Inspiration

Skapa en medelhavsoas hemma hos dig

Sommar, sol och semester. Det är nog vad många av oss förknippar Medelhavet med. Men tänk också på smakerna, dofterna och färgerna. Med hjälp av rätt växter skapar du medelhavskänsla hemma på din altan eller balkong.

För många är det givet att placera medelhavsträdgården vid terrassen, men att bygga en pergola på tomtens soli­gaste yta, även om den ligger en bit från huset, kan också bli perfekt.

Den rätta känslan i din medelhavshörna får du genom att leka med kontrasten mellan sol och skugga. Ta hjälp av spaljéer, portaler och gärna en pergola som du klär med växter för att rama in och ge skugga. Murgröna, pipranka och klematis passar utmärkt, men även klätter­ rosor blir ett vackert blickfång.

Trädgård med stil

Vill du fokusera på perenner förstärker växter med gråbladigt bladverk känslan av sol, torka och värme. Lavendel är självklar, men här passar också kantnepeta, alpvide och blodnäva. Komplettera med typiska medelhavsväxter såsom fikon, lager och olivträd i kruka.

Föredrar du färgprakt passar bägarranka, trilling­ blomma, hibiskus och Afrikas blå lilja utmärkt som altanens utropstecken i kruka.

Lavendel

Hitta dina favoriter

Kanske det viktigaste för att skapa den rätta känslan av Medelhavet är citrusträd. Sorterna är otaliga, några favoriter väl värda att prova är kalamondin, citron och oval kumquat.

Med ett fikonträd, olivträd och några palmer i kruka är sedan din trädgård komplett. Fördelen med att plan­ tera dina medelhavsväxter i kruka är att du enkelt kan flytta dem från ett läge till ett annat om du till exempel vill skydda dem från blåst eller regn.

Tänk på att materialval, möbler, krukor och utsmyckningar gör mycket för att du ska fånga stilen. Terrakottakrukor är förstås alltid rätt, men även krukor i svart eller grå betong passar bra. Eller varför inte plantera i en stor konservburk? Samla gärna krukorna i grupper eller kring ett mindre avställningsbord. Det gör ett intryck av att du har fler krukor och växter, samtidigt som det blir mer lättskött. Att några av krukorna är tomma och bara står som dekoration är också helt okej.

Eucalyptus, olivträd och alunrot.

Med en smak av medelhav

Örter i maten är vardag kring Medelhavet. Gör det till en vana att nypa några kvistar av olika örter under sommaren. En liten örtagård på några kvadratmeter precis intill terrassen ger både nära till örterna och rätt stämning. Några självklara favoriter är rosmarin, basilika och timjan. Varför inte odla några tomater, chili och squash i krukor utanför köksdörren?

Rosmarin på stam.

Längtan efter Medelhavet

Skapa en egen oas på din balkong eller altan med olivträd, timjan och citrusträd. Doft och smak av kontinenten är belöningen som räcker hela sommaren.

GuideCitrusväxter - skötselråd och tips

De sprider en ljuvlig doft och ger en härlig medelhavskänsla. Upptäck alla olika sorter av citrus.

Medelhavsväxter från vackra Sicilien

Tidigt på våren börjar medelhavsväxterna dyka upp på våra hyllor, då är utbudet som störst och kvaliteten som allra bäst.