Guide

Odla vitlök

Om du vill odla vitlök är hösten bästa planteringstid, september till november men det går också att plantera på våren. Egenodlad vitlök är ofta mildare och finare i smaken än den köpta.

Köp helst vitlök i trädgårdshandeln, eftersom vitlök från livsmedelsaffären kan föra med sig jordsjukdomar till ditt köksland. Det är inte farligt för dig, men försämrar odlingsmöjligheterna på sikt. Vitlök tycker inte om väta, däremot är den mycket härdig och klarar vintern utan problem.

Steg 1

Jordförbättra gärna befintlig jord genom att blanda in kompost eller planteringsjord så att den blir lucker och genomsläpplig.

Steg 2

Tillför näring, till exempel kogödsel som du köper på säck, samt hönsgödsel enligt dosering på förpackningen.

Steg 3

Dela utsädesvitlöken i klyftor och plantera varje klyfta 5-10 cm djupt med cirka 15 cm mellanrum. Den spetsiga sidan ska vara uppåt.

Steg 4

Fyll igen fårorna och vattna ordentligt, sen klarar vitlöken sig själv fram till våren. När våren kommer börjar vitlöken växa och då kan du gödsla och vattna regelbundet fram till juli-augusti-september då bladen börjar vissna och lökarna är mogna.

Steg 5

Den torkade vitlöken knippas och förvaras helst upphängd på en torr och luftig plats.

Tips!

Byt växtplats varje år för att undvika sjukdomar. Det blir en hel vitlök från varje klyfta.

Kan jag odla vitlök i kruka inomhus?

Ja, odla dem för de gröna, goda bladens skull. Lökarna utvecklas däremot inte.

Kan jag sätta vitlök på våren?

Det går att plantera vitlöken tidigt på våren, i april, men då blir lökarna inte lika stora när det är dags att skörda.

Mer om vitlök och lök

Vitlöksodling - hitta din favoritsort

Visste du att det finns flera sorters vitlök? Du kan till exempel välja en lättodlad sort, en med mild eller stark vitlökssmak, eller kanske en sort som kan lagras extra länge.

GuideLilla lökskolan – så lyckas du med dina sättlökar

Att odla lök är ofta väldigt enkelt. De trivs i soligt läge, i mullrik jord och mår bra av extra kalk. Lök är faktiskt den grönsak som är näst mest odlad i hela världen!

Odla i pallkrageDel 10: Höstplantering

Nu är det dags att skörda de sista grödorna och bädda in pallkragen inför vintern. Men innan dess kan du både så och plantera inför nästa säsong.