Bollkrysantemum - en höstfavorit

En enda bollkrysantemum i en snygg kruka är allt som behövs för att piffa upp utanför ytterdörren eller på balkongen. Du får en fin blomsterprakt under hösten när de flesta andra växter slutat blomma. Den tål också en lätt nattfrost.

Så sköter du din krysantemum

Bollkrysantemum är perfekt att ha ute. I den svala luften håller den längre än inomhus. Vattna så att jorden håller en lätt och jämn fuktighet. Blir jorden för torr kan knopparna trilla och blomningen uteblir, och rotblöta är det få växter som klarar någon längre tid. Häll därför bort överflödigt vatten, framför allt efter ett skyfall. Ställ din krysantemum på en ljus plats som inte är allt för solig och varm. Står den allt för skuggigt kan knopparna få det svårare att slå ut ordentligt.

På Blomsterlandet har vi lokalodlad bollkrysantemum i ett utvalt sortiment. För inte alls länge sedan hade åtminstone tre fjärdedelar av alla krysantemum gula blommor men numera finns de i många olika blomfärger. Det är framför allt de med rosa, lila och vita blommor som är mest populära men de finns även i mörkare och mer brända färgtoner som passar perfekt framåt höstkanten. Det finns både krysantemum med enkla och med fyllda blommor.

Krysantemum eller bollkrysantemum, med det vetenskapliga namnet Chrysanthemum × morifolium, är en korgblommig växt precis som prästkragen. Krysantemum är en gammal kulturväxt och har odlats mycket länge. De vi idag har i odling är hybrider mellan olika östasiatiska arter.

Matcha med en fin korg eller kruka

Korg Zakarias

Finns i flera varianter

Från 99:-

Korgkruka Elton

Finns i flera varianter

Från 79,90

Kruka Vicke

Finns i flera varianter

Från 799:-

Korgkruka Blacky

Finns i flera varianter

Från 59,90

3 för 70:-

Zinkkruka Gordon

Finns i flera varianter

Från 29,90

Korgkruka Zimba

Finns i flera varianter

Från 59,90

Fler tips för sensommar och höst

ReportageVälkomna hösten - trädgårdsmästarens bästa tips för trädgård och kruka

Här kommer trädgårdsmästare Robert Stenboms tips för välkomnande höstkrukor, vinterförvaring av medelhavsväxter och annat som passar att göra när dagarna blir allt kortare.

Fixa fina höstkrukor

Äntligen har höstfärgerna vaknat till liv och naturen skiftar i vackra nyanser.

GuideAtt övervintra pelargoner

Om du vill spara dina pelargoner över vintern, slutar du med näringsgivorna på sensommaren och tar in plantan, innan frosten kommer.