Björnbär i trädgården

En vild björnbärsbuske är full med taggar men trädgårdssorterna är betydligt snällare. Den ger dig också sötare bär och är en snabbväxande klängväxt.

Få björnbär att trivas

Björnbär trivs på ett soligt ställe, till exempel mot ett staket i söder. Tänk på att en björnbärsbuske breder ut sig och är starkväxande. Jorden bör vara humusrik och näringsrik. Förbättra gärna jorden med planteringsjord. Ställ din björnbärsbuske i en hink med vatten, så att rötterna blir ordentligt genomvattnade medan du gräver en stor planteringsgrop. Sätt ner björnbärsplantan i gropen så att övre delen på jordklumpen kommer i samma nivå som jordytan, och fyll på med planteringsjord. Vattna rejält.

Så sköter du björnbär

Fortsätt vattna dina björnbär om sommaren blir torr. Bind upp din björnbärsbuske mot spaljén på våren. När skörden är avslutad skär du bort de gamla skotten, så att all kraft går till de nya som ska bära björnbär nästa sommar.

Förbered för vintern

Trädgårdsbjörnbären är i regel mycket söta och saftiga, och också större än de vilda. Björnbär blommar och sätter frukt på fjolårsskotten, och är därför mindre härdiga än många andra bär.

I zon 1 och 2 brukar de klara sig utan täckning, men vill man prova längre norrut bör björnbärsskotten skyddas från den värsta vinterkylan, till exempel genom att man lägger sin björnbärsbuske ner mot marken och täcker den med torra löv och granris under vintern.