Bygg ett eget insektshotell - boende för naturens vildbin

Trädgårdsmästaren Linda Schilén tipsar om hur du skapar boplatser dit de nyttiga, men ofta hemlösa, vildbina och rovsteklarna i våra trädgårdar gärna flyttar in.

Enklast blir det om du använder det material som redan finns på tomten, som till exempel vedklabbar, grenar och gamla växtstöd i form av bambupinnar. Kanske har du även en gammal fågelholk eller trälåda som kan bli väggarna på hotellet? Att bygga ett insektshotell är dessutom ett roligt pyssel att göra tillsammans med barn. Låt dem vara med och stapla bambupinnarna och placera ut de större grenarna i hotellets låda, alltså själva ramen som håller samman hotellet.

Ett insektshotell kan vara hur stort eller litet som helst, men däremot finns det önskvärda mått på hålen du borrar i grenarna. Dessa bör vara mellan 4 – 6 mm i borrdiameter och 5 -10 mm djupa. Bina föredrar släta hål där det är lätt att ta sig in, utan stickor som är i vägen och kan skada bina. Placera insektshotellet en bit från marken i ett soligt vindskyddat läge, gärna i närheten av pollen- och nektarrika blommor.

Så här gör du ett eget insektshotell - steg för steg

Det här behövs:

  • Trälåda 5 -10 cm djup
  • Bambupinnar
  • Gren av valfritt träslag
  • Snöre
  • Borr och borrmaskin
  • Såg
Det här behövs

Gör så här:

Steg 1

Såga av bambupinnarna och grenarna i en längd som passar till trälådans djup.

Samla ihop bambupinnar och de avsågade grenarna

Steg 2

Bind ihop bambupinnarna i buntar så underlättar det när du placerar dem i trälådan.

Samla ihop bambupinnar i buntar

Steg 3

Borra 5 -10 cm djupa och 4 - 8 mm stora hål i grenarnas ändar.

Borra hål i grenarnas ändar.

Steg 4

Placera pinnarna och grenarna i trälådan. Blanda dem gärna om vartannat så blir det både vackert och färre oanvända ytor. Pussla ihop delarna så att de "låser" varandra och sitter på plats i lådan när du reser den upp.

Samla ihop alla dina pinnar och buntar.
Placera pinnar och vedträn i med de borrade hålet utåt.

Steg 5

Om du vill kan du extrautrusta hotellet med träull och takpanna. Träullen fyller ut mellanrummen som bildas mellan pinnarna i insektshotellet.

Insektshotellet är klart!

Tips! Extrautrusta hotellet med träull och takpanna.
Färdigt insektshotell.

Fler tips - vattenbad och humlebo

Man kan även ställa ut ”krukfat” eller vattenbad som fylls med vatten, som vattenstationer, åt törstiga pollinatörer. Viktigt är att lägga små stenar, glaskulor eller sand i botten så att de små insekterna kan stå torrskodda och utan risk för att drunkna.

Till humlorna kan man gräva ner lerkrukor upp och ner i en sandhög som kan blir deras nya hem. Lerkrukan bör vara cirka 15 cm i diameter och fyllas med en skön bädd av torrt gräs åt humledrottningen. Lägg en smal sten ovanpå krukan som blir ett praktiskt tak. Detta förhindrar att det regnar in. Men kom ihåg att ha en lätt vinkling på stenen så att humlorna kan ta sig ut och in.

Vattenstation
Humlebon.