Syren - gammaldags romantik

När syrenerna slår ut är det som att startskottet för sommaren har gått. Nu kan du se fram emot månader av grönska, blomning och härliga trädgårdsdofter från din syren.

Syren är nog den allra mest omtyckta prydnadsbusken i vårt land. Doften är förstås en av huvudorsakerna till populariteten, men kanske också att syrenen slår ut i precis rätt tid. Då när solens strålar börjar värma på riktigt och vi vågar vara säkra på att sommaren kommit på allvar.

Syren påminner oss om barndomens sommarlov, om barfotaspring och lite för tidiga dopp i den kalla sjön. Vem har inte lite släntrat hem efter lek med kamrater och saktat in längs en syren för att dra ut lite extra på försommarens härliga upplevelser. För alla oss blir doften av syren sinnebilden för lediga, bekymmerslösa dagar, och då är det ju inte konstigt att vi är så förälskade i syrener.

Syrenhäck.
Bondsyren 'Norrfjädern'.

Lika omtyckt som syren är, lika okänt är att det finns många olika arter och sorter av syrener. Den vanliga bondsyrenen är visserligen helt underbar, men den tar stor plats både på höjden och bredden och rotskotten kan ibland vara besvärliga. För den som har en liten trädgård, eller bara en balkong, är det all idé att titta efter alternativ.

Det mycket populära valet för den mindre trädgården eller balkongen är dvärgsyren 'Palibin'. En svagväxande, kompakt buske som blommar med violetta, doftande blomklasar. Finns som ett litet träd på stam eller buskplanta. 'Palibin' är relativt härdig och kan övervintra i kruka i gynnsamt läge.

Bor du i norra delen av landet, eller kanske på småländska höglandet, måste du också vara noga med buskens härdighet, så att den klarar de kalla vintrarna. Det finns syrener som är mycket tuffa och klarar sig på utsatta platser.

Även i en normalstor villaträdgård kan det löna sig att inte bara köpa en syren vilken som helst, utan att titta på det stora utbudet. Förutom att det finns syrener i olika nyanser av vitt, rosa, lila och blått finns det sorter med fyllda blomklasar, och sorter som blommar tidigare eller senare på säsongen.

Skaffa gärna en syren, och varför inte ett par olika sorter – men välj med lite eftertanke.

Dvärgsyren 'Palibin'

Extra härdig syren

Ungersk syren, Syringa josikaea ’Oden’, rosa, zon 6 (7)

Ungersk syren, Syringa josikaea ’Måttsund, lila, zon 7.

Prestonsyren, Syringa x prestoniae ’James McFarlane’ rosaröd, zon 6 (7).

Syren, Syringa vulgaris ’Norrfjärden’, blå, zon 6.

Småväxt syren

Dvärgsyren, Syringa meyeri ’Palibin', violett, zon 6.

Dvärgsyren, Syringa ’Suger Plum Fairy’, rosalila, zon 4.

Småbladig syren, Syringa microphylla ’Superba’, lila zon 4.

Syren, Syringa ’Josée’, rosa, zon 3.

Syren med extra vackra blommor

Syren, Syringa vulgaris, ’President Grevy’, mörklila, zon 4.

Syren, Syringa vulgaris ’Beauty of Moscow’, ljusrosa, zon 4.

Syren, Syringa vulgaris ’Katherine Havemeyer’, blå och rosa, dubbla blommor, zon 4.

Syren, Syringa vulgaris ’Primerose’, crémevit-vit, zon 3.

Senblommande syren

Japansk ligustersyren, Syringa reticulata, gulvit, zon 5.

Prestonsyren, Syringa x prestoniae ’Redwine’, vinröd, zon 5 (6).

Ungersk syrén

Plantera syrener och att sköta buskarna

Plantera dina syrener i soligt, ljust läge då blommar den som bäst. Men den klarar också lätt halvskugga. Du kan läsa vår guide för att plantera prydnadsbuskar här, den gäller även syren. Ge din planta en bra start med ny planteringsjord och se till att vattna ordentligt. Hela första säsongen ska du gärna vara lite extra noga med vattningen för att få en bra etablering.

Syrener har en tendens att bli lite kala nertill och buska upptill när de är större och etablerade. Om man vill ha en mer trädlik syren är det enkelt att bara låta den växa så. Vill du ha ett mer buskigt utseende kan ett tips vara att beskära några av de äldsta grenarna nere vid marken, och några andra grenar längre upp i olika höjder. De nya skotten kommer där du klippt av grenen och kan ge mer grönska längre ner på busken.