i ton i limegrönt och gult. Variera i stället växtsättet för att skapa fin dynamik – uppåtväxande, hängande och något blommande. Här får den får den gröna ljungen Skyline sällskap av penningblad och limefärgad ajania.

Cyklamen, ljung och silvernjurvinda.

Plocka fram mer frostigt vita toner och kombinera den gröna ljungen med vit cyklamen och hängande silvernjurvinda. Matcha gärna planteringen med en zinkkruka eller korg. Tänk på att höst- och vinterkrukans material ska tåla lite lägre temperaturer och att överflödigt vatten kan rinna ut.
Du kan använda en vanlig planteringsjord och lite lecakulor i botten för bättre dränering, om det behövs.

Gröna toner i höstkrukan.

Prydnadskål är en riktig höjdare i höstkrukan, den finns i vitt och rosa. Dessutom blir dess färgkontraster starkare allt eftersom temperaturen sjunker. Den gröna ljungen fungerar här som bakgrund i planteringen där färgerna återigen går ton i ton, men där fina blad- och blomformer skapar en härlig mix.

Vit prydnadskål, brokbladig skimmia och murgröna som slingrar längst kanten.
Hängand ljung.

Brukar du alltid välja likadan ljung varje år? Våga prova något nytt! Leta till exempel efter ljung med ett annorlunda växtsätt, som här där vi valt en hängande ljung. Plantera samma sort i flera korgar för en fyllig känsla.

Men visst är den klassiska, rosa Erica ljungen, ett säkert kort. Den starkt rosalila blomningen passar väldigt fint ihop med växter som går mot grått och silver. Silverek är ett exempel på precis en sådan. I planteringen finns också en cyklamen i samma härliga ceriserosa, färgklicken på trappan!

Silverek, ljung och cyklamen.
Mixa olika sorters ljung tillsammans, här har vi blandat rosa och vit ljung. Varför inte hålla det enkelt?

Alunrot är en självklar växt i höstkrukan. Den finns i många vackra färgställningar, men de mörkbladiga varianterna matchar den rosa ljungen perfekt.

Ljung och alunrot.

Gör din entré till en härligt höstig plats som känns välkomnande. När det börjar mörkna tidigt om dygnet kan det vara fint att väva in en ljusslinga i en eller flera av planteringarna. Tänk på att välja en variant som tål att vara utomhus.