Trädgårdsredskap - basen i förrådet

Utbudet av trädgårdsredskap är stort och för nybörjaren kan det kännas som en djungel av grejor som man ska välja mellan. Du kommer långt med ett basförråd av trädgårdsredskap.

Spade

Används vid plantering, grävning av köksland och rabatter och kantskärning av gräsmattan. Satsa på en stadig spade anpassad för din kroppslängd. En för lång spade tär onödigt mycket på axlarna. Särskilt som kortare kan du behöva leta efter en lite kortare modell. Har du tung jord kan spaden behöva ha lite tyngd för att du ska komma ner, medan en lätt sandjord kan grävas med en spade av lättviktsmodell. En spetsig spade är att föredra om du ska gräva större planteringshål eller har tung jord, typ lerjord eftersom den är lättare att få ner på djupet. En rak spade är bra till mindre grävjobb och bäst till kantskärning. En ergonomisk modell skonar ryggen.

Sekatör

Som trädgårdsägare måste du ha en sekatör som du kan använda vid beskärning av olika slag. Räkna med att du får vad du betalar för prismässigt. En sekatör av dyr modell har lång hållbarhet, utbytbara skär och hög kvalitet. Å andra sidan behöver den underhållas, slipas och oljas in regelbundet för att behålla sina kvaliteter. En sekatör som bara kostar några tior håller sällan måttet, den går lätt sönder om du klipper för kraftiga grenar och rostar snabbt. I mellanprisklassen får du ofta mycket för pengarna och kanske också kan unna dig att ha ett par stycken. Känn efter så att den ligger bra i handen, det är viktigt att den inte är för stor för då blir du snabbt trött om du ska klippa mycket.

Sekatörer med så kallad utväxling har både för- och nackdelar. Fördelen är att du får extra kraft att klippa av lite kraftigare grenar, vilket är bra om du inte är så stark. Nackdelen är att du måste utföra klipprörelsen 2-3 gånger för varje skär, vilket är tidsödande och också kan vara påfrestande för handen. Oftast är det smartare att komplettera den vanliga sekatören med en grensax som kan ta de kraftigare grenarna, och samtidigt har längre skaft så att du kommer åt inne i en rosbuske eller fruktträdets krona.

Kratta

Med krattan räfsar du fint i kökslandet och rabatter. Den kan också användas att räfsa grusgångar. En kratta med böjda pinnar är lättast att jobba med. Använder du krattan mest i rabatterna kan en roskratta vara ett bra val eftersom den är smalare och kommer åt bättre under buskar och mellan plantor. Välj gärna en ergonomisk modell om du har stora ytor eftersom det är en enformig rörelse.

Lövräfsa

Används främst på hösten för att räfsa löv med, men också för att räfsa gräsmattan inför vårsäsongen och för att samla upp gräsklipp under säsongen. Den är en fördel om den är lätt eftersom det underlättar arbetet. En ergonomiskt utformad räfsa rekommenderas om du har en stor gräsmatta.

Ogräsjärn

Vilken typ av redskap man tycker om att använda vid ogräsrensning varierar från person till person. Ett rensjärn med bygel som kan användas både i med- och motrörelse tycker många är effektivt, särskilt för att rensa grusgångar. Andra föredrar ett skyffeljärn som bara används i rörelse från kroppen. En kultivator med kloformat utseende fungerar tvärtom: det vill säga du drar den till dig. Här gäller det att känna efter vad som passar just dig.

Handredskap

Redskap med korta skaft – planteringsspade, kultivator, maskrosjärn, plattrensjärn och liknande hör också till basförrådet av redskap. Ofta kan man köpa ett set med 3-4 olika redskap, vilket är prisvärt. Har du tung jord behöver du en rejäl planteringsspade, och då kan det löna sig med en lite dyrare modell.

Gräsklippare

Oundvikligt om du har gräsmatta på tomten. För den lilla tomten räcker det i regel med en så kallad handjagare. Har du en normalstor villatomt är ett tips att titta närmare på de eldrivna och batteridrivna gräsklippare som finns. Modellerna utvecklas mycket för varje säsong och blir allt bättre. Den med riktigt stor gräsmattare väljer kanske en traditionell motorgräsklippare. Håll då utkik efter Svanen-märkta modeller som inte släpper ut så mycket avgaser och notera olika modellers bullernivå, både för din egen och för grannarnas skull.

Utökat basförråd

När du haft trädgård under en säsong eller två kommer du att upptäcka vilka redskap du saknar. Det handlar lite om vilken typ av trädgård du har, om du har stort köksland, många rabatter eller mest gräsmatta till exempel, men också beroende på hur stor den är och hur många stora träd det finns.

Grep

En grep används vid skörd av rotfrukter, för att vända komposten och kultivering av jorden. Fungerar bäst på lättare jordar och där man vill minimera risken att gräva sönder rötter eller lökar.

Grensax

Perfekt till beskärning av fruktträd, prydnadsbuskar och rosor. Köp gärna en med lite längre skaft så att du också får räckvidd. En tvåhandssekatör med långa skaft kan vara ett alternativ.

Grensåg

Till riktigt stora grenar fungerar inte sekatör och grensax. Då är det bra att investera i en grensåg som ger fina snitt som läker bra till skillnad från snickarens såg som kan riva upp fula skador på växterna.

Spade

Om du köpte en rak spade kanske du behöver komplettera med en spetsig och tvärtom. Trivs du med modellen? Är den lagom lång och tung? När du ”känt in” dina behov kan det vara idé att lägga några extra kronor på en spade som du verkligen tycker om, och som kan bli din trädgårdsvän i många år framöver.

Grästrimmer

Praktisk maskin när man stående vill komma åt att ansa gräskanter, där gräs möter sten/trä och på trånga ställen dit gräsklipparen inte når. För den lilla trädgården är en batteridriven eller eldriven grästrimmer smidigast, men det finns även bensindrivna modeller för den med riktigt stora ytor.

Häcksax

Har du en lång och/eller hög häck är det bäst att investera i en eldriven häcksax. För mindre klipparbeten, såsom att forma buxbomsklot och andra vintergröna växter, fungerar oftast en manuell häcksax bäst. Många tycker man får bättre ”känsla” när man klipper för hand. Den kan också användas för finputsning av en större häck.

Bryne och hölster

Om du investerar i en dyr och fin sekatör, se till att sköta om den ordentligt genom att slipa den regelbundet och förvara den i ett hölster, så att du alltid vet var du har den.