Guide

Olivträd - Olea europaea

För att din medelhavsträdgård ska bli fulländad behöver du absolut ett eller flera olivträd. Så här får du dem att trivas.

Växtplats

Varm, solig och gärna vindskyddad plats sommartid. Passar perfekt på balkongen, uteplatsen och terrassen.

Vattning

Var noga med vattningen, särskilt under varma och torra somrar. Vattna rejält och låt torka upp mellan vattningarna. Vintertid mycket sparsamt.

Jord

Plantera om olivträdet var tredje till fjärde år i medelhavsjord, varje gång i en något större kruka med hål i botten.

Gödning

Tillsätt näring för medelhavsväxter i vattnet varannan vecka från vår till sensommar.

Skötsel

Klipp och beskär trädet efter tycke och smak eller låt det växa fritt och buskigt.

Övervintring

Olivträdet är visserligen förhållandevis tålig mot frost, klarar några minusgrader, men när kylan kommer på hösten tar du in växterna för att övervintra så ljust som möjligt och i temperatur mellan 2 och 10°. Där vattnas de sparsamt så att inte rötterna ruttnar, men ändå så mycket att jorden inte torkar ut. Tänk på var växten kommer ifrån. Hur är klimatet i växtens ursprungsmiljö om vintern? Försök att återskapa den miljön.

Växter som behåller bladen över vintern, som t.ex. oliv måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de. En växtlampa kan vara värt att prova om du har svårt att hitta en plats med tillräckligt mycket ljus inomhus. Innan du ställer ut krukan för gått på våren, låter du den stå ute om dagarna och inne om nätterna för att vänja sig vid temperaturen utomhus. Olivträdet kan tappa en del blad på vintern, men de kommer tillbaka på våren.