Odla blåbär

Skogens blåbär i all ära. Men nu finns det fina sorter för trädgården. Blåbärsbusken är dessutom väldigt dekorativ med härligt gröna blad, som får en fantastisk höstfärg.

Amerikanska blåbär

Att odla blåbär har blivit mer och mer populärt, framför allt har amerikanska blåbär blivit mycket efterfrågade. De får blåbär som är minst dubbelt så stora som våra vilda blåbär och är därför mycket lättplockade. Amerikanska blåbär mognar också successivt vilket gör att skörden kan pågå under längre tid. ’Northcountry’, ’Northblue’ och ’Goldtraube’ är bra sorter om du vill odla blåbär i din trädgård. Buskarna blir ungefär en meter höga. Blåbärsbusken får sprakande, vackra höstfärger.

När man ska odla blåbär bör man ha två buskar med olika namn, eftersom korspollinering ger större skörd.

Ett annat blåbär för trädgården är hybridblåbäret ’Emil’ som är en korsning med vilda blåbär. Dessa blir något mindre både vad gäller bären och storleken på busken än till exempel amerikanska blåbär, men de är mycket lättodlade och goda.

Växtplats och plantering

När man ska odla blåbär ska man välja en solig växtplats. Det är en surjordsväxt, gräv därför ur jorden och blanda i blåbärsjord som har ett lågt pH-värde. Låt blåbärsplantan stå i en hink med vatten en stund för att rötterna ska bli ordentligt genomvattnade. Sätt ner plantan i jorden, något djupare än när den stod i sin kruka, fyll på med jord och vattna igen.

Plantorna sätts med ungefär 1 meters avstånd.

Skötsel av blåbärsbuskar

Blåbärsplantan behöver normalt inte beskäras, klipp bara bort torra grenar.

Gödslas med kalkfattigt gödsel, leta efter blåbärs- eller rododendrongödsel i butiken. Se till att blåbärsbusken inte torkar ut, det är särskilt viktigt under etableringsåret. Täck gärna marken runt busken med täckbark eller barkmull, det är hjälper till att bevara fukt och efterliknar blåbärsbuskens naturliga växtplats. Undvik att plantera blåbär på tunga lerjordar eller allt för torra växtplatser.

Fler experttips får du i filmen:

Köp dina blåbärsbuskar online

Lyckas med dina blåbärsbuskar

Läs vidare om blåbär och andra bärbuskar

Blåbär - så här planterar du

Blåbärsbusken är otroligt dekorativ i trädgården. Dessutom är den lättodlad och bären är riktiga vitaminbomber.

Gödsla bärbuskar – gör så här

Bärbuskar är lättodlade och behöver inte mycket skötsel i förhållande till hur mycket de ger tillbaka. Men med rätt gödsling blir skörden större och plantan håller sig frisk.

Hallon - lättodlad favorit

Det finns inte mycket som slår en tallrik mogna hallon med socker och grädde. Hallon är också perfekta att frysa in, då de smakar ännu mera efter att ha tinats upp.