Dill – en smak av sommar

Ingen sommar utan färskpotatis och ingen färskpotatis utan dill. Kanske är dillen sommarens krydda nummer ett.

Att lyckas med dill

Dill odlas både för bladen och för de vackra dillkronornas skull. Vissa sorter ger mer blad och går inte i blom lika fort som andra, vilket är lämpligt om det är dillens blad man främst är ute efter. Så dill i omgångar, ca 3-4 gånger för att ständigt ha dill att skörda. Du kan börja så när jorden är minst 10 grader. Följ anvisningen på fröpåsen för en lyckad sådd. Någon gallring behövs knappast. Vattna regelbundet, särskilt om sommaren är torr.

Dill anses ibland vara svårodlad, men det beror ofta på att du hemma i din trädgård har en tung lerjord. Dill trivs i en mullrik och näringsrik jord med god tillgång på vatten. Blanda därför i planteringsjord och barkmull i jorden eller använd en grönsaksjord.

Dillblad klara att skörda

Dill – att skörda

  • Vill du skörda dill för bladen gör du detta fram till blomning.
  • Dillkronor skördar du när kronorna slagit ut.
  • Dillfrön skördas när blomhuvudena börjat blomma över och bli bruna.

Använd dill till:

  • Ett måste på svensk färskpotatis, speciellt till midsommar.
  • Vid kokning av kräftor.
  • Populär krydda för det egna brännvinet.
  • Gott i kalla såser eller vinägretter, passar extra bra till fisk.
Dillkronor klara att skörda.