Syren - gammaldags romantik

När syrenerna slår ut är det som att startskottet för sommaren har gått. Nu kan du se fram emot månader av grönska, blomning och härliga trädgårdsdofter.

Syrenen är nog den allra mest omtyckta prydnadsbusken i vårt land. Doften är förstås en av huvudorsakerna till populariteten, men kanske också att den slår ut i precis rätt tid. Då när solens strålar börjar värma på riktigt och vi vågar vara säkra på att sommaren kommit på allvar.

Syrener påminner oss om barndomens sommarlov, om barfotaspring och lite för tidiga dopp i den kalla sjön. Vem har inte lite släntrat hem efter lek med kamrater och saktat in längs en syrenhäck för att dra ut lite extra på försommarens härliga upplevelser. För alla oss blir doften av syren sinnebilden för lediga, bekymmerslösa dagar, och då är det ju inte konstigt att vi är så förälskade i syrener.

Syrenhäck.
Bondsyren 'Norrfjädern'.

Lika omtyckta som syrener är, lika okänt är att det finns många olika arter och sorter av syrener. Den vanliga bondsyrenen är visserligen helt underbar, men den tar stor plats både på höjden och bredden och rotskotten kan ibland vara besvärliga. För den som har en liten trädgård, eller bara en balkong, är det all idé att titta efter alternativ.

Bor du i norra delen av landet, eller kanske på småländska höglandet, måste du också vara noga med buskens härdighet, så att den klarar de kalla vintrarna. Det finns syrener som är mycket tuffa och klarar sig på utsatta platser.

Även i en normalstor villaträdgård kan det löna sig att inte bara köpa en syren vilken som helst, utan att titta på det stora utbudet. Förutom att det finns syrener i olika nyanser av vitt, rosa, lila och blått finns det sorter med fyllda blomklasar, och sorter som blommar tidigare eller senare på säsongen.

Skaffa gärna en syren, och varför inte ett par olika sorter – men tänk efter före.

Dvärgsyren.

Extra härdiga syrener

Ungersk syren, Syringa josikaea ’Oden’, rosa, zon 6 (7).

Ungersk syren, Syringa josikaea ’Måttsund, lila, zon 7.

Prestonsyren, Syringa x prestoniae ’James McFarlane’ rosaröd, zon 6 (7).

Syren, Syringa vulgaris ’Norrfjärden’, blå, zon 6.

Småväxta syrener

Dvärgsyren, Syringa meyeri ’Palibin, violett, zon 6.

Dvärgsyren, Syringa ’Suger Plum Fairy’, rosalila, zon 4.

Småbladig syren, Syringa microphylla ’Superba’, lila zon 4.

Syren, Syringa ’Josée’, rosa, zon 3.

Vackrare blommor

Syren, Syringa vulgaris, ’President Grevy’, mörklila, zon 4.

Syren, Syringa vulgaris ’Beauty of Moscow’, ljusrosa, zon 4.

Syren, Syringa vulgaris Katherine Havemeyer’, blå och rosa, dubbla blommor, zon 4.

Syren, Syringa vulgaris ’Primerose’, crémevit-vit, zon 3.

Senblommande syrener

Japansk ligustersyren, Syringa reticulata, gulvit, zon 5.

Prestonsyren, Syringa x prestoniae ’Redwine’, vinröd, zon 5 (6).

Vit syren.

Läs mer om prydnadsbuskar

Vårblommande buskar och träd

Tidigt blommande buskar och små träd förstärker vårkänslan i din trädgård, och det är inte bara magnolia som blommar på bar kvist.

Fläder - äkta fläder

Fläder är en stor buske eller ett litet träd, som får vackra vita blommor och på hösten svarta frukter. Man kan göra saft på både blommorna och bären.

Magnolia - blommar på bar kvist

Med en magnolia för du in romantik och drömmar i din trädgård, men också ett stycke växthistoria. Denna urgamla planta från dinosauriernas tid blommar under våren på bar kvist.