Recept

Prova Surtantents recept - syra dina grönsaker

Här bjuder Jenny Neikell på tre favoritrecept på några av våra vanligaste grönsaker - morot, vitkål och zucchini.

Tips för att lyckas med egen fermentering:

 • Det är viktigt att mjölksyrabakterierna får utvecklas i en syrefri miljö. Ett tips är därför att toppa din burk med en vattenfylld fryspåse, som tynger ner grönsakerna under vätskeytan och ser till att det sluter tätt upp till locket.
 • Använd burk med bygel och gummiring och se till att den är ren – men inte steriliserad som när du gör sylt eller marmelad.
 • Öppna inte locket förrän fermenteringen är klar! Syre sabbar processen.
 • Låt det gå två veckor och försök inte snabba på genom att ställa burken för varmt. Den trivs bäst i 18-20° värme.
 • Låt burken stå på ett fat. Det kan läcka.
 • Låt burken mogna i en vecka i kylen efter sina två veckor i rums temperatur. Sedan är den klar att ätas.

Gör så här

 1. Ta fram ett par rendiskade burkar med skruvlock. Värm ugnen till 120 °C. Skölj de rena burkarna och locken och låt dem stå på en plåt eller ett galler i ugnen i cirka 20 minuter.
 2. Riv moroten grovt på rivjärn eller i matberedare. Koka upp vattnet i en kastrull, lägg ner moroten och låt koka i 5 minuter.
 3. Skölj apelsinen och riv zesten. Pressa saften ur apelsinen. Om det blir mindre än 1 deciliter, fyll upp med mer citronsaft.
 4. Blanda socker och pektin och rör ner det i kastrullen tillsammans med apelsin- och citronsaft. Låt koka i 5 minuter.
 5. Rör ner apelsinzesten och låt koka ytterligare 1 minut.
 6. Ta ut burkarna precis innan de ska fyllas så att de håller värmen. Skeda ner marmeladen i burkarna, fyll dem ända upp. Fukta en bit hushållspapper och torka försiktigt bort eventuellt spill på kanten av burkarna, annars griper inte locken tag ordentligt. Skruva på locken, vänd burkarna upp och ner och låt stå i 5 minuter.
 7. Vänd tillbaka burkarna och låt dem svalna till rumstemperatur. Därefter kan de sköljas i ljummet vatten för att få bort eventuellt spill på utsidan. Kontrollera att vakuum har bildats och förvara burkarna svalt och mörkt.

Gör så här:

 1. Skölj kålhuvudet och ta bort eventuella fula blad. Dela kålen på mitten, skär ut rotstocken och lägg den åt sidan.
 2. Strimla kålen så tunt som möjligt med en vass kniv och lägg i en stor bunke. Riv det inre av rotstocken på rivjärn och lägg i bunken. Det träiga i botten kan du kasta på komposten.
 3. Strö över saltet och blanda runt. Om du vill krydda kålen tillsätter du smaksättningen här (utom lagerblad som varvas in hela när burken packas i moment 4). Banka och krama kålen tills den börjar vätska sig, det kan ta alltifrån 5 till 15 minuter beroende på hur mycket vatten kålen innehåller. När du kan krama en näve kål så att det rinner (inte droppar) vätska från den är den färdig.
 4. Lägg kålen i en glasburk som rymmer 1 liter och som har gummiring och bygellås. Se till att trycka till kålen mellan varven så att den pressas ihop ordentligt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken, men lämna minst 5 centimeter till kanten på burken.
 5. Påstricket: Ta en fryspåse som rymmer 2 liter och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
 6. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur (18–22 °C) i 14 dagar.
 7. Låt surkålen mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.

Gör så här:

 1. Ta fram en eller flera rendiskade burkar med skruvlock. Värm ugnen till 120 °C. Skölj de rena burkarna och locken och låt dem stå på en plåt eller ett galler i ugnen i cirka 20 minuter.
 2. Skölj zucchinin och dela i lagom munsbitar. Om zucchinin är förväxt kan den behöva skalas och kärnhuset tas bort. Dela då zucchinin på längden och använd en sked för att gröpa ur det mjuka kärnhuset.
 3. Skala och skiva vitlöken tunt.
 4. Blanda ättika, socker, vatten, salt och eventuella kryddor i en kastrull. Låt koka upp.
 5. Ta ut de heta burkarna och locken ur ugnen. Lägg ner några nävar zucchini i taget i den kokande lagen och låt ligga cirka 1 minut. Lyft upp zucchinin med hålslev och lägg den i de varma burkarna, fyll en burk i taget. Fortsätt tills all zucchini är förvälld i lagen, låt lagen koka upp mellan varven.
 6. Låt lagen koka upp igen och häll den över zucchinin i burkarna, fyll ända upp till kanten. Fukta en bit hushållspapper och torka försiktigt bort eventuellt spill på kanten av burkarna, annars griper inte locken tag ordentligt. Skruva på locken, vänd burkarna upp och ner och låt stå i 5 minuter.
 7. Vänd tillbaka burkarna och låt dem svalna till rumstemperatur. Därefter kan de sköljas i ljummet vatten för att få bort eventuellt spill på utsidan. Kontrollera att vakuum har bildats och förvara burkarna svalt och mörkt.