Recept

Tomatpuré och Västeråsgurka

Du har pysslat och gödslat och gullat, och vips - mognar allt på en gång! Du står där med dignande tomatplantor och gurkor som växer så att man nästan ser det med blotta ögat. Lugn, här finns ett par recept för att ta hand om skörden.

Tant Ingas tomatpuré

Du behöver:

  • Solmogna tomater
  • Salt
  • Lök

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 150°C
  2. Dela små tomater på hälften. Stora tomater kan skivas i tjocka skivor.
  3. Skala och klyfta löken.
  4. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och salta lite lätt.
  5. Torka i ugnen i ca1-1,5 timme så att en del av vätskan förångas. Lämplig att göra på eftervärmen efter övrig matlagning.
  6. Mixa till en slät kräm och frys in i lagom stora portioner.

Tips!

Testa dig gärna fram med mer kryddade varianter som basilika, chili och vitlök. Mums!

Ulla-Britts inlagda västeråsgurka

Du behöver:

  • 2 kg frilandsgurka
  • 2 dl 24% ättika
  • 8,5 dl strösocker
  • 0,75 dl salt
  • 1 flaska vichyvatten (33cl)
  • 12 dillkronor
  • Senapsfrön gul/brun, totalt ca 20gr

Gör så här:

  1. Skiva gurkan i lagom tunna skivor, lägg i en stor bunke.
  2. Häll i övriga ingredienser och rör om.
  3. Låt stå i kylen ett dygn. Rör gärna om ca 4 gånger under dygnet.
  4. Lägg gurkorna i rena burkar, se till så att det kommer en dillkrona i var burk samt lite senapsfrön.

Ta hand om skörden - fler tips

Squash från odlingen
ReceptHjälp, jag har drabbats av squash-ångest!

När du hamnat i läget att du planterat några squashplantor som alla visar sig ge massor av skörd kan man behöva hjälp. En del kallar syndromet för squash-ångest. Man vill ju ta vara på allt – men hur?

ReceptFermenterad chilisås - ta hand om din skörd

Börja med att plocka en mix av de chilifrukter du vill ha i din sås. Vill du blanda eller hålla dig till en sort? Olika chilis har väldigt olika hetta och karaktär så redan nu sätter du grunden för hur din chilisås kommer att smaka.

ReceptProva Surtantents recept - syra dina grönsaker

Här bjuder Jenny Neikell på tre favoritrecept på några av våra vanligaste grönsaker - morot, vitkål och zucchini.

Chili – vad gör du med skörden

På Blomsterlandets huvudkontor arbetar Linda som är en riktig chilientusiast, med specialkunskaper om både sorter, odling och recept. Här tipsar hon om vad du kan göra med din skörd.

Skördetid - ta hand om din skörd

Hösten är skördetid och visst är det härligt när man kan gå ut i trädgården och plocka frukt, bär och grönsaker. Passa på att fylla på förrådet.

Odlingstips för tomater och gurka

GuideOdla tomater – stor guide

Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större. Lär dig odla tomater.

GuideOdla gurka – gör så här

Att odla gurka är enkelt och dessutom blir resultatet så gott. Här får du alla tips för hur du lyckas med din odling av gurka.

Tjuva tomater - få en bättre skörd

Kanske har du hört talas om begreppet "att tjuva tomater" och att det är något man borde göra? Vi reder ut frågetecknet och förklarar varför du bör just tjuva dina tomater.