Aronia - vacker och nyttig

Aronia är en vacker och tålig buske som fungerar utmärkt till både häckar och buskage. Bären är nyttiga och användbara och bladverket blankt och grönt med underbara höstfärger.

Aronia är tålig och lättodlad

Aronia är en lättodlad och frisk buske som ursprungligen kommer från Nordamerika. Plantorna är ganska anspråkslösa och trivs i såväl soligare som lite skuggigare lägen. Att aronia dessutom är väldigt härdigt och går att odla ganska långt upp i landet gör ju inte heller saken sämre.

Aronia är ganska anspråkslös vad gäller jordmån, men trivs bäst om jorden är uppblandad med planteringsjord. Aronia hör till de växter som trivs bra även på en kompakt lerjord.

Då aronia även hör till de buskar som får blad tidigt på våren så kommer dessa buskar att skänka dig glädje under hela växtsäsongen.

Aronia får härliga röda höstfärger.

Aronia ger nyttiga bär

Aronia ger rikligt med svarta bär som innehåller många nyttigheter. Bland annat så är aronia bland de bär som är allra rikast på de antioxiderande antocyaninerna. Andra bär som innehåller mycket antocyaniner är till exempel blåbär, björnbär, tranbär och svarta vinbär. Vidare är bären på din aronia rika på vitamin A, B2, C och E samt järn och jod.

För att aronians bär ska komma till sin rätt så ska de behandlas på samma sätt som slånbär, dvs. de ska sitta kvar på buskarna till åtminstone efter första frostnatten. Detta mildrar kärvheten något. Något dygn i frysen ger samma effekt.

Slånaronia i blomning

På bären kan du sedan koka sylt, saft, marmelad eller gelé, men du kan även använda bären till vin. Bären kan du även torka eller frysa in om du inte vill använda dem direkt. De håller sig även flera veckor i kylskåpet eller jordkällaren. Bären är rika på pektin och passar därför bra att blanda med andra frukter eller bär med lägre pektininnehåll när du kokar sylt eller marmelad.

Det blå färgpigmentet som finns i bären kan användas som naturligt färgämne i andra livsmedel.

Aronia – några olika sorter

Det finns några olika sorters aronia att välja mellan och du kan även välja om du vill köpa den som buske eller uppstammad till ett litet träd. Några sorter:

  • Slånaronia (Aronia x prunifolia) är härdig i växtzon 1-5 och blir ca 1-2 meter hög med ett ganska upprätt växtsätt.
  • Svartaronia (Aronia melanocarpa) är härdig åtminstone till växtzon 5 och blir upp till två meter hög.
  • Svartaronia ’Hugin’ (Aronia melanocarpa ‘Hugin’) är en lite lägre sort med mer kompakt växtsätt. Den blir upp till en meter i slutlig höjd och är härdig åtminstone upp till växtzon 5.