Trädgårdsplanering för nyblivna husägare

När det kommer till trädgårdsplanering är det bästa rådet till dig som nybliven trädgårdsägare även det lättaste. Nämligen - börja med att göra ingenting alls!

Ta med en stol ut i trädgården och pröva att sätta dig på lite olika ställen. Studera hur ljuset faller – var är det skuggigt och var bränner solen? Var finns det fina utsiktsplatser och var behöver insynen skärmas av? Var blåser det mest? Var stannar vattnet kvar efter ett häftigt regnfall? Fröet till en lyckad trädgårdsplanering kan börja gro, just där och då.

Det lättsammaste arbetet i trädgården får du om du jobbar tillsammans med naturen – inte emot den. Det är ju lättare att anlägga ett stenparti där det redan är torrt och soligt än på en plats i skuggan med dålig dränering. Du ska göra det enkelt för dig själv! Då blir trädgårdsarbetet roligare.

Råd och trädgårdsinspiration till nyblivna trädgårdsägare

  • Börja med att fundera på vad du orkar och har tid med.
  • Gör din trädgårdsplanering innan du går ut i trädgården. Ta ett projekt i taget.
  • Satsa på säkra kort först. Tänk på klimat och läge.
  • Studera hur andra har gjort och hämta din trädgårdsinspiration från dem. Fråga någon som vet.
  • Våga ändra dig under processen om du känner att något inte blir som du tänkt dig.
  • Satsa på bra redskap, det lönar sig i längden, och arbetet blir roligare.

Vill du spela fotboll eller ha grillfest i trädgården?

Fundera över vad trädgården ska användas till. Vilka aktiviteter ska äga rum där? Ofta kan man dela in trädgården i olika ytor – en för lek och spel, en för uteplats där du kan sitta ned och äta eller ta en kopp kaffe, en nyttodel med grönsaksland, bärbuskar, örtagård och så vidare.

Utifrån de funktioner som du då kommer fram till kan du sedan göra din trädgårdsplanering med de förändringar du behöver göra för att få den befintliga trädgården att stämma med dina önskemål. Nu kan det vara läge att ta kontakt med en trädgårdsdesigner/-rådgivare för en konsultation. De är vana att bedöma vad som behöver göras och se till att du får en attraktiv helhet i din trädgård.

Fråga dig också hur mycket tid du vill ägna åt att sköta din trädgård. Vissa lösningar kanske är snygga, men kommer att kräva många och långa arbetstimmar av dig framöver i form av vattning, ogräsrensning eller annan skötsel. Andra lösningar kanske kräver mycket arbete i anläggningsfasen, men sparar in arbete på lite sikt.

Föryngra gamla träd och buskar

Om du tagit över en gammal uppvuxen trädgård så är du rik. Inte nödvändigtvis i kronor och ören, men i tid. Det tar lång tid för träd och buskar att växa upp till full storlek, så om du är så lyckligt lottad att du har en uppvuxen trädgård så ska du gå försiktigt fram med såg och sekatör. Det är ytterligare ett skäl att låta trädgårdsplaneringen ta lite tid så att man inte gör något förhastat man sedan ångrar.

Generellt kan man säga att de flesta lövfällande träd och buskar är enkla att föryngra. Man tar helt enkelt sågen eller sekatören och gallrar ur de äldsta och grövsta grenarna så långt ned man kan komma åt. Ca en tredjedel kan vara lämpligt att ta bort. Om man tycker att man behöver ta bort ännu mera grenar så kan man upprepa beskärningen efter något år. En lämplig tidpunkt för detta är under vårvintern alternativt under JAS-perioden (Juli-Augusti-September).

I äldre träd så ska man tänka sig för lite innan man tar fram sekatören. Genom en kraftig beskärning så stimuleras sovande knoppar att börja växa och man får ny och fräsch grönska i trädet. Studera kronans form och försök att behålla den även efter beskärningen. Tänk på att vissa trädslag måste beskäras på hösten, t ex björk, lönn och körsbär.

Att föryngra gamla barrväxter kräver en varsam hand. Som grundregel kan man säga att man aldrig ska klippa tillbaka en vintergrön växt längre än att det fortfarande finns grönt kvar längre in på kvisten man klipper på. Klipper man längre in är risken stor att växten inte orkar bryta ut med några nya skott.

Tänk på att den naturliga storleken på ett träd eller buske är svår att komma ifrån. Att till exempel försöka hålla tillbaka ett träd som naturligt vill bli 20 meter högt till några meters höjd kräver ihärdig klippning och brukar sällan bli riktigt bra. I värsta fall så kanske det är bättre att ta bort växten och byta ut mot en ny och mindre sort?

Hoppas att vi kunde bidra med lite trädgårdsinspiration och lycka till med din trädgårdsplanering.

Läs mer tips om hur du tar hand om din trädgård

Redskap - basen i förrådet

Utbudet av trädgårdsredskap är stort och för nybörjaren kan det kännas som en djungel av grejor som man ska välja mellan. Du kommer långt med ett basförråd av trädgårdsredskap.

Zonkarta - vägledning till din växtzon

Enligt Svensk Trädgårds zonkarta är Sverige indelat i åtta odlingszoner och med hjälp av zonkartan kan du se i vilken växtzon din trädgård ligger.

GuideBeskära fruktträd

Nu börjar det bli tid att beskära fruktträden, framförallt äpple- och päronträd. Här är några råd som är bra att ha med på vägen samt några tips på vad du helst inte ska göra.

Skapa rum i trädgården med en häck

Häckar är de härligaste avgränsningar du kan ha i trädgården. Vid tomtgränsen förstås, men också för att dela av och skapa rum. En häck kan vara spikrak eller bölja fram i mjuka vågor. Den kan rentav svänga runt och förvandlas till berså.

Rabattförslag - 15 nedladdningsbara skisser

Få tips och inspiration till hur du kan plantera din egen drömrabatt. Med hjälp av skisser och växter kan du enkelt plantera din egen rabatt efter tycke och smak.

Planera din trädgård

Trädgården består av väggar, golv och tak. Alla delar är viktiga för helheten och känslan. Skapa en grön stomme av träd, buskar och häckar som blir till rum och en bakgrund till prydnadsväxterna, sittplatserna och annat som man vill få plats med.