Kryddor i kruka

En doftande kruka full med kryddor vid entrén eller uteplatsen är både praktiskt och en ren njutning. Ha dem nära till hands vid grillen och använd dem i matlagningen.

Är du nybörjare och inte vill eller har plats att odla tomater eller potatis är en kruka med kryddor perfekt, du får samtidigt känna känslan av att skörda egenodlat. Det som främst skiljer sig från att odla kryddor på friland är att man får vattna oftare när man odlar i kruka.

Bra kryddor att börja med är till exempel gräslök, citronmeliss, mynta och oregano. Plantor att odla i kruka skaffar du på samma sätt som när du odlar på friland. Antingen drar du upp egna plantor från frö inomhus, eller köper färdiga plantor på Blomsterlandet. Bästa tid att köpa köpa plantor är från maj månad då du kan plantera ut dem direkt, om risken för frost är förbi. Ta gärna in dem på natten första tiden så att de får vänja sig vid klimatet utomhus.

Kruka med gräslök, krusbladig persilja, timjan och rosmarin.

Växtplats

Att odla växter i kruka vad gäller läge är det samma som när man odlar i kryddor i trädgården. De trivs i soligt, varmt och skyddat läge.

Plantera i kruka

Välj en kruka, balja, balkonglåda eller kanske en snygg trälåda. Se till att kärlet du väljer har hål i botten eller gör hål för dräneringens skull. Tänk på att du måste vattna växter i mindre krukor oftare än om du väljer en större kruka. Blanda gärna olika kryddor tillsammans för en vacker och god mix. Plantera i en bra jord, som t.ex Weibulls kryddjord. Lägg lecakulor i botten på krukan.

Skötsel

Vattna rikligt men sällan, kryddorna får inte torka ut, men heller inte stå blöta. Känn efter med fingret i jorden. Ge plantorna en giva näring på våren, och en gång i september. Var försiktig med att gödsla för ofta så att de inte växer för fort.

Nu är det bara att njuta av dina kryddväxter. Nyp bort blommorna om du vill fortsätta att skörda till matlagning. Du kan också låta dem gå i blom för att de är vackra. Tänk på att basilikan vissnar ner efter att den har blommat, så den kan vara bra att toppa.

Skörd

Skörda din kryddor efter hand, toppa dem och använd i matlagningen, på smörgåsen. Får du stor skörd och inte hinner använda allt kan du läsa mer om hur du torkar kryddor här.

Krusbladig persilja, gräslök och citronmeliss.