Björnbär i trädgården

En vild björnbärsbuske är full med taggar men trädgårdssorterna är betydligt snällare. Den ger dig också sötare bär och är en snabbväxande klängväxt.

Få björnbär att trivas

Björnbär trivs på ett soligt ställe, till exempel mot ett staket i söder. Tänk på att en björnbärsbuske breder ut sig och är starkväxande. Jorden bör vara humusrik och näringsrik. Förbättra gärna jorden med planteringsjord. Ställ din björnbärsbuske i en hink med vatten, så att rötterna blir ordentligt genomvattnade medan du gräver en stor planteringsgrop. Sätt ner björnbärsplantan i gropen så att övre delen på jordklumpen kommer i samma nivå som jordytan, och fyll på med planteringsjord. Vattna rejält.

Så sköter du björnbär

Fortsätt vattna dina björnbär om sommaren blir torr. Bind upp din björnbärsbuske mot spaljén på våren. När skörden är avslutad skär du bort de gamla skotten, så att all kraft går till de nya som ska bära björnbär nästa sommar.

Förbered för vintern

Trädgårdsbjörnbären är i regel mycket söta och saftiga, och också större än de vilda. Björnbär blommar och sätter frukt på fjolårsskotten, och är därför mindre härdiga än många andra bär.

I zon 1 och 2 brukar de klara sig utan täckning, men vill man prova längre norrut bör björnbärsskotten skyddas från den värsta vinterkylan, till exempel genom att man lägger sin björnbärsbuske ner mot marken och täcker den med torra löv och granris under vintern.

Köp björnbärsplantor online

Läs mer om bärodling

Hallon - lättodlad favorit

Det finns inte mycket som slår en tallrik mogna hallon med socker och grädde. Hallon är också perfekta att frysa in, då de smakar ännu mera efter att ha tinats upp.

Blåbär - så här planterar du

Blåbärsbusken är otroligt dekorativ i trädgården. Dessutom är den lättodlad och bären är riktiga vitaminbomber.

Kiwi - minikiwi

De vanliga kiwifrukterna som vi köper i butiken kräver växthus i vårt klimat. I Sverige odlas därför minikiwi, som är bättre anpassad för våra breddgrader. Minikiwin ger krusbärsstora, gröna frukter och smaken är lik den köpta kiwins.