Fikonträd - så här gör du

Tänk att smaka på ett solvarmt fikon direkt från ditt fikonträd.

Fikonträdet är lättodlat och passar utmärkt att odla i kruka. På sommaren trivs det lilla trädet ute på terassen, balkongen eller i inglasat uterum. Läget ska vara soligt och varmt. Under sommaren vattnar du regelbundet, fikonplantan vill inte torka ut. Tillför näring, som medelhavsnäring eller trädgårdsgödsel, 2-3 gånger per månad.

Övervintra ditt fikonträd

På sensommaren drar du ner på näringen för att på höstkanten sluta helt. Fikon är ett lövfällande träd, så det kan övervintras i mörker. Viktigt är att fikonträdet övervintras frostfritt, och helst inte över plus fem grader. Garaget, källaren eller trapphuset kan till exempel fungera bra. I vissa fall kan fikonträdet övervintra utomhus (zon 1), men då bör krukan vinterisoleras väl, med frigolit eller annan isolering. Fikonträdet måste ha en kyligare period under vintern för att kunna sätta frukt. På våren tar du fram krukan och låter fikonträdet successivt vänja sig vid ljuset om den har förvarats mörkt.

Beskärning

Underhållsbeskärning kan göras på senvintern för att plantan ska få ett kompaktare växtsätt, och för att stimulera fruktsättningen. Klipp bort skadade, korsande eller inåtväxande grenar. Fikon blöder lätt och en hårdare uppbyggnadsbeskärning bör därför göras under plantans viloperiod (sen höst till sen vinter).

Omplantering

Planteras om på våren, ungefär vart tredje år. Plantera då i planteringsjord, gärna blandad med kogödsel.