Höstplantering

Höstplantering det bästa latmansknepet. Du slipper passa med vattning lika mycket som vid sommarplantering och när våren kommer kan du bara njuta av resultatet.

Hösten, med sina svala nätter och dagar med fukt i luften, är nämligen perfekt för plantering. Träd, prydnadsbuskar, fruktträd, lökar och perenner – ja nästan alla slags växter – mår bäst av att komma i jorden nu när det ännu finns tid för dem att rota sig samtidigt som de slipper stressas av solens hetta och långa torrperioder.

Förr var hösten den mest intensiva trädgårdsperioden, medan det numera är våren som tagit över som trädgårdssäsongen nummer ett. Men du vinner mycket på att inte vänta, utan att satsa på en höstplantering!

Bästa skälen att plantera på hösten

Etableringen är säkrare – det vill säga dina växter rotar sig bättre och får en bra start i din trädgård.

Tidigare start – så snart tjälen gått ur jorden börjar dina nya växter röra på sig vilket gör att de hinner växa och blomma mer under sin första sommar.

Du kan planera din höstplantering till långt in på hösten, till oktober, november. Ja, längst i söder kan vissa växter som rosor, tulpanlökar och barrotade häckplantor planteras ända fram till tjälen går i jorden någon gång strax innan jul.

Undantag från den här regeln gäller sommarblommor och medelhavsväxter som inte överlever vintern i vårt klimat. Var också uppmärksam på att barrväxter, som rotar sig något långsammare, helst ska i jorden senast i augusti om du bor i norra Sverige eller i september om du bor i södra delen av landet. När det gäller växter som är på gränsen till härdiga i din klimatzon kan det också vara bra att satsa på en vår- istället för en höstplantering.

Titta gärna på våra videotips eller läs mer om hur du bäst planterar.

Lycka till med din höstplantering!

Fler hösttips

Höstfixa i trädgården

Följ trädgårdsmästare Robert Stenboms tips så kan du få ut mer av hösten och samtidigt inleda den kommande våren lite lugnare.

ReportageHösten är bästa tiden att plantera – John Taylor tipsar

Det finns en anledning till att fruktlunden med hundra träd ska planteras på Tjolöholms Slott just under hösten. John Taylor, slottsträdgårdsmästare, berättar mer.

Förläng sommarblomningen med en höstanemon

En söt höstanemon i rosa, vitt eller rött med gul mitt ger ett oerhört fint avslut på sommarens övriga blomning.