Trädgård för nybörjare

När det kommer till trädgårdsplanering är det bästa rådet till dig som nybliven trädgårdsägare även det lättaste. Nämligen - börja med att göra ingenting alls!

Tips för nybörjare - lär känna din trädgård

Ta med en stol ut i trädgården och pröva att sätta dig på lite olika ställen. Studera hur ljuset faller – var är det skuggigt och var bränner solen? Var finns det fina utsiktsplatser och var behöver insynen skärmas av? Var blåser det mest? Var stannar vattnet kvar efter ett häftigt regnfall? Idéerna till en lyckad trädgårdsplanering kan börja gro, just där och då.

Vad växer i din trädgård?

Vilka växter som finns i en redan anlagd trädgård kan ibland få bli en glad överraskning och ibland kräva lite detektivarbete. Om du har möjlighet så fråga gärna de tidigare ägarna om mer information om trädgården. Andra alternativ är att ta hjälp av andra växtkunniga, kanske bjuda hem någon för en trädgårdsrunda? En bra idé kan också vara att gå med i någon trädgårdsgrupp på sociala medier där du kan ställa dina frågor.

Här på vår hemsida har vi ett gäng duktiga experter som gärna hjälper dig med dina frågor.

Forma din trädgård

Det lättsammaste arbetet i trädgården får du om du jobbar tillsammans med naturen – inte emot den. Det är ju lättare att anlägga ett stenparti där det redan är torrt och soligt än på en plats i skuggan med dålig dränering. Du ska göra det enkelt för dig själv! Då blir trädgårdsarbetet roligare.

Tips & råd till nyblivna trädgårdsägare

  • Börja med att fundera på vad du orkar och har tid med. Kanske är det väldigt mycket annat just nu, men det finns det mer tid nästa säsong? Vad kan du göra på lång och kort sikt?
  • Gör din trädgårdsplanering innan du går ut i trädgården. Ta ett projekt i taget och försök gör färdigt saker, men det måste inte gå fort.
  • Satsa på säkra kort först. Välj växter utifrån klimat, läge och vilken typ av jord du har som grund.Ta hjälp av zonkartan och övervintringsförmåga hos perenner.
  • Studera hur andra har gjort och hämta din trädgårdsinspiration från dem. Kika in i trädgårdar i närområdet, vilka växter verkar trivas bra? Fråga någon som vet, kanske i din närmaste trädgårdsbutik.
  • Våga ändra dig under processen om du känner att något inte blir som du tänkt dig. Det går att flytta växter och göra om. En del trivs med en trädgård som är ett pågående arbete, andra vill få en känsla av att man blir klar. Vad passar dig?
  • Satsa på bra redskap, det lönar sig i längden, och arbetet blir roligare. Försök ha som vana att göra rent, göra underhåll på redskapen och ställa i ordning allt när säsongen börjar lida mot sitt slut, då blir uppstarten nästa vår så mycket trevligare.
Första säsongen med trädgård bjuder på många överraskningar i rabatterna.

Vill du spela fotboll eller ha grillfest i trädgården?

Fundera över vad trädgården ska användas till. Vilka aktiviteter ska äga rum där? Ofta kan man dela in trädgården i olika ytor – en för lek och spel, en för uteplats där du kan sitta ned och äta eller ta en kopp kaffe, en nyttodel med grönsaksland, bärbuskar, kryddträdgård och så vidare.

Utifrån de funktioner som du då kommer fram till kan du sedan göra din trädgårdsplanering med de förändringar du behöver göra för att få den befintliga trädgården att stämma med dina önskemål. Nu kan det vara läge att ta kontakt med en trädgårdsdesigner eller trädgårdsrådgivare för en konsultation. De är vana att bedöma vad som behöver göras och se till att du får en attraktiv helhet i din trädgård.

Fråga dig också hur mycket tid du vill ägna åt att sköta din trädgård. Vissa lösningar kanske är snygga, men kommer att kräva många och långa arbetstimmar av dig framöver i form av vattning, ogräsrensning eller annan skötsel. Andra lösningar kanske kräver mycket arbete i anläggningsfasen, men sparar in arbete på lite sikt.

Odla grönsaker i din trädgård

Odla grönsaker – alla kan lyckas!

Att odla grönsaker själv och framförallt att skörda är en fantastisk känsla som inte går att köpa för pengar. Tänk att plocka sallat eller skölja av en morot och stoppa direkt i munnen.

Alla kan odla potatis

Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken - vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar.

Odla i växthus - storlek, materialval och uppvärmning

Ett eget växthus är en dröm för många. En del vill ha växthus för att kunna odla, andra ser växthuset som ett alternativ till uterum och en plats för avkoppling och vila. Här får du tips för hur du ska skapa ett växthus som passar dina behov.

Föryngra gamla träd och buskar

Om du tagit över en gammal uppvuxen trädgård så är du rik. Inte nödvändigtvis i kronor och ören, men i tid. Det tar lång tid för träd och buskar att växa upp till full storlek, så om du är så lyckligt lottad att du har en uppvuxen trädgård så ska du gå försiktigt fram med såg och sekatör. Det är ytterligare ett skäl att låta trädgårdsplaneringen ta lite tid så att man inte gör något förhastat man sedan ångrar.

Beskära lövträd - fruktträd och prydnadsträd

Generellt kan man säga att de flesta lövfällande träd och buskar är enkla att föryngra. Man tar helt enkelt sågen eller sekatören och gallrar ur de äldsta och grövsta grenarna så långt ned man kan komma åt. Ca en tredjedel kan vara lämpligt att ta bort. Om man tycker att man behöver ta bort ännu mera grenar så kan man upprepa beskärningen efter något år. En lämplig tidpunkt för detta är under vårvintern alternativt under JAS-perioden (Juli-Augusti-September). Läs mer om att beskära fruktträd här.

I äldre träd så ska man tänka sig för lite innan man tar fram sekatören. Genom en kraftig beskärning så stimuleras sovande knoppar att börja växa och man får ny och fräsch grönska i trädet. Studera kronans form och försök att behålla den även efter beskärningen. Tänk på att vissa trädslag måste beskäras på hösten, t ex björk, lönn och körsbär.

Beskära barrträd - tuja och andra vintergröna växter

Att föryngra gamla barrväxter kräver en varsam hand. Som grundregel kan man säga att man aldrig ska klippa tillbaka en vintergrön växt längre än att det fortfarande finns grönt kvar längre in på kvisten man klipper på. Klipper man längre in är risken stor att växten inte orkar bryta ut med några nya skott.

Tänk på att den naturliga storleken på ett träd eller buske är svår att komma ifrån. Att till exempel försöka hålla tillbaka ett träd som naturligt vill bli 20 meter högt till några meters höjd kräver ihärdig klippning och brukar sällan bli riktigt bra. I värsta fall så kanske det är bättre att ta bort växten och byta ut mot en ny och mindre sort?

Är det riktigt stora träd du vill beskära eller ta bort, kan det vara en god idé att anlita professionell hjälp.

Personlig rådgivning på Blomsterlandet

Nu kan du boka personlig rådgivning och shopping i Blomsterlandets butiker i Stockholm och Uppsala. Bor du i andra delar av Sverige, kan du även boka ett digitalt möte med en av butikerna.

Du kan boka en timmes rådgivning om du har frågor och funderingar kring allt från trädgården, till odling på balkong eller kanske kolonilotten. Kostnaden är 500:-/tim.

Tillsammans sitter vi ned i lugn och ro och tittar på det du vill ha hjälp med. Vi utgår från dina skisser och idéer. Tillsammans med vår trädgårdsmästare går du igenom vad som fungerar och passar bäst till din trädgård - oavsett om det gäller det lilla eller stora projektet. Du får konkreta och handfasta tips på växtval som fungerar bäst. I tjänsten gör vi inte ritningar eller hembesök utan enbart konsultation.

Du bokar genom vår kundservice som du hittar när du klickar på det blå frågetecknet nere til höger på din skärm. Välj "Kontakta oss" och ämne "Trädgårdsrådgivning" i listan.

Fråga experten om växter och trädgård

Våra experten finns här för dig och gör sitt bästa för att du ska lyckas med dina växter.

Som medlem i vår kundklubb kan du ställa egna frågor och få personliga svar.
Men du kan också läsa frågor som andra redan ställt och kanske hitta svaren du söker även där. Kanske lär du dig något nytt av bara farten!

Till vårt forum

Läs mer tips om hur du tar hand om din trädgård

Zonkarta - vägledning till din växtzon

Enligt Svensk Trädgårds zonkarta är Sverige indelat i åtta odlingszoner och med hjälp av zonkartan kan du se i vilken växtzon din trädgård ligger.

Temasida: Planera din trädgård

Att välja växter efter dina förutsättningar, klimat och jord är inte alltid det lättaste. Låt trädgården växa fram och hitta de växter som du trivs med och tycker om. Några enkla grundregler och tips på hur du bygger upp din trädgård hittar du här.

GuideBeskära fruktträd

Nu börjar det bli tid att beskära fruktträden, framförallt äpple- och päronträd. Här är några råd som är bra att ha med på vägen samt några tips på vad du helst inte ska göra.

GuideAtt flytta trädgårdsväxter - så här lyckas du

Det kan finnas många anledningar till att växter behöver flyttas. Kanske har de blivit felplacerade från första början och blommar sparsamt eller växer dåligt. Eller är du nyinflyttad där den befintliga trädgården inte alls passar dig och din familj.

Rabatt i soligt läge – skiss och växtlista

Behöver du tips för en rabatt med mycket sol i din trädgård? Då kan du få hjälp från en expert. Ulrika Levin, trädgårdsdesigner, har satt ihop en vacker plantering i blått, rosa och lila.

Modern rabatt med perenner – skiss och växtlista

En stilsäker rabatt med vackra gräs och matchande färger för en trädgård med en modern känsla. Ulrika Levin, trädgårdsdesigner, har satt ihop en plantering som är lätt att anpassa.

Skapa rum i trädgården med en häck

Häckar är de härligaste avgränsningar du kan ha i trädgården. Vid tomtgränsen förstås, men också för att dela av och skapa rum. En häck kan vara spikrak eller bölja fram i mjuka vågor. Den kan rentav svänga runt och förvandlas till berså.

Trädgårdsredskap - basen i förrådet

Utbudet av trädgårdsredskap är stort och för nybörjaren kan det kännas som en djungel av grejor som man ska välja mellan. Du kommer långt med ett basförråd av trädgårdsredskap.

Rabattförslag - 15 nedladdningsbara skisser

Få tips och inspiration till hur du kan plantera din egen drömrabatt. Med hjälp av skisser och växter kan du enkelt plantera din egen rabatt efter tycke och smak.

Planera din trädgård

Trädgården består av väggar, golv och tak. Alla delar är viktiga för helheten och känslan. Skapa en grön stomme av träd, buskar och häckar som blir till rum och en bakgrund till prydnadsväxterna, sittplatserna och annat som man vill få plats med.

Höstplantering

Höstplantering det bästa latmansknepet. Du slipper passa med vattning lika mycket som vid sommarplantering och när våren kommer kan du bara njuta av resultatet.

5 enkla knep för att få nytt liv i en gammal gräsmatta

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska bära sig åt med en gammal gräsmatta. Här kommer fem snabba tips för hur du kan förbättra gräsmattan och få en finare och grönare matta.

Experten tipsarSå gör du med trädgårdsavfallet - vad kan läggas på komposten?

Trädgårdsavfallet kan bli en resurs och inte bara skräp. Här får du tips på vad du kan göra med några av de vanligaste resterna från trädgården för att bli mer "cirkulär", men också info om hur du ska hantera invasiva växter om de skulle dyka upp hos dig.