Doftschersmin - inte bara för doftens skull

Den oslagbara doften är anledning nummer ett till att odla doftschersmin. Men det är inte enbart en doftväxt - det är också mycket vacker och lättodlad prydnadsbuske för hela landet.

Doftschersmin - en lättskött buske i din trädgård

Doftschersmin, Philadelphus coronarius, är en klassisk prydnadsbuske som i många år varit väldigt populär i svenska trädgårdar. Givetvis beror det delvis på att den både är vacker och doftar underbart, men också på att doftschersmin är såväl lättskött som härdig. Den går utmärkt att odla ända upp till zon 5.

Doftschersmin doftar olika

Det man kan vara uppmärksam på vid köp av doftschersmin är att alla sorter inte doftar lika mycket. De svagdoftande kan vara en fördel om man är lite känslig mot starka dofter – och de har istället lite större och mer iögonfallande blommor. Är man däremot först och främst ute efter en stark schersmindoft, då är det ju viktigt att du kollar upp att just den schersminbusken verkligen doftar.

Det finns en schersminbuske för alla

En väldoftande och rikblommande doftschersmin är ’Finn’ (zon 4). Småblommig schersminbuske, Philadelphus Lemonei-Gruppen, är en grupp så kallade smultronschersminer som i regel har fin doft och något mer svagväxande växtsätt, vilket gör att de passar mindre trädgårdar. Bra sorter är ’Mont Blanc’, zon 5 och ’Avalanche’, zon 3. I de allra kallaste delarna av landet rekommenderas norrlandschersmin, Philadelphus lewisii ’Waterton’ som är härdig ända till zon 7, och har en svag doft.