Ljung - toppenväxt för höstkrukan

Ljung trivs utmärkt i höstkrukan. De små blommorna torkar och fortsätter förgylla växten långt in på vintern.

Ljung är en perenn växt som kommer tillbaka år efter år. Ljungplantorna växer som små låga buskar, lite utbrett. Eftersom de trivs med närhet till varandra, kan du plantera dem i grupper eller som marktäckare. Ljungen blir som en böljande, levande matta i underbara färger, nyanser och skiftningar.

Plantering av ljung på friland

Plantera ljung fritt i din trädgård eller rabatt där du tycker att den passar. Jorden bör vara lucker, genomsläpplig, sandblandad och kemiskt sur. Tidigt på våren beskär du plantorna, klipper bort alla blomställningar och putsar till dem. Du kan även beskära ljungplantan direkt efter blomningen, men då missar du de dekorativa foderbladen, som sitter kvar som en färgklick hela vintern.

Plantering med perenn ljung, murgröna, tuvvaktelbär och cypress.

Värt att veta om ljung

Ljung är en surjordsväxt som trivs ihop med till exempel rododendron. Gräs, dvärgrododendron och ljung blir en fin grupp. Rötterna ligger ytligt, täck gärna jorden mellan plantorna med bark el dyl. för att skydda dem mot stark sol. Ljung trivs i fuktig jord men tål inte stillastående vatten och vinterväta.

Förr användes späd ljung som bete, man gjorde korgar av rötterna, eldade med grenarna och använde växten till garnfärgning och i madrasser i stället för halm, på så sätt slapp man möss. Bina suger nektarn från ljungen, som blir till mörk honung med kraftig smak.