Recept

Baka och ta tillvara frukt, bär och grönsaker

Ta vara på det du odlat och njut av något riktigt gott. Annelie Andersson inspirerar till att tänka i säsong och ta tillvara det du har omkring dig. Här bjuder hon på några recept från sina böcker Baka & ta tillvara och Blomster & bakverk.

Plötsligt är vi där – i tiden när det är dags att skörda och ta tillvara det som är i säsong. Det kan kännas utmanande, men behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Du måste heller inte odla allt från frö. Det går lika bra att köpa färdiga plantor eller för all del nyskördat från självplocket eller butiken.

Jag tycker det finns något fint i att längta. Till sommaren och doften av solvarma tomater och kaprifol. Till fläderblom och rabarberskörd eller att äntligen skymta blått bland blåbärsriset på skogspromenaden. Att allt får ha sin tid.

En råvara i säsong skördas när den smakar som bäst och har förmodligen tagits fram på ett så enkelt, billigt och miljövänligt sätt som möjligt. Då är tid att njuta. Vissa råvaror ger så riklig skörd att man knappt vet vad man ska göra med dem. Både frysen och konservering är utmärkta lösningar, precis som att baka.

Jag njuter gärna av pajer, tårtor och bakverk. Men jag bakar också bröd på allt från rabarber och plommon till morötter och chili. Att koka kräm till lunch eller mellanmål är också gott. Liksom saft, sylt och marmelad. Och visst är det så att egenodlat smakar lite godare. Jag hoppas att du här inspireras till att ta tillvara och njuta av rabarber, bär, färska örter, morötter och chili.

Foto: Annelie Andersson

Grytbröd med smak av morot & chili

Morot i brödet bidrar med både sötma och saftighet. Hettan som chilin möter upp med blir något alldeles visst och värt att testa. Gräddas i gryta och får en härlig skorpa.

1 stort bröd. Ugn: Först 250° sedan 225°.

Gör så här:

Riv morötterna fint. Om du mäter i volym ska de vara lätt packade. Finhacka röd chili eller ta fram fryst färdighackad. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vattnet. I med morötter, chili, honung och salt. Blanda först ner grahams- och rågmjöl med en trägaffel. Tillsätt sedan det ljusa mjölet och rör ihop till en smidig men ganska så lös deg. Den ska precis börja släppa från kanterna men fortfarande vara lite kladdig. Täck bunken med plast och bakduk och jäs i 1 timme.

Vänd ut degen på väl mjölat bakbord. Degen är lös så strö mjöl även på ovansidan och liksom fös ihop degsjoket ett par gånger och vänd på degen. Ta lite mer mjöl om det känns väldigt kladdigt. Vik in degen från ytterkanterna mot mitten och tryck till lite lätt med handflatan. Gå hela vägen runt och vänd sedan på degen. Driv runt degen mellan händerna tills ytan känns spänd och fin. Pudra över lite mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter till, medan ugnen värms.

Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i kall ugn och värm till 250°. När degen jäst klart, ta försiktigt ut den heta grytan. Pudra lite mjöl i botten och lägg försiktigt ner degen i grytan. Du kan skära eller klippa ett enkelt snitt i degen. Lägg på locket och ställ grytan i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 225° och grädda i 20 minuter. Öppna luckan, lyft försiktigt av locket och grädda i 20 minuter till. Tippa ut brödet och låt svalna på galler utan bakduk.

Foto: Annelie Andersson

Parmesankakor med färska örter

Se gärna till att ha färska örter i närheten. Praktiskt och njutbart. Det här bakade tilltugget passar utmärkt till vårens och sommarens festligheter.

25–50 st (beroende på storlek). Ugn: 175°.

Gör så här:

Ta fram smöret i god tid. Riv parmesanosten fint. Kraftigare örter som rosmarin och salvia skärs i större bitar. Lägg allt utom smör i en matberedare med kniv och mixa ihop i ett par sekunder. Tillsätt det mjuka smöret och kör på högsta hastighet men bara tills degen börjar gå ihop. Häll ut den smuliga degen på lätt mjölad bänk och arbeta snabbt ihop.

Dela i två delar och knåda samman lätt. Forma till en rulle, en liten bit i taget (tryck gärna in sidorna några gånger under rullandet). Skulle degen kännas ihålig eller inte hålla ihop, forma på nytt till en boll och börja om. Jag gör rullarna ca 20 cm långa med en diameter på ca 3–4 cm. Rulla in varje del i plastfolie och snurra till ändarna så det blir tajt. Låt vila i kylen i en timme.

Värm ugnen till 175°. Skär rullarna i knappt centimetertjocka skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter tills de börjar få färg i utkanten. Den längre tiden om de är större. Låt kallna helt på plåten. De är som allra godast samma dag. Kan förberedas och ligga skurna på plåt i kylen och gräddas strax före servering.

Foto: Annelie Andersson

Rabarberkräm

Rabarbertid är en fantastisk tid. Kaka och paj är kanske det första man tänker på, men jag kokar gärna både kompott och kräm. Så gott till både lunch, mellanmål och dessert. Perfekt att göra om du får rabarber över.

Gör så här:

Koka upp vatten med socker. Lägg i skuren rabarber och bär (de ger både färg och sötma men kan uteslutas). Koka på medelvärme tills rabarbern mjuknat. Rör ut potatismjölet med lite vatten och tillsätt under omrörning. Rör ordentligt och åt alla kanter så att potatismjölet inte klumpar sig.

Låt koka upp och lyft av kastrullen från värmen för att svalna. Justera mängden vatten efter hur tjock kräm du önskar. En varm sommardag är det gott att servera krämen med isbitar och tunna skivor av citron.

Foto: Annelie Andersson

Hallonkladdkaka med lemon curd & maräng

Kladdkaka är så tacksamt, bara att röra ihop och görs med fördel dagen innan. För extra festliga tillfällen kan den toppas med lemon curd och maräng. Sött, somrigt, smaskigt!

8–10 bitar. Form ø20 cm. Ugn: 175°.

Gör så här:

Värm ugnen till 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Smöra och mjöla sidorna om formen behöver det. Smält smöret på medelvärme, dra av kastrullen när nästan allt smält. Lägg i citronskal, låt svalna.

Blanda socker, mjöl och salt i en bunke. Häll i smöret, rör ihop. Knäck i ett ägg i taget och rör om mellan varje. Vänd ner hackad choklad, rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen, fördela bären ovanpå och tryck till lite lätt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Ha koll mot slutet. Ta kakan när den är fast ute i kanterna och lätt gungig i mitten. Låt svalna. Ställ in i kylen.