Höstfixa i trädgården

Följ trädgårdsmästare Robert Stenboms tips så kan du få ut mer av hösten och samtidigt inleda den kommande våren lite lugnare.

Höststäda med måtta

Jag vill verkligen avråda från att höststäda för mycket i trädgården. Perenner klarar vintern bättre om de får behålla sina vissnade blad. Det nedvissnade materialet hjälper till att skydda rötterna när kylan kommer. Dessutom är många växter fortfarande dekorativa under vintern, som gräs och hortensia. Tänk när de täcks av lite snö eller frost!

Smarta förberedelser nu sparar tid till våren

Det är bra att passa på att rensa bort ogräs från rabatterna nu. Om ogräs som självsår sig får chansen nu så får de bara en extra bra start på våren och det vill vi inte. Dra bort och luckra upp jorden nu så besparar du dig jobb till våren.

Ett annat tips är att tömma kallkomposten nu och lägga ut kring växterna, för på våren är risken att materialet där är genomfruset och kompakt när du väl vill börja använda det. Jag brukar passa på att tömma även varmkomposten nu, fast jag sparar ett skikt så den snabbt kommer igång till våren.

Skörda sena sorter och så nytt

Det är lätt att tappa gnistan i grönsakslandet, men håll gärna liv i det. Det går att skörda ett tag till. Kålsorter som purpurkål, svartkål och grönkål kan stå länge i landet och tål även frost. De är dessutom väldigt dekorativa och passar bra att ha i en kruka vid entrén.

Det går fortfarande att så vintersallad för en senare skörd, och den som sår rädisor under sensommaren kan få ytterligare en skörd på hösten. Vitlöken blir bäst av att sättas på hösten, så den ska absolut ner i jorden nu. Här hittar du en guide för hur du odlar vitlök.

Vissa sommarblommor kan man också med fördel så redan nu. Då får de en tidigare start på våren och därmed en tidigare blomning. Stockros är ett exempel. Prästkrage, blåklint, vallmo och purpurklätt likaså.

Plantera buskar och träd

Lövfällande buskar och träd samt perenner är perfekta att plantera på hösten, så har du redan nu skapat dig ett litet försprång. Till våren är det ju ändå så mycket annat som ska göras. Plantera hellre nu än att vänta till våren, om du har möjlighet. Under hösten är det ofta fuktigt i jorden och solen är inte så stark, vilket skapar bra förutsättningar. Däremot är det inte läge att plantera vintergrönt nu, som buxbom och barrträd. Dem ska man vänta med.

Läs vår guide för höstplantering.

Dela perenner och flytta buskar

Man kan ge sina äldre perenner nytt liv genom att dela på dem. Det låter kanske motsägelsefullt, men när de blir äldre kan de tappa i frodighet och genom att dela på dem får de en nystart. Det är bara att gräva upp, dela på växten med en spade och plantera om. Det här kan man göra under tidig vår också, men hösten är en bra tid att organisera om i trädgården. Vill du flytta på större buskar (lövfällande) är det bra att passa på att göra det under hösten också.

Lär dig mer om att flytta och dela trädgårdsväxter.

Ge rosorna ett vintertäcke

Precis som för vintergröna växter är solen den största vinterfienden för rosorna. Kombinationen av solstrålar och marktjäle kan leda till frystorka. Därför är det viktigt att kupa nedre delen av rosens stam med täckbark. Gör ungefär tio centimeter höga högar med täckbark över rosens nedre delar och skydda huvudstammarna med granris eller annat täckmaterial. Växten klarar av om topparna fryser ner, men stammarna måste vi skydda. Till våren är det bara att kratta ut täckbarken i rabatten eller ta bort den.

Tid för rådjur och gnagare

Nu börjar rådjur och gnagare bli en vanligare syn i trädgårdarna. Har man tillgång till fårull är det jättebra att kunna sätta upp eftersom rådjur skyr doften. Det finns annars ett medel som heter Trico Garden som är baserat på fårtalg och också fungerar bra. Glöm heller inte att skydda stammarna på unga träd.

Njut av din skörd

Min generation är kanske lite dålig på att vinterförvara skörden så som man gjorde förr. Men då hade man också andra förutsättningar. Om man har jordkällare eller annat svalt utrymme kan man med fördel förvara både äpplen och rotsaker där – de vill ha mörkt och svalt.

Det finns massor att göra för den som har turen att ha tillgång till äpplen. Jag gillar att använda juicecentrifugen och göra en kanna äppeljuice. Den kan stå i kylen i upp till en vecka ungefär och smakar fantastiskt. Eller varför inte torka äpplen? Det är bara att skala, kärna ur och antingen hänga på tork, köra i ugnen på svag värme eller i en frukttork.

Plantera nya smaker

Jag vill verkligen tipsa om aronia. Det är en buske som har vackert bladverk, som blommar fint på våren och får massor av bär. Bären är sträva att äta som de är men när de legat i frysen försvinner strävheten.

Det är perfekt att plocka dem och sedan låta dem ligga i frysen ett tag tills man känner för att göra något av dem. Jag brukar koka dem med vaniljstång och lite mörk rom till en marmelad som passar perfekt på ostbrickan. Plantera gärna två till tre buskar för riklig skörd.

Något som blir väldigt dekorativt är att sätta allåkerbär under buskar med amerikanska blåbär. Precis som blåbären vill allåkerbären ha sur jord. På våren får de jättefina rosa blommor som påminner om nävor, och så blir det lite syrliga bär. De fungerar även som marktäckare. Det blir kanske inte någon jätteskörd, men blir vackert. Glöm bara inte att ha minst två olika sorter av varje – både blåbär och allåkerbär korspollinerar med någon annan ur samma familj.

Det finns alltid plats för vårlökar

Nu är det dags att sätta vårlökar. Vårlökarna står för den första blomningen i trädgården, så min uppmaning är att sätta många. De dyker upp tidigt på säsongen och ser till att det finns näring när pollinatörerna just vaknat. Sätt gärna lökar mellan perenner så lyser de upp när de är som vackrast bara för att täckas av perennerna just som de ser vissna ut. Har du hus är det extra trevligt att ha dem vid entrén så att man kan följa deras framfart – gärna de tidiga sorterna som snödroppar, krokus och vintergäck. Det funkar också att sätta dem i krukor som får bäddas in och stå under skyddande tak på vintern.

Fler tips och råd för hösten i din trädgård