Guide

Att övervintra pelargoner

Om du vill spara dina pelargoner över vintern, slutar du med näringsgivorna på sensommaren och tar in plantan, innan frosten kommer.

Pelargonerna kommer ursprungligen från trakter där vintrarna är milda och frost är sällsynt. Därför behöver de övervintra ljust och frostfritt även här, idealtemperaturen är 5-10°C.

Trapphus, garage eller förråd

Enklast är om du har ett rum som du kan hålla svalt. Där du kan ställa in dina växter som skall vinterförvaras och stänga dörren till den övriga delen av huset eller lägenheten. Alla har tyvärr inte ett sådant rum, men det finns andra möjligheter.
 Har du kanske en sval källare? Ställ pelargonerna i fönstret där. Har du fönster i trappuppgången – jättebra! Här är ljust och lite svalare än i rummen.
 Har du ett frostfritt garage? Träng ihop dem i fönstret.

Har du inget svalt utrymme alls, och ska ha pelargonerna inomhus hemma? Ingen fara, det brukar gå bra det också. 

Ljus och temperatur hänger samman

Tänk på att ljus och temperatur hänger samman, så ju varmare plantorna står desto mer ljus måste de få. Stäng helst av elementet under om de står på en fönsterbräda. Ju svalare växterna står desto mindre vatten förbrukar de, så vattna ytterst försiktigt. De som står i rumstemperatur vattnas mer men se upp för övervattning!

Ta fram pelargonen från vintervilan

Övervintrade pelargoner kan se väldigt skräpiga ut när du plockar fram dem från vinterförvaringen. Men pelargoner är tåliga, så trots sitt tråkiga utseende nu brukar de bli fina till sommaren. Under mars månad brukar det för de flesta vara lagom tid att börja ta tag i pelargonerna. Detta gäller för alla pelargoner, oavsett hur de har övervintrats. För nu ska de fram i ljuset, de ska också placeras lite varmare och börja vattnas mer.

Börja beskära

Börja med att beskära pelargonerna. Klipp ovanför ett bladfäste med en ren sekatör eller skär med en ren kniv. Hur mycket som ska klippas bort beror dels på sorten, dels på hur plantan har övervintrat. Ta även bort torra, vissna blad. Om pelargonskotten är tunna och gängliga blir plantorna finast om du klipper ner dem ordentligt. Blir det några blad kvar är det bra, och blir det bara en bladlös stjälk kvar fungerar även det. Om pelargonerna har övervintrat under växtlampa och fortfarande är gröna och fina behöver de kanske bara beskäras lite grann, mest för att jämna till formen.

Dags för ny jord

Pelargoner blommar mycket och länge under sommaren och behöver därför en nystart med omplantering i bra jord. Frigör försiktigt plantan från krukan, krafsa sen lite lätt bort all jord som lossnar från rötterna. Plantera om i ny, ren kruka och fyll på med pelargonjord.

Välj krukstorlek med omsorg

Det är mycket möjligt att pelargonen kan stå i en kruka av samma storlek som tidigare, men om rotklumpen är stor är det bättre att välja en större kruka. Men ta inte en bamsekruka direkt. Plantan är ju i lite av ett chocktillstånd, nya rötter behöver bildas och i en för stor kruka är det lätt att jorden blir för blöt och då trivs inte pelargonen.

Viktigt att näringsvattna

Jorden till pelargoner ska vara lucker, så risken för övervattning minskar, och välgödslad så plantan orkar tillväxa och bilda blommor. Ungefär en månad efter omplantering, när pelargonen kommit i gång att växa, är det dags att börja näringsvattna. Använd gärna pelargonnäring.

Ljusare tider

Nu ska pelargonerna placeras så ljust som möjligt, gärna i ett söderfönster. Och räcker platsen på fönsterbrädan inte till kan det bli aktuellt att placera plantorna under växtbelysning. Ha belysningen tänd 12–14 timmar per dygn och gärna under dagtid så det befintliga ljuset förstärks.

Våga plocka bort knopparna

Toppa pelargonerna några gånger under våren, då grenar de sig och genererar så småningom fler blomstänglar. Men plocka bort knoppar och blomstänglar som utvecklas tidigt, de stjäl bara onödig kraft från plantan.

Se hur du gör med pelargonen efter vintervilan:

Specialjorden och rätt näring ger pelargonerna optimala förutsättningar för att trivas.