Trädgårdsskötsel

Praktiska tips och råd kring allt du gör för att sköta din trädgård.

Experten tipsarSå gör du med trädgårdsavfallet - vad kan läggas på komposten?

Trädgårdsavfallet kan bli en resurs och inte bara skräp. Här får du tips på vad du kan göra med några av de vanligaste resterna från trädgården för att bli mer "cirkulär", men också info om hur du ska hantera invasiva växter om de skulle dyka upp hos dig.

Effektivt mot ohyra - skonsamt mot miljön

Biologiska växtskyddsmedel bygger på naturens egna metoder för att göra sig av med sorgmyggor och förebygga gråmögel.

Nematoder – biologisk bekämpning mot ohyra och skadedjur i trädgård och växthus

Har du problem med sniglar, sorgmyggor eller gräsmattelarver? Då kan naturliga nematoder vara räddningen och bli dina bästa små medhjälpare.

GuideAtt flytta trädgårdsväxter - så här lyckas du

Det kan finnas många anledningar till att växter behöver flyttas. Kanske har de blivit felplacerade från första början och blommar sparsamt eller växer dåligt. Eller är du nyinflyttad där den befintliga trädgården inte alls passar dig och din familj.

Odla i växthus - storlek, materialval och uppvärmning

Ett eget växthus är en dröm för många. En del vill ha växthus för att kunna odla, andra ser växthuset som ett alternativ till uterum och en plats för avkoppling och vila. Här får du tips för hur du ska skapa ett växthus som passar dina behov.

Bästa tipsen för att samla regnvatten

Regnvatten är en naturlig, fantastisk resurs. Det håller hög kvalitet och är en stor tillgång för kretsloppet i din odling. Läs om olika sätt att samla in denna klimatsmarta gratisgåva.

Bygg ett eget insektshotell - boende för naturens vildbin

Trädgårdsmästaren Linda Schilén tipsar om hur du skapar boplatser dit de nyttiga, men ofta hemlösa, vildbina och rovsteklarna i våra trädgårdar gärna flyttar in.

Frågor om pollinatörer - experten svarar

Få bättre koll på vad en pollinatör gör och vilka insekter som räknas dit. Och kanske slutar du att vifta bort dem nu när du vet lite mer.

10 tips för torra somrar och vattenbrist i trädgården

Att vattnet kan bli en bristvara för oss har blivit allt tydligare och vi behöver tänka till hur vi använder de livsgivande dropparna.

GuideLista: Växter som lockar bin, fjärilar och andra pollinatörer

Plantera blommor, perenner, buskar och träd som gynnar våra viktiga pollinatörer. Bin, humlor och fjärilar behöver blommande växter från vår till höst, och den här listan hjälper dig välja växter det surras kring.

Experten tipsarSå här bekämpar du skadedjuren biologiskt

Att skapa en trädgård i balans handlar om att få bästa möjliga skörd och en vacker trädgård utan att göra skada på omgivningen. Men hur får du bort skadedjuren utan kemikalier?

Locka fjärilar och andra pollinatörer till din trädgård

Vill du locka fjärilar, bin och andra pollinatörer till din trädgård kan du uppmuntra dem att komma genom att plantera växter som de kan suga nektar ur.

Experten tipsarOdla vid torka eller vattenbrist

Torka och begränsad vattentillgång behöver inte hindra dig varken från att ha växter eller att odla. Det gäller bara att tänka till lite.

vattna din trägårds under semestern
Semestertips för vattning i din trädgård

Skall du åka bort på en längre semester är det alltid bäst att be någon om hjälp med vattningen. Men det finns mer du kan göra.

Trädgårdsredskap - basen i förrådet

Utbudet av trädgårdsredskap är stort och för nybörjaren kan det kännas som en djungel av grejor som man ska välja mellan. Du kommer långt med ett basförråd av trädgårdsredskap.

Rådjur har skadat mitt träd – vad ska jag göra?

Rådjur verkar med tiden bli mer orädda för att ge sig in i våra trädgårdar. Vad kan man då göra när de skalat av stammar eller brutit sönder grenar?

pH-värde - vad är det?

Ofta står det angivet på växter vilket pH-värde som är bäst för växten. Vad menas med det? Vi reder ut begreppet.

Zonkarta - vägledning till din växtzon

Enligt Svensk Trädgårds zonkarta är Sverige indelat i åtta odlingszoner och med hjälp av zonkartan kan du se i vilken växtzon din trädgård ligger.

Miljövänlig ogräsbekämpning

Att bli av med ogräs kan vara arbetsamt, men med några enkla metoder så kan du enkelt hålla ogräsen till ett minimum, utan att behöva ta till olika kemiska bekämpningsmedel.

Ohyra på växter - bladlöss, sniglar och svamp

Det tråkigt när man upptäcker att resultatet av allt arbete man lagt ned hotas av löss, sniglar eller annan ohyra. Här tipsar vi om enkla förebyggande växtskyddsåtgärder.

Ohyra på växter – behandling av virus- och bakteriesjukdomar

Virus- och bakteriesjukdomar är mycket ovanligare än övriga typer av växtsjukdomar. De är också i princip omöjliga att behandla.

Ohyra på växter – behandling av fysikaliska skador

En fysikalisk skada beror på en brist eller rubbning i något i växtens miljö och är alltså inte orsakad av något slags ohyra.

Mördarsniglar - bekämpning och förebyggande åtgärder

De flesta stora problem med sniglar i våra trädgårdar orsakas av mördarsniglar eller spansk skogssnigel, som de egentligen heter. Men det finns lösningar!

Hjälp bina i din trädgård

Vi kan tacka våra bin för maten. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar. Men tyvärr är bina hotade på flera sätt.

De 10 bästa knepen mot rådjur och annat vilt

Vad kan man göra för att undvika att få trädgården uppäten av rådjur, harar och annat vilt? Vi har listat de bästa tipsen här.

Bekämpning av svampsjukdomen mjöldagg

Mjöldagg är en av de vanligaste svampsjukdomarna i våra trädgårdar. Typiska symtom på mjöldagg är de klassiska vita, eller gråvita fläckarna på bladen.

10 tips för att bekämpa sniglar i trädgården

Ska det bli ett snigelår i år också? Vi har samlat en lista med tips för att minska problemen.

Höstplantering

Höstplantering det bästa latmansknepet. Du slipper passa med vattning lika mycket som vid sommarplantering och när våren kommer kan du bara njuta av resultatet.

Höstfixa i trädgården

Följ trädgårdsmästare Robert Stenboms tips så kan du få ut mer av hösten och samtidigt inleda den kommande våren lite lugnare.

Fiberduk eller marktäckväv?

Hur gör man och vilken använder man till vad?

Ordlista

I bland kan det vara svårt att veta vad som menas med vissa begrepp i växtvärden. Här har vi samlat en användbar lista över vanligt förekommande begrepp inom växtskötsel.

Kratta och räfsa

För jord, rosor eller löv.

Ohyra på växter – behandling av svampangrepp

Angrepp av svampsjukdomar är mycket svåra att bekämpa och helt bli av med. Det viktigaste är de förebyggande åtgärderna.

Ohyra på växter – behandling av insektsangrepp

Angrepp av insekter och andra smådjur går vanligen att behandla ganska effektivt. Nyckeln till framgång är, som vid all annan bekämpning, att vara ute i god tid.

Bekämpning av spinnkvalster, löss och andra insekter

Hur mycket vi än försöker undvika skadedjur genom förebyggande skötsel kan våra krukväxter och våra trädgårdsväxter bli angripna av skadeinsekter.

Bekämpning av sniglar

Den spanska skogssnigeln, i folkmun ofta kallad mördarsnigel, har blivit en allt vanligare skadegörare i trädgården.

Bekämpning av myror

Myror kan för många ses som ett problem, såväl i våra hus som våra trädgårdar. Här får du tips på hur du kan bli av med dem.

Bekämpning av larver

Har du hittat glupska larver i din trädgård? Så här kan du bli av med dem.

Bekämpning av getingar

Att bin och getingar pollinerar växter är vi alla bekanta med, men visste ni att getingar även äter andra skadeinsekter?

Rådjurssäkra växter

Här är en lista över trädgårdsväxter som anses vara mindre smakliga för rådjur.

Björkved till vinterns brasa

Björkved är vackert och dekorativt i vedkorgen samtidigt som den ger härlig värme i brasan när kvällarna skymmer och snön lyser vit på marken utanför fönstret.

Visar 41 av 41 resultat