Eukalyptus – favorit i kruka och bukett

Det är något visst med dessa aromatiska, grågröna blad som går så fint ihop med många andra nyanser. Och det bästa av allt är att det är fullt möjligt att odla sin egen eukalyptus. Här förklarar vi hur.

Vi hemmaodlar snittblommor som aldrig för. Många avsätter en bit av trädgårdslandet till blomsterprakten, andra fyller pallkragar med annueller och balkongodlarna väljer ut godbitarna då odlingsplatsen oftast är begränsad. För många är eukalyptus en favorit att ha i buketter eller som ensam kvist i en vacker vas. 

Att odla eukalyptus hemma

De flesta arter av eukalyptus härstammar från Australien, där växer de som stora träd. Hos oss blir de sällan högre än dryga metern inomhus och kanske närmare två meter om de planteras utomhus. Eftersom eukalyptus bara klarar enstaka köldknäppar måste plantor som står utomhus vinterförvaras ljust och frostfritt. 

Så eupkalyptus från frö

Att driva upp egna eukalyptusplantor från frön är fullt möjligt. Men det gäller att börja tidigt på säsongen, gärna redan i januari. Så fröna på fuktig såjord, och de ska knappt täckas. Placera sedan sådden i ett minidrivhus, optimal groningstemperatur är 20–22 grader. Groningen kan ta tid, allt från ett par veckor till ett par månader men viktigast är att hela tiden försöka hålla jorden lagom fuktig. Efter groning ställs fröplantorna svalare, 16–18 grader. Plantorna behöver därefter omskolas till lite större krukor i mer näringsrik jord, som till exempel medelhavsjord eller yrkesodlarjord. Placera sedan krukorna på ljus växtplats.  

Plantorna blir buskigare om de toppas en eller ett par gånger. Att toppa en planta är inte svårt, det är bara att knipsa av yttersta toppen. Första toppningen kan vara lagom att göra när plantan är 20–25 cm och eventuellt en andra gång när plantan är kring 40–50 cm hög. 

Eucalyptus 'Baby Blue', Eucalyptus pulverulenta

Odla eukalyptus i kruka

Vill man nu inte odla eukalyptus från frön går det alldeles utmärkt att köpa färdiga plantor. I handeln är silvereukalyptus, Eucalyptus gunnii, vanlig men det kan även finnas andra arter med samma fina bladfärg. Eukalyptus kan placeras inomhus men även planteras i rabatter eller i stora utomhuskrukor när vårens sista frostnätter är förbi. Fördelen med krukplantering utomhus, jämfört med om plantan står i rabatt, är att det blir lättare att flytta in plantan när höstens första frostknäpp är i antågande.  

Övervintra eukalyptus

För även om eukalyptus kan klara sig på friland i de mildaste delarna av landet är det säkrast med övervintring inomhus. Ställ plantan ljust och på en sval, men frostfri, plats under vintern och detta gäller även för de exemplar som står inomhus.

Vinterns mörka period i kombination med torr och varm inomhusluft är inte optimalt för eukalyptus och kan resultera i mängder av intorkade blad. När sen plantan plockas fram efter vintervilan kan den se risig ut. Skrapa försiktigt på barken för att se om stammarna är gröna, för då är där liv i plantan. Beskär bruna, intorkade grenar ner till grön, frisk ved. Omplantera eller fyll på med ny jord i krukan, öka vattningen succesivt och ställ plantan lite varmare för att starta i gång den nya växtsäsongen. 

Vill du lära dig mer om medelhavsväxter?

Här har vi samlat alla våra guider och inspirerande tips för växtgruppen medelhavsväxter. Det är exempelvis olivträd, citronträd och fikon.

Se våra guider

Skötsel och placering av eukalyptus 

Oavsett om det är egna plantor uppdragna från frön eller en större inköpt planta så trivs eukalyptus på ljusa platser inomhus och på fullt soliga platser utomhus. Står plantan utomhus kan sommarens intensiva sol göra att bladen antar en mer grågrön ton. Och när det sen framåt hösten blir lägre dagstemperatur kommer bladen bli alltmer blåtonade.

Vattna eukalyptusen regelbundet och tillsätt gärna medelhavsnäring i vattnet från april till september, speciellt viktigt till exemplaren som odlas i kruka. 
 
När kvistar klipps av till snitt blir plantan automatiskt toppad och kommer på sikt bara bli buskigare. Och bli inte förvånad om eukalyptusens blad ändrar form, äldre plantor har nämligen mer avlånga blad.