Blomsterlandet

Havtorn - en vitaminbomb

Havtorn är en tålig buske som inte kräver mycket skötsel och den klarar av både blåst och salt. På hösten får den nyttiga och goda orangea bär.

Havort han- och honplantor

Havtorn är så kallade tvåbyggare, vilket betyder att havtorn är uppdelade efter honor och hanar. Det innebär att honplantorna är beroende av att bli pollinerade av hanblommorna, eftersom det är honplantan som producerar bär efter pollineringen. Visst händer det att även hanplantan producerar bär, men då är det oftast i små mängder. Det är viktigt att det finns en mix mellan han- och honplantorna eftersom pollinering av havtorn sker genom vinden.

Plantera havtorn

Havtorn är mycket tålig för både torka och kyla. Den trivs bäst i ett soligt läge. Havtorn kan planteras både vår och höst.
Sätt först ner havtornplantan i en hink med vatten för att rötterna ska bli ordentligt genomvattnade. Gräv en stor grop och fyll på med planteringsjord. Sätt ner havtornplantan, fyll på med jord och vattna. Fortsätt vattna om sommaren blir torr.

Du kan också plantera en havtorn häck, som kan bli både bred och hög. Eftersom den är tålig och inte behöver särskilt mycket skötsel, passar den för dig som vill ha en enkel trädgård. Ett plus är alla ätbara bär du får under hösten och vackra höstfärger.

Skötsel

Havtorn behöver inte beskäras så mycket. Ta bara bort torra eller skadade grenar.
Man kan föryngringsbeskära havtorn genom att ta bort gamla och risiga grenar, om växten har blivit mycket förvuxen. Gödsla med kvävefattigt gödsel vår och sommar, enligt instruktionerna på förpackningen, så får du en vacker havtorn.

Hippophae rhamnoides Svenne

Köp havtorn och läs mer om sorterna

Produktbild på Havtorn 'Leikora'

Havtorn 'Leikora'

Produktbild på Havtorn LOTTA

Havtorn LOTTA

Produktbild på Havtorn fk ULTUNA

Havtorn fk ULTUNA

Produktbild på Havtorn SVENNE

Havtorn SVENNE

Andra buskar som också ger bär

Aronia - vacker och nyttig

Aronia är en vacker och tålig buske som fungerar utmärkt till både häckar och buskage. Bären är nyttiga och användbara och bladverket blankt och grönt med underbara höstfärger.

Fläder - äkta fläder

Fläder är en stor buske eller ett litet träd, som får vackra vita fläderblommor och på hösten svarta frukter. Man kan göra saft på både blommorna och bären.

Odla blåbär

Skogens blåbär i all ära. Men nu finns det fina sorter för trädgården. Blåbärsbusken är dessutom väldigt dekorativ med härligt gröna blad, som får en fantastisk höstfärg.