Gödsla bärbuskar – gör så här

Bärbuskar är lättodlade och behöver inte mycket skötsel i förhållande till hur mycket de ger tillbaka. Men med rätt gödsling blir skörden större och plantan håller sig frisk.

Hur ofta gödslas bärbuskar?

De flesta bärbuskar som t.ex. vinbär och krusbär har relativt små krav på näring, det räcker ofta att gödsla en gång om året (på våren). Du kan börja gödsla när bladen börjar slå ut, men sen är det inte så mycket stress, bättre sent än aldrig.

Vilken gödsel passar till bärbuskar?

Om du är osäker på vilken gödsel dina bärbuskar behöver kan du alltid fråga någon av våra duktiga medarbetare i butikerna. Det finns särskild gödsel för frukt och bär men vanlig trädgårdgödsel går oftast utmärkt till de flesta bärbuskar. Blåbär ska dock helst ha en särskild anpassad gödsel, för surjordsväxter.

När gödslar jag bäst mina hallonbuskar?

Första gången på våren, precis innan plantorna börjat växa och en gång i samband med blomningen. Mycket av hallonplantans energi kommer från reserver i rötterna från föregående år, varför effekten av gödslingen ibland inte syns första året. Hallon behöver mer kväve än t.ex. vinbär, därför lämpar sig en kväverik gödsel bra.

När är rätt tid att gödsla mina blåbär?

Bärbuskar växande i jord med låg pH (surjordsväxter) som Labrusca-druvorna, blåbär och lingon kan med fördel gödslas med blåbärsgödsel enligt anvisningarna på förpackningen, vanligen en eller två gånger per år.

Finns det några risker med att gödsla ”för mycket”? Kan jag ge mina bärbuskar dubbel dos för att få en större skörd?

Överdriven gödsling gynnar varken fruktsättning eller plantans hälsa, speciellt överdriven kvävegödsling ökar risken för svampsjukdomar (mjöldagg). Följ därför anvisningarna på respektive produkt.