Vinterförvara dina medelhavsväxter

Då klimatet i Sverige vintertid inte passar medelhavsväxterna, måste vi försöka kopiera det sydländska vinterklimatet genom att ta in växterna och förvara dem frostfritt, ca 5-10°C under vintern.

En sval och ljus plats är idealiskt, som en inglasad balkong eller uterum, men en källare med extra växtbelysning fungerar också bra.

Även om du inte har det idealiska rummet för växterna, ska du försöka övervintra dem – det kan lyckas ändå.

Vintern är medelhavsväxternas återhämtningsperiod. De behöver under denna period mindre vatten och ingen extra näring, men låt inte växterna torka ut helt. En tumregel är att ju kallare växterna står desto mindre vatten behöver de. För att vara mer exakt följer här ingående tips för hur du tar hand om olika medelhavsväxter under vintern.

Olivträd

Olivträdet tål visserligen en köldknäpp, men bör förvaras ca 5-10°C vintertid. Vattna mycket sparsamt, utan extra näring.

Citrusväxter

Det finns många olika arter i släktet citrus, exempelvis citron, kalamondin, kumquat och clementin. Citrusväxterna trivs allra bäst med extra växtbelysning under vår mörka vinter. Bästa temperaturen är ca 10°C. Vattna sparsamt och tillför ingen näring. Ju varmare trädet står desto mer ljus behöver det. Om citrusträdet står inomhus när det blommar måste man hjälpa det på traven med pollineringen. Använd en liten pensel. Om bladen trillar av beror det oftast på för lite ljus, för torr luft eller för lite vatten. När trädet flyttas ut på våren måste det försiktigt vänjas vid utomhusklimatet.

Bägarranka

Denna färgglada slingerväxt kan övervintra på en ljus och sval plats, ca 10-15°C. Vattna sparsamt och tillför ingen näring vintertid.

Palmer

De flesta palmer måste förvaras ljust och frostfritt vintertid. Kanariepalm vinterförvaras gärna i ett inglasat, frostfritt uterum, i 10-12°C. Dvärgpalmen kan övervintras på en ljus och frostfri plats, 5-10°C. Vattna sparsamt under viloperioden.

Fikon

Det lättodlade fikonträdet ska vattnas mycket sparsamt och utan näring vintertid. Fikon fäller sina blad på vintern, så det kan övervintras i mörker. Övervintras frostfritt 2-10°C i tex garage, eller trapphus. I södra Sverige klarar sig fikonträdet på friland på en skyddad plats. Fikonträdet måste ha en kyligare period under vintern för att kunna sätta frukt.

Afrikas blå lilja

När den vackra blomningen är över, ska de vissna stjälkarna tas bort. Övervintras ljust i ca 5-15°C. Sparsamt med vatten vintertid utan näring.

Agave

Denna klassiska medelhavsväxt vinterförvaras svalt och ljust, ca 10°C. Vattnas sparsamt utan extra näring.

Hibiskus

Den soldyrkande hibiskusen övervintras ljust och svalt, ca 10°C. Vattna sparsamt, ingen näring under viloperioden.

Här kan du läsa mer om vinterförvaring av sommarens uteväxter.

Övervintra sommarens uteväxter

Är alla mina fina växter slut bara för att sommaren är över? Kan jag spara dem till nästa år? Hur gör jag? Frågorna är många och svar på en del av dem får du här.

InspirationSkapa en medelhavsoas hemma hos dig

Sommar, sol och semester. Det är nog vad många av oss förknippar Medelhavet med. Men tänk också på smakerna, dofterna och färgerna. Med hjälp av rätt växter skapar du medelhavskänsla hemma på din altan eller balkong.

Agave

Agave trivs bra av att placeras utomhus sommartid. Får stora gråblå blad med taggiga kanter som är vassa. Ute i toppen på varje blad sitter en sylvass spets.