Inspiration

Skapa en medelhavsoas hemma hos dig

Sommar, sol och semester. Det är nog vad många av oss förknippar Medelhavet med. Men tänk också på smakerna, dofterna och färgerna. Med hjälp av rätt växter skapar du medelhavskänsla hemma på din altan eller balkong.

För många är det givet att placera medelhavsträdgården vid terrassen, men att bygga en pergola på trädgårdens soli­gaste yta, även om den ligger en bit från huset, kan också bli perfekt.

Den rätta känslan i din medelhavshörna får du genom att leka med kontrasten mellan sol och skugga. Ta hjälp av spaljéer, portaler och gärna en pergola som du klär med växter för att rama in och ge skugga. Murgröna, pipranka och klematis passar utmärkt, men även klätter­rosor blir ett vackert blickfång.

Trädgård med stil

Vill du fokusera på perenner förstärker växter med gråbladigt bladverk känslan av sol, torka och värme. Lavendel är självklar, men här passar också kantnepeta, alpvide och blodnäva. Komplettera med typiska medelhavsväxter såsom fikon, lager och olivträd i kruka.

Föredrar du färgprakt passar bägarranka, trilling­blomma, hibiskus och Afrikas blå lilja utmärkt som altanens utropstecken i kruka.

Lavendel

Hitta dina favoriter

Kanske det viktigaste för att skapa den rätta känslan av Medelhavet är citrusträd. Sorterna är otaliga, några favoriter väl värda att prova är kalamondin, citron och kumquat.

Med ett fikon, olivträd och några palmer i kruka är sedan din trädgård komplett. Fördelen med att plan­ tera dina medelhavsväxter i kruka är att du enkelt kan flytta dem från ett läge till ett annat om du till exempel vill skydda dem från blåst eller regn.

Tänk på att materialval, möbler, krukor och utsmyckningar gör mycket för att du ska fånga stilen. Terrakottakrukor är förstås alltid rätt, men även krukor i svart, zink eller grå betong passar bra. Samla gärna krukorna i grupper eller kring ett mindre avställningsbord och växthyllor. Det gör ett intryck av att du har fler krukor och växter, samtidigt som det blir mer lättskött. Att några av krukorna är tomma och bara står som dekoration är också helt okej.

Köp dina utekrukor online, eller besök våra butiker. Sortimentet varierar en del mellan hemsidan och butiker eftersom alla krukor inte går att skicka på ett bra sätt.

VIlken kruka passar din uteplats?

Metallkruka Ståle

Finns i flera varianter

Från 149:-

Kruka Vicke

Finns i flera varianter

Från 799:-

Zinkkruka Henry

Finns i flera varianter

Från 199:-

3 för 80:-

Zinkkruka Gordon

Finns i flera varianter

Från 29,90

Korgkruka Blacky

Finns i flera varianter

129:-
Eucalyptus, olivträd och alunrot.

Med en smak av medelhav

Örter i maten är vardag kring Medelhavet. Gör det till en vana att nypa några kvistar av olika kryddor under sommaren. En liten kryddträdgård på några kvadratmeter precis intill terrassen ger både nära till kryddorna och rätt stämning. Några självklara favoriter är rosmarin, basilika och timjan. Varför inte odla några tomater, chili och squash i krukor utanför köksdörren?

Rosmarin på stam.