Inspiration

Skapa en medelhavsoas hemma hos dig

Sommar, sol och semester. Det är nog vad många av oss förknippar Medelhavet med. Men tänk också på smakerna, dofterna och färgerna. Med hjälp av rätt växter skapar du medelhavskänsla hemma på din altan eller balkong.

För många är det givet att placera medelhavsträdgården vid terrassen, men att bygga en pergola på trädgårdens soli­gaste yta, även om den ligger en bit från huset, kan också bli perfekt.

Den rätta känslan i din medelhavshörna får du genom att leka med kontrasten mellan sol och skugga. Ta hjälp av spaljéer, portaler och gärna en pergola som du klär med växter för att rama in och ge skugga. Murgröna, pipranka och klematis passar utmärkt, men även klätter­rosor blir ett vackert blickfång.

Skapa din egna mysiga hörna, för återhämtning, njutning och nya trädgårdsdrömmar.

Trädgård med medelhavsstil

Vill du fokusera på perenner förstärker växter med gråbladigt bladverk känslan av sol och värme. Lavendel är självklar, men här passar också kantnepeta, alpvide och blodnäva. Komplettera med typiska medelhavsväxter såsom fikon, lager och olivträd i kruka.

Olivträd i kruka, agave i bakgrunden.
Lager, Laurus nobilis, finns som olika typer av plantor. Ibland kan du hitta den dekorativt uppstammad.

Föredrar du färgprakt passar bägarranka, trilling­blomma, hibiskus och Afrikas blå lilja utmärkt som altanens utropstecken i kruka.

Hibiskus finns i flera färger, varje blomma har vackra detaljer. Tänk på att hibiskus gärna vill stå på ett och samma ställe och inte bli flyttad.
Hibiskus och bägarranka är två sommarfavoriter. Bägarrankan finns i flera nyanser av rosa och rött och blommar tacksamt hela sommaren om den trivs.

Olika typer av palmer har vackra bladformer med spännande strukturer i större storlek som passar fint in i din medelhavsträdgård. Precis som de flesta andra medelhavsväxterna behöver övervintringen vara frostfri och med extra belysning. Men känslan man får av de större bladväxterna kan vara värt lite extra jobb.

Jättepalmlilja 'Jewel'

Fördelen med att plantera dina medelhavsväxter i kruka är att du enkelt kan flytta dem från ett läge till ett annat om du till exempel vill skydda dem från blåst eller regn. Blir krukorna tunga kan du använda små rullplattor eller blomvagnar för att kunna flytta dem.  

Kanariepalmen, Phoenix canariensis, finns i flera olika storlekar. Håll utkik efter de stora exemplaren på vårsäsongen.
Syddracena, Cordyline australis 'Red Star', sticker ut med sina långa rödbruna blad.

Hitta dina citrusfavoriter

Kanske det viktigaste för att skapa den rätta känslan av Medelhavet är citrusträd. Sorterna är otaliga, några favoriter väl värda att prova är kalamondin, citron och kumquat.

Citrusträden sprider en fräsch doft när de blommar, och har du tur bär de frukt.

Materialval och färger sätter tonen

Tänk på att materialval, möbler, krukor och utsmyckningar gör mycket för att du ska fånga stilen. Terrakottakrukor är förstås alltid rätt, men även krukor i svart, zink eller grå betong passar bra. Samla gärna krukorna i grupper eller kring ett mindre avställningsbord och växthyllor. Det gör ett intryck av att du har fler krukor och växter, samtidigt som det blir mer lättskött. Att några av krukorna är tomma och bara står som dekoration är också helt okej.

Köp dina utekrukor online, eller besök våra butiker. Sortimentet varierar en del mellan hemsidan och butiker eftersom alla krukor inte går att skicka på ett bra sätt.

Silvereukalyptus i lerkrukan Rope.
Blanda olika krukor, men gärna i liknande nyanser, så blir ändå intrycket enhetligt. Variationen bland växterna står för blickfånget.

Matcha med möbler som har känslan av en solig terrass i Italien eller varför inte ett litet franskt café? Rottingmöbler med mjuka former ger en avslappnad stil, där du kan få en lugn skön stund. Men kanske passar det bättre att göra en mysig liten fikahörna där morgonkaffet kommer smaka extra bra under sommarhalvåret, då behövs bara ett mindre bord och lite enklare stolar. 

Smaker och dofter som ger en extra dimension

Örter i maten är vardag kring Medelhavet. Gör det till en vana att nypa några kvistar av olika kryddor under sommaren. En liten kryddträdgård på några kvadratmeter precis intill terrassen ger både nära till kryddorna och rätt stämning. Några självklara favoriter är rosmarin, basilika och timjan. Varför inte odla några tomater, chili och squash i krukor utanför köksdörren?

Rosmarin och fikonträdär lättskötta växter i din medelhavsträdgård.

Möblerna på bilderna är privata och finns inte på Blomsterlandet.