Vinbärsbuske - god utdelning för lite arbete

Såväl svarta som röda vinbär är extremt lättodlade och perfekta för barnfamiljer. Vinbär är också mycket nyttigt då det innehåller stora mängder c-vitamin.

Växtplats och plantering

Soligt och skyddat. Kan även odlas i halvskugga. Trivs i lätta och väldränerade jordar. Förbättra jordar som är för leriga eller sandiga genom att blanda i planteringsjord, barkmull eller kompost.
Sätt plantan i en hink med vatten, så att rötterna blir ordentligt genomvattnade, samtidigt som du gräver en stor planteringsgrop. Sätt ner plantan i gropen och fyll på med planteringsjord. Vattna rejält.

Planteringstid

Krukodlat kan planteras från tidig vår till sen höst.

Vattning

Vattna rejält om sommaren blir torr.

Skötsel

Busken bör beskäras med fyra, fem års mellanrum så att du tar bort de äldsta grenarna och släpper fram nya unga skott. Beskärningen görs helst på vårvintern, i mars-april.
Vinbärsbuskar behöver inte så mycket näring. När busken är några år kan man gödsla med Algomin Trädgårdsgödsel tidig vår och sommar.

Tips

För att hindra ogräs och uttorkning är det ett bra tips att täcka jorden runt plantan med täckbark eller dekorationsflis.

Aronia - vacker och nyttig

Aronia är en vacker och tålig buske som fungerar utmärkt till både häckar och buskage. Bären är nyttiga och användbara och bladverket blankt och grönt med underbara höstfärger.

Busenkelt att odla rabarber i kruka

Rabarber funkar fint i kruka. Den kräver inte så mycket. Det blir en fyllig växt till balkongen eller uteplatsen och dessutom kan man äta den.

Björnbär i trädgården

En vild björnbärsbuske är full med taggar men trädgårdssorterna är betydligt snällare. Den ger dig också sötare bär och är en snabbväxande klängväxt.