Vinbärsbuske - god utdelning för lite arbete

Såväl svarta som röda vinbär är extremt lättodlade och perfekta för barnfamiljer. Vinbär är också mycket nyttigt då det innehåller stora mängder c-vitamin.

Växtplats och plantering för vinbär

Vinbär vill stå i soligt och skyddat läge, men kan även odlas i halvskugga. Trivs i lätta och väldränerade jordar. Förbättra jordar som är för leriga eller sandiga genom att blanda i planteringsjord, barkmull eller kompost.
Sätt plantan i en hink med vatten, så att rötterna blir ordentligt genomvattnade, samtidigt som du gräver en stor planteringsgrop. Gropen behöver vara va 40 bred och 40 cm djup. Sätt ner plantan i gropen så att övre delen av jordklumpen kommer i nivå med jordytan och fyll på med planteringsjord. Vattna rejält.

Planteringstid

Krukodlat kan planteras från tidig vår till sen höst. Fördelen med höstplantering är att det finns mer fukt i jorden och i luften, och plantorna har en bra förutsättning för att snabbt komma igång och växa nästa säsong.

Vattning

Vattna rejält om sommaren blir torr. Speciellt plantans första år då den är lite extra ömtålig för torka. Bären blir också oftast godare om busken får en jämn vattentillgång.

Skötsel av vinbärsbuskar

Busken bör beskäras med fyra, fem års mellanrum så att du tar bort de äldsta grenarna och släpper fram nya unga skott. Beskärningen görs helst på vårvintern, i mars-april.
Vinbärsbuskar behöver inte så mycket näring. När busken är några år kan man gödsla med Algomin Trädgårdsgödsel tidig vår och sommar. Det finns också speciellt gödsel för frukt och bärodling.

Tips för dina bärbuskar

För att hindra ogräs och uttorkning är det ett bra tips att täcka jorden runt plantan med täckbark eller dekorationsflis.