Busbra buskar i trädgården - välj en bra mix

Kom ihåg prydnadsbuskarna när du skapar din trädgård. Dessa buskar i din trädgård är lättskötta, långlivade och kan användas både som praktiska marktäckare och insynsskydd.

Prydnadsbuskar i trädgården ger tillsammans med vedartade marktäckare en stomme, du får både inramning och en fond som du sedan kan leka mot med perenner och andra lägre växter.

Buskar i trädgården avgränsar

Ett bra sätt att använda buskar och vedartade marktäckare är att sätta dem i en bred remsa i trädgårdens gräns. Det kan vara som skydd mot trafiken från gatan, för att sila vinden från nordväst eller för att göra en del av trädgården till ett omslutet rum, dolt för grannar och förbipasserande.

Solitärer - höga buskar i trädgården

Börja med att välja några solitärer, buskar som blir lite högre och kan stå för sig själv (solo) och har ett fint prydnadsvärde. Det finns många att välja mellan. Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii (zon 5), borde odlas mycket mer eftersom den har ett stort prydnadsvärde. På våren slår den ut i ett skirt flor av vita blommor, nästan på bar kvist, för att sedan bilda en vacker grön buske under sommaren. På hösten får busken fina höstfärger och svarta, ätbara bär.

Syren, Syringa vulgaris, är en klassisk solitärbuske, som också passar som större grupp buskar i trädgården. Välj bland många olika sorter och färger. En av de allra tjusigaste är ’Beauty of Moscow’ (zon 4) som har rosa knoppar men slår ut i vitt.

Häggmispel, Amalancher

Fin vårblomning

För härliga vårblommande buskar i trädgården kompletterar du med forsythia, till exempel Forsythia ’Northern Gold’ (zon 4) och luktolvon, Viburnum carlesii (zon5), som får doftande vitrosa blommor i maj. Luktolvon ’Aurora’ har mer rosa blommor (zon 3).

Sommarens doftande favoritbuske i trädgården är schersmin. Småblommig schersmin, Philadelphus ’Mont Blanc’ (zon 5), blommar extra länge och har en svag, behaglig doft. Dessutom blir den inte otympligt hög, utan stannar mellan 1 och 2 meter.

Kom ihåg någon buske med vintervärde, till exempel vitbrokig kornell, Cornus alba ’Elegantissima’ (zon 6) som har blodröda grenar på vintern och gulgröna blad på sommaren. En buske i trädgården som är fin även på vintern lyser upp den annars ganska gråa marken.

Rysk kornell, vitbrokig kornell, Cornus alba 'Ivory Halo'

Marktäckande buskar i trädgården

Mellan solitärbuskarna är det praktiskt att ha marktäckare. Även här fungerar vedartade växter, alltså växter som behåller grenverket på vintern. Trädgårdstok är en lättskött klassisk buske i trädgården som finns i många nya färger och sorter.

Prova till exempel trädgårdstok, Dasiphora (fruticosa-gruppen) ’Marian Red Robin’ (zon 3) med röda blommor eller ’Limelight’(zon 4) med limefärgade. En ovanligare variant är vintergröna grönlandsfingerört eller tretandsfingerört, Sibbaldiopsis tridentata 'Nuuk' (zon 7), som har blanka vackra blad och får stjärnformade vita blommor i maj-juni.

Gröna marktäckande buskar i trädgård

För ett lugnt och grönt intryck kan du också använda marktäckaren stefanandra, Neillia incisa 'Crispa'(zon 3) som bara blir kring halvmetern hög och bildar täta fina kuddar.

Blommande marktäckande växter i trädgård

Bar jord mellan buskarna lockar till sig ogräs, så fyll ut med marktäckande perenner, till exempel rokujohjärta, Dicentra ’Luxuriant’ som blommar hela sommaren eller någon form av trädgårdsnäva, Geranium. De blårosa sorterna ’Rozanne’ och ’Brookside’ blommar länge och täcker marken bra. Ett kul alternativ är det brokbladiga ödleblad, Houttuynia cordata. Har du utrymme kan du även satsa på ett prydnadsgräs som miskantus, Miscanthus sinensis ’Malepartus’ med purpurfärgade plymer.

Trädgårdstok, Dasiphora Limelight

Odla prydnadsbuskar

Prydnadsbuskar är lättodlade, men det är viktigt att vara noga vid planteringen.

Flertalet trivs i soligt läge, är det skuggigt bör du fråga efter sorter som tål skugga när du besöker din trädgårdsbutik. När det gäller vedartade buskar i trädgården är det viktigt att välja sorter som är härdiga där du bor (rätt zon). Här kan du läsa mer om zonkartan över Sverige.

Se till att jorden är väldränerad och ogräsfri. Att gräva igenom jorden på hela ytan ger ett bättre resultat än att bara gräva hål för varje rotklump. Förbättra gärna befintlig jord med planteringsjord, kompost och kogödsel i god tid innan plantering. Då kommer dina buskar i trädgården må toppen!

Skötsel och beskärning

Första säsongen är det viktigt att rensa ogräs och vattna regelbundet, särskilt om sommaren är regnfattig. Gödsla dina buskar i trädgården varje år, förslagsvis en gång på våren och en gång till kring midsommar.

Beskärning av prydnadsbuskar görs i regel på vårvintern, i mars-april eller strax efter blomning (syren, forsythia). Gallring kan även ske på sensommaren i juli-augusti.