Höstplantering

Höstplantering det bästa latmansknepet. Du slipper passa med vattning lika mycket som vid sommarplantering och när våren kommer kan du bara njuta av resultatet.

Hösten, med sina svala nätter och dagar med fukt i luften, är nämligen perfekt för plantering. Träd, prydnadsbuskar, fruktträd, blomsterlökar och perenner – ja nästan alla slags växter – mår bäst av att komma i jorden nu när det ännu finns tid för dem att rota sig samtidigt som de slipper stressas av solens hetta och långa torrperioder.

Förr var hösten den mest intensiva trädgårdsperioden, medan det numera är våren som tagit över som trädgårdssäsongen nummer ett. Men du vinner mycket på att inte vänta, utan att satsa på en höstplantering.

Bästa skälen att plantera på hösten

  • Etableringen är säkrare – det vill säga dina växter rotar sig bättre och får en bra start i din trädgård. Dina växter är redan på plats och med rötter som letat sig ut i den omgivande jorden när våren anländer. Därför får de tidigast möjliga vårstart och betydligt bättre förutsättningar att klara försommartorka jämfört med hur vårplanterade växter har det.
  • Tidigare start – så snart tjälen gått ur jorden börjar dina nya växter röra på sig vilket gör att de höstplanterade växterna hinner växa sig större och blomma mer under sin första säsongen.
  • Du kan planera din höstplantering till långt in på hösten, till oktober, november. Buskar, barrväxter, rosor, perenner, träd, klätterväxter, lökväxter – allt kan du plantera från början av september. Rosor, lövfällande träd och buskar, klätterväxter och perenner kan du dessutom fortsätta plantera till långt in på hösten, ända tills tjälen går i jorden. Blir det ingen tjäle kan du plantera på vintern också.

Det du bör vänta med till våren är egentligen bara växter som är på gränsen till härdiga där du bor. Andra exempel på växter som definitivt är undantag från höstplantering är sommarblommor och medelhavsväxter som inte överlever vintern i vårt klimat. Var också uppmärksam på att barrväxter, som rotar sig något långsammare, helst ska i jorden senast i augusti om du bor i norra Sverige eller i september om du bor i södra delen av landet.