Medelhavsväxter - skötselråd

Inspireras du av Medelhavets växter? Då finns det en mängd spännande växter att välja bland om du vill du skapa en sydländsk inramning till din trädgård, terrass eller balkong.

Växterna från Medelhavet har alla nästan samma krav och de är inte särskilt stora. De trivs bäst på en solig, varm och skyddad plats, och bör övervintra ljust och svalt.

Växter som fäller löven på hösten, som t.e.x fikon måste inte övervintras ljust. De kan placeras i utrymmen som är helt mörka.

Växter som behåller löven över vintern, som t.ex. oliv och lager måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de.

Om du inte har någon lämplig svalare övervintringsplats kan en del växter överleva vintern inne i rumstemperatur, exempelvis citrus. Ställ den inte för nära ett varmt element, och duscha växten regelbundet.
Har man varken garage eller förråd med fönster så kan i vissa fall även balkongen duga. Isolera krukan väl genom att linda in den i t.ex. bubbelplast, säckväv eller annat material. Eller ställ ner hela krukan i en stor kartong, som du sedan fyller med isolerande material.

Växter som oliv, kamelia och rosmarin tål någon minusgrad. Innan du för gott ställer ut krukan på våren, låter du den stå ute om dagarna och inne om nätterna för att vänja sig vid temperaturen utomhus.

Olivträd - Olea europaea

För att din medelhavsträdgård ska bli fulländad behöver du absolut ett eller flera olivträd. Så här får du dem att trivas.

Vinterförvara dina medelhavsväxter

Då klimatet i Sverige vintertid inte passar medelhavsväxterna, måste vi försöka kopiera det sydländska vinterklimatet genom att ta in växterna och förvara dem frostfritt, ca 5-10°C under vintern.