Schersmin - inte bara för doftens skull

Den oslagbara doften är anledning nummer ett till att odla schersmin. Men det är inte enbart en doftväxt - det är också mycket vacker och lättodlad prydnadsbuske för hela landet.

Doftschersmin, Philadelphus coronarius, är en klassisk prydnadsbuske som i många år varit väldigt populär i svenska trädgårdar. Givetvis beror det delvis på att den både är vacker och doftar underbart, men också på att den är såväl lättskött som härdig. Den går utmärkt att odla ända upp till zon 5.

Det man kan vara uppmärksam på vid köp av doftschersmin är att alla sorter inte doftar lika mycket. De svagdoftande kan vara en fördel om man är lite känslig mot starka dofter – och de har istället lite större och mer iögonfallande blommor. Är man däremot först och främst ute efter en stark schersmindoft, då är det ju viktigt att du kollar upp att den verkligen doftar.

En väldoftande och rikblommande sort är ’Finn’ (zon 4). Småblommig schersmin, Philadelphus Lemonei-Gruppen, är en grupp så kallade smultronschersminer som i regel har fin doft och något mer svagväxande växtsätt, vilket gör att de passar mindre trädgårdar. Bra sorter är ’Mont Blanc’, zon 5 och ’Avalanche’, zon 3. I de allra kallaste delarna av landet rekommenderas norrlandschersmin, Philadelphus lewisii ’Waterton’ som är härdig ända till zon 7. Svag doft.

Köp doftschersmin online

Schersmin

Doftande och blomrik buske till din trädgård.

Läs mer om prydnadsbuskar

Vårblommande buskar och träd

Tidigt blommande buskar och små träd förstärker vårkänslan i din trädgård, och det är inte bara magnolia som blommar på bar kvist.

GuidePrydnadsbuskar - plantera så här

Ge din trädgård en fin inramning med hjälp av prydnadsbuskar. Det blir både insynsskydd och ger en ombonad känsla. Följ våra enkla steg för att lyckas med planteringen.

Syren - gammaldags romantik

När syrenerna slår ut är det som att startskottet för sommaren har gått. Nu kan du se fram emot månader av grönska, blomning och härliga trädgårdsdofter från din syren.