Skördetid - ta hand om din skörd

Hösten är skördetid och visst är det härligt när man kan gå ut i trädgården och plocka frukt, bär och grönsaker. Passa på att fylla på förrådet.

Lagrad skörd ger njutning hela vintern

Självklart ska man njuta av färska grönsaker när det är säsong, men när man inte hinner äta upp allt så är det bra att kunna spara delar av skörden till senare. Att lagra grönsaker inför vintern är enkelt och roligt. Om man har lyckan att äga en gammal jordkällare så har man perfekta förhållanden för att lagra sin skörd, men även utan så finns det stora möjligheter.

Potatis

Tidiga sorter skördar du så snart knölarna är tillräckligt stora för att äta. Dessa sorter är inte lämpliga att lagra någon längre tid, utan ska ätas upp relativt snart efter skörd. Sena sorter kan man klippa av blasten på, när den börjat vissa ner på sensommaren. Sedan kan knölarna ligga kvar ytterligare några veckor. Det ger tjockare skal och bättre lagringsegenskaper.

Potatis lagrar du antingen svalt i en källare eller kylskåpet. Om du inte har något sådant utrymme kan du även göra en gammaldags ”stuka”. Du lägger då potatisarna kvar utomhus i en konformad hög som du täcker med ett par decimeter torr halm och sedan ett par decimeter jord. Lämna helst en öppning på några decimeter utan jord vid toppen. När det blir minusgrader täcks även denna öppning för. Gräv sedan fram potatis från stukan allt eftersom den behövs.

Morötter

Sommarmorötter skördas när de är lagom stora och konsumeras ganska snart efter skörden. Om du odlar senare sorter (så kallade vintermorötter) skördas dessa sent på hösten. Dessa ska sedan förvaras svalt, helst i en jordkällare. Varva morötterna med sand i lådor eller hinkar. En hög luftfuktighet är bra då den gör så att morötterna inte skrumpnar.

Ett alternativ är att skära morötterna i tjocka skivor eller tärningar som förvälls i en kastrull och sedan läggs in i frysen tills de ska användas.

Rödbetor

Skörda när rödbetorna är fullvuxna. Även här finns det tidiga och sena sorter, så man få läsa på fröpåsen vad som gäller för den sort man odlar. Det klassiska sättet att konservera rödbetor är ju att göra en inläggning med skivade rödbetor. Om man inte vill ta vara på rödbetorna direkt kan de även lagras på samma sätt som morötter.

Squash

Skördas innan de blivit allt för stora. Ca 20 cm brukar vara lagom, annars blir kärnhuset för stort och grovt. Squash håller sig bra några veckor svalt i kylskåpet, men går inte att lagra någon längre tid.

Västeråsgurka

Gurkorna skördas när de blivit 10-12 cm långa. Skiva och lägg in i ättikslag smaksatt med dillkronor och senapsfrö. Håller sig hela vintern. Du kan även göra din egen bostongurka med lite lök och paprika.

Kryddväxter

Liksom med dill och persilja så kan de flesta kryddväxter frysa in. Men du kan även torka dina örter. Bred ut i tunna lager och låt ligga tills de är riktigt torra. Förvaras sedan torrt och varmt i förslutna burkar.

Gul och röd lök

Ta upp löken när den är fullvuxen och låt den ligga kvar ute på jorden och torka några dagar upp till en vecka. Om det är väldigt regnigt kan man lägga den under tak på några tidningar. Förvara sedan löken torrt så kommer den att hålla sig hela vintern.

Prova något av våra recept - ta hand om din skörd på fler sätt

ReceptTomatpuré och Västeråsgurka

Du har pysslat och gödslat och gullat, och vips - mognar allt på en gång! Du står där med dignande tomatplantor och gurkor som växer så att man nästan ser det med blotta ögat. Lugn, här finns ett par recept för att ta hand om skörden.

ReportageSyra med Surtanten

Det är inte bara klimatsmart utan också gott att ta vara på sin skörd. Och det behöver inte vara svårt. En som har koll är Jenny Neikell, även känd som Surtanten. Här bjuder hon på några av sina bästa tips och reder dessutom ut skillnaden mellan picklat och fermenterat.

ReceptHjälp, jag har drabbats av squash-ångest!

När du hamnat i läget att du planterat några squashplantor som alla visar sig ge massor av skörd kan man behöva hjälp. En del kallar syndromet för squash-ångest. Man vill ju ta vara på allt – men hur?

ReceptFermenterad chilisås - ta hand om din skörd

Börja med att plocka en mix av de chilifrukter du vill ha i din sås. Vill du blanda eller hålla dig till en sort? Olika chilis har väldigt olika hetta och karaktär så redan nu sätter du grunden för hur din chilisås kommer att smaka.

ReceptRoberts äppelpaj

Det finns massor att göra för den som har turen att ha tillgång till egna äpplen. Det mest klassiska är väl ändå äpplepajen. Här får vi tips på hur vår trädgårdsmästare Robert gör en variant med havregryn, linfrön och solrosfrön. Smarrigt.

Torka örter och bevara sommarens smaker

Hemmaodlade färska kryddor är guld i köket, men det är nästan lika härligt att kunna använda frysta och torkade kryddor från egen odling.

Vad använder man kryddorna till?

Prova något nytt eller kanske nya användningsområden för kryddhyllans klassiker. Låt fantasin flöda och blanda smakerna i både kryddland och matlagning.

ReceptJordgubb- och rabarbersaft

Recept med sommarens härliga smaker.

Läs mer

Rädisor – godis i trädgårdslandet

Som vårens primör har rädisor en alldeles särskild plats i våra odlarhjärtan. Att odla rädisor är inte heller svårt och dessutom går det fort att nå ett välsmakande resultat.

Odla i pallkrageDel 9: Härliga skördetider

Nu kommer belöningen efter sommarens sådd och skötsel av pallkragarna – skörden. Lär dig ta hand om grönsakerna på bästa sätt för att få ännu större glädje av grönsakerna.

Odla i pallkrageDel 10: Höstplantering

Nu är det dags att skörda de sista grödorna och bädda in pallkragen inför vintern. Men innan dess kan du både så och plantera inför nästa säsong.