Bägarranka – skötsel och att övervintra

Bägarrankan är en vacker sommarblomma som trivs bra på solig balkong eller uteplats. Den är en härlig färgklick och blommar länge med sina stora trattformade blommor i vitt, rosa eller rött.

Skötsel av bägarranka

Bägarrankan trivs bäst i ett läge som är soligt eller med lite halvskugga, och gärna vindskyddat när den står utomhus på sommaren. Se till att vattna den regelbundet och håll jorden fuktig, men utan att den blir helt dränkt i sin kruka. Bägarrankan mår toppen av att få näring i vattnet från april till september, följ instruktionen som finns på växtnäringens flaska.
Bägarrankan är ofta uppdriven i en skyddad växthusmiljö och är känslig för temperaturer under 12 grader, så var lite vaksam på temperaturen om du vill ställa ut din bägarranka tidigt på säsongen.

Om du väljer att ha bägarrankan inomhus är det bra att välja ett soligt fönster, och om det är möjligt - försöka hålla luftfuktigheten hög.

Få bägarrankan att blomma igen

Trots att bägarrankan oftast blommar mycket och länge så kan den ibland ha perioder där den inte verkar sätta några nya knoppar.

För att stimulera bägarrankan att blomma behöver den stå ljust. Det är också möjligt att den just för tillfället har det för bra med näringen du ger, och att det då bara bildas blad och inte blomknoppar. Prova att halvera mängden näring och avvakta ett par veckor så kan kanske knoppsättningen få lite fart.

Plantera om bägarranka

Om du lyfter upp rotklumpen ur krukan och tittar på hur rotsystemet ser ut så kan du avgöra om det är dags att plantera om eller inte. Om jorden börjar bli helt genomvuxen av rötter och du nästan ser mer rötter än jord i rotklumpen så kan det vara läge att plantera om. Välj en ny kruka som är någon eller några storlekar större än den du hade innan. Vanlig blomjord för krukväxter passar bra till bägarrankan.

Rosa bägarranka

Övervintra bägarranka

Bägarrankan brukar inte vara så svår att övervintra, men den vill gärna stå ljust och svalt, i lite lägre temperatur än rumstemperatur. Ett uterum eller inglasad balkong kan fungera bra om man ser till att det inte blir minusgrader och att ljuset är tillräckligt.

Har du svårt att hitta en tillräckligt ljus plats, kan du prova att använda dig av en växtlampa under de mörka vintermånaderna för att ge bägarrankan tillräckligt många timmar ljus.

Om du upptäcker att bägarrankan tappar mycket blad som har torkat ihop beror det troligtvis på ljusbrist i kombination med torr inomhusluft. Det kan dock fortfarande finnas liv i plantan, men det gäller att ha lite tålamod fram till februari-mars då dagsljuset blir lite starkare och eventuella nya skott kan börja bryta fram.

Beskära bägarranka – få sticklingar

Växten behöver inte beskäras på hösten, utan det kan man göra till våren i stället när du tar fram den från vintervilan. Vissa rankor kommer säkert att torka in under vintern, men det är ingen fara. Om man av utrymmesskäl behöver klippa den lite redan på hösten, så går det bra. Det går även bra att klippa bort det som eventuellt torkar in efter hand under vintern.

För att få en buskigare planta med fler rankor kan man beskära växten hårt efter vintervilan. Lämna kvar 3-4 bladpar och beskär strax ovanför ett knoppanlag eller blad.

Det avskurna växtmaterialet kan genom sticklingar bli till nya plantor. Klipp rankorna i cirka 10 cm långa bitar, låt dem torka ett par dagar innan du sticker dem i uppvattnad såjord och täcker med plast.

Bägarranka – kär blomma med flera namn

Andra namn som förekommer på växten bägarranka är Mandevilla, som är växtsläktets namn på latin, och Dipladenia som är en äldre benämning på släktet.