Vad använder man kryddorna till?

Prova något nytt eller kanske nya användningsområden för kryddhyllans klassiker. Låt fantasin flöda och blanda smakerna i både kryddland och matlagning.

Angelika / kvanne

Mångsidig medicinalväxt. Roten sägs verka bakteriedödande och magstärkande. Roten har en besk smak, vilken används som smaksättning till likörer. Bladen ger ett friskt inslag i sallader och stjälkarna kan kanderas till konfekt.

Anis

De torkade fröna används som smaksättning i bröd och är gott till fisk och skaldjur. Klippta späda blad strös över sallad eller fruktsallad. Tugga fröna för att främja matsmältningen. Vanlig smaksättning i sprit. Enligt gammal folktro sägs anis hjälpa mot mardrömmar.

Anisisop

Både blad, blommor och frön är aromatiska, söta, goda. Torka dem och använd till te.

Basilika

Bladen är väldigt aromatiska. En klassiker tillsammans med tomater och mozzarella. Eller mixat tillsammans med pinjenötter, olivolja och pecorinoost till en pesto. Finns även som rödbladig, citron-, kanel-, anis-, sallats- och thaibasilika. De används på samma sätt som ”vanlig” basilika men där vars och ens särpräglade smak får framträda.

Citronmeliss / hjärtansfröjd

Te på citronmelissblad påstås bland annat förlänga livet, hindra skallighet, läka sår, sänka blodtrycket. Färska blad används till allt där citron passar, från fisk till sorbet och ätbar dekor. Namnet hjärtansfröjd syftar på växtens eteriska olja, som har lugnande verkan på hjärtat, vars aktiva ämnen kan sänka både blodtryck och puls.

Dill

Urgammal kryddväxt. Bladen används till nypotatis, skaldjur, rökt lax, i varma och kalla såser, till kokt och stekt fisk och kött, till pesto. Dillkronor ger både smak och blir fin dekoration till kräftor, gurkinläggningar, snaps med mera.

Dragon, fransk

Ingår i Fines herbes och Bouquet garni, som båda förhöjer smaken. Frysta och färska blad är godare än torkade. Den klassiska kryddan i bearnaisesås. Gott till ägg. Hackade blad passar bra till fisk, kyckling, lamm och som smaksättning till vinäger.

Fänkål

De uppsvällda bladfästena passar bra i sallad, kokta som grönsak i fisksoppa. Fröna är goda som krydda i bröd, hela eller krossade, i inläggningar och soppor. Te på fänkålsfrön kan verka lindrande för barn med kolik, vid lufvägsåkommor som hosta.

Gräslök

Odla gärna i kruka på trappen, klipp varje dag. Finklippt till äggrätter, sill, strömming, i soppa, sås, sallad, på smörgås, i keso eller i färskost. Allt du inte äter färskt, skär du ner, lägger i en burk och fryser in. Blommorna är både dekorativa och smakrika. Gräslök sägs ge matlust och är bra för matsmältningen.

Gräslök, kinesisk

Med fin smak av vitlök. Används som gräslök. De vita blommorna kan torkas till eterneller.

Gurkört

Hela växten har smak av gurka. Rulla späda blad hårt, skär dem till sallad. De underbart vackra blommorna är dekorativa och ätliga. Blommor och blad till te och örtmix.

Isop

Stark smak. Passar till sallad, soppa, köttgryta, sås. Blad och blommor i kryddmix eller till te. Bra vid förkylning och halsbesvär. Krossade blad lindrar vid till exempel myggbett.

Johannesört, äkta

Lär ha verkan mot depression, migrän, oro etc. Blommorna används färska eller torkade till te Färska blommor används till smaksättning av snaps.

Koriander

Torkade och malda frön används till både salt och sött. ger en karaktäristisk smaksättning till sill, ris, grönsaker, kött, till bröd, kakor och desserter. Rostade torkade frön ger mer smak och används ofta i indisk matlagning. Bladen ger god smak tillsammans med heta kryddor i Tex-Mex-mat, salsa och asiatiska maträtter

Kungsmynta / oregano

Bäst och mest smak i torkade blad. Färska blad, knoppar och stjälkar används mer generöst, till exempel på pizza, i tomat- och äggrätter, i pastasås, till fisk, kyckling, lamm.

Kummin

Smaksättning till ost, bröd och kex. Ger god smak till ugnsbakad potatis, i grönskålsoppa och andra kålrätter, i fisk- och grönsakssoppa. Som brännvinskrydda. Roten används som rotsak, späda blad som persilja.

Kyndel, sommar-

Färska blad är milda, behagliga- torkade kärva, lite stränga. Hackade blad används till maträtter med bönor, lamm, fisk, strömmingsflundror, till sommargrönsaker. 

Körvel, dansk

Gammal medicinalväxt. Svag anissmak, stor förmåga att framhäva andra smaker. Använd blad och stjälkar till körvelsoppa. Används ofta till fisk, ägg, potatis, på sallad, i såser.

Lavendel

Hela växten aromatisk, har använts som lugnande och kramplösande medel, sällan som medicin. Torka blommorna och använd till doftkuddar i linneskåpet. Smaksätt skorpor och andra småkakor med försiktighet, det bli en härlig smaköverraskning. Bind små kransar och butketter för dekoration.

Libbsticka

Rör vid bladen – känn doften av mat. Smaksätt vegetariska rätter. Goda i soppa, gryta och sallad. Fröna används i bröd, i ost- och potatisrätter, i brännvin.

Timjan i kruka.

Malört

Mycket bitter. Använtd som medicin i tusentals år mot mask, påssjuka, tandvärk, pest och kolera. Mot löss och mal i kläder. Till bäska droppar, en kvist eller två i en flaska brännvin.

Mejram

Torkad eller fryst nästan godare än färsk. Klassisk smak till ärtsoppa. Till tomat-, ägg- och fiskrätter. Till soppa, köttfärs-, grönsaksrätter, till pizza och pasta.

Mynta, grön-

Den sort som passar bäst till mat. Klassisk smaksättning till lammkött – smaksätt såsen. Använd som bladgrönsak, i desserter, geléer och drinkar. Gör ett blandat grönt ”hack”, byt ut dillen mot mynta till färskpotatis. Gott. Te kan drickas då och då.

Persilja, krusbladig

Rik på vitaminer och järn. Urgammal medicinalväxt. Vår mest använda kryddväxt. Till nästan allt utom desserter. Fin som dekoration. Hacka, frys in i burk, lätt att ta fram.

Persilja, slätbladig

Använd både blad och stjälkar. Mer smakrik än krusbladig. Används till allt utom desserter. Frys in hackade blad i burk, lätt att ta fram. Frys stjälkarna hela till vinterns buljong.

Rosmarin

Helig, mytisk, antik växt. Blad och toppar används färska eller torkade, mortlade. Försiktigt, smaken är stark. Till fet mat, lamm, lever, kyckling, tomat, potatis, marinad m m.

Rosmarin på stam i plantering.

Salvia, krydd-

6000 år gammal medicinalväxt. Ger ”evigt liv”. Te mot många åkommor, blad i vin skänker ro, stärker kärleken. Till fett kött, feta fiskar, tomat- och bönrätter. Te, likör.

Timjan, back-

Särpräglad doft och smak. Endast bladen används i matlagningen, fin vardagskrydda. Passar inte bara till ärtsoppa. Till getost. Mot hosta, oro, melankoli, bakfylla.

Timjan, citron-

Används och smakar som kryddtimjan men även som citron. God till fisk, skaldjur, kyckling, kalkon. Gott till uppiggande te, som sägs öka aptiten hos barn.

Timjan, grå-

God till mat men svår att plocka – växten är bara 5 cm hög. Används som kryddtimjan. Kan odlas mellan stenar, bildar tät matta. Vintergrön.

Timjan, krydd-

Bladen används både färska och torkade. Vardagsförgyllare. Till ärtsoppa, kött, fisk, ägg, pasta, potatis, grönsaker, sallad, råkost. I badvattnet. Knusa i handen, njut!

Vinruta

Historisk klosterväxt. Säregen, stark något bitter smak. Användes med försiktighet, för stor mängd är giftigt. Bör inte torkas, använd den färsk, i kalla såser, i färskost med vitlök, i sallad. Till brännvin, en kvist i flaskan.

Åbrodd

Bitter smak som malört och dragon, men ljuvlig doft, lite av citron. Användes förr i ”kyrkbuketten” och mot mal. Numera mest avskuren i bukett och som brännvinskrydda.