Odla i pallkrage

Del 10: Höstplantering

Nu är det dags att skörda de sista grödorna och bädda in pallkragen inför vintern. Men innan dess kan du både så och plantera inför nästa säsong.

Se till att skörda potatis, morötter, kål och rotfrukter innan vintern. Visst finns det saker som kan stå kvar i pallkragen (se avsnitt 9), men när frosten slår till är det ändå bra om du fått upp det mesta.

Odla vitlök i pallkrage

Nu börjar det bli dags att plantera vitlök för skörd nästa sommar. När du sätter vitlök ska hösten ha kommit på allvar och jorden vara cirka 8 grader. Köp sättvitlök som är certifierad så minskar risken för växtsjukdomar som löken i livsmedelsbutiken kan bära med sig.

Förbered jorden genom att rensa bort ogräs och förbättra jorden med väl förmultnad kompost eller ekojord. Dela löken i klyftor och sätt dem med den spetsiga sidan upp på cirka 15 cm avstånd, på 5–6 cm djup. Löken behöver en kall period för att den ska bilda klyftor (vid vårplantering får man istället en så kallad sololök). Därför sätts vitlök på hösten. Vänta med planteringen tills det är tillräckligt kallt, annars kan tillväxten komma för långt och blasten skadas av kyla. Att blasten sticker upp några centimeter innan snön faller gör inget.

Odla grönsaker året runt - så redan på hösten

Senhösten är en bra tid för höstsådd, sådd av grönsaker som ska gro till våren och skördas tidigt nästa säsong. Spenat, sallat, morötter, palsternacka, svartrot och rättika. Gå till väga precis som på våren, men täck bädden med nät eller ett lock för att fröerna inte ska bli uppätna av fåglar eller djur.

Rensa ogräs och ta bort grönsaker som förvuxit sig eller vissnat. Lägg resterna i komposten. Du kan med fördel använda en pallkrage som tillfällig kompost. Varva vissna växtdelar med jord så förmultnar de och med en säck ny jord ovanpå är pallkragen redo för sådd nästa vår.

Låt inte pallkragarna stå kvar med tom jord över vintern, då läcker näringen ut och ogräset flyttar in. Täck dem istället med höstlöv och/eller halm, eller så in en gröngödslingsväxt som senap, ringblomma eller rödklöver. Denna myllas ner sent på hösten eller kommande vår.

Vill du förlänga hållbarheten på pallkragen maximalt borstas den ren från jord och växtrester och förvaras hopfälld i förråd eller källare.

Text och bild: Eva Robild