Nio kryddor värda att odla

Vilka kryddor väljer du till vårens kryddträdgård eller pallkrage? Här får du förslag på nio favoriter bland kryddväxterna och tips på hur du använder dem i köket.

1. Rosmarin

Rosmarinus officinalis

Rosmarin är buskformad men finns även uppstammad och med krypande eller hängande växtsätt. Trivs i sol eller halvskugga.

Bör torka upp mellan vattningarna. Rosmarin odlas enklast i kruka. Höjd: ca 50 cm. Används både färsk och torkad. Rosmarin kan övervintras frostfritt.

Rosmarin används till:

Grillat kött, lamm, kyckling, fisk och skaldjur. Dressingar, marinader och oljor. Örtsmör. Lägg rosmarin på glöden när du grillar, så får du en härlig arom.

2. Timjan

Thymus

Timjan tål sol och torka bra. Finns i flera olika varianter, varav många är fina som marktäckare. Vanligast är kryddtimjan och citrontimjan. Höjd: 10-20 cm. Använd färsk eller torkad. Timjan är perenn.

Timjan används till:

Kryddtimjan: till ärtsoppa, grytor, kött, vilt, fisk, potatis, pasta och örtte.

Citrontimjan: till kyckling, fisk och skaldjur, sylt och saftning. Vinägrett och klyftpotatis.

3. Basilika

Ocimum basilicum

Basilika trivs bäst i en kruka, i ett varmt och soligt fönster. Flera olika sorter finns, de varierar i färg och form på bladen. Kan även trivas på altanen eller balkongen i soligt och skyddat läge. Basilika är känslig för kyla - temperaturen bör ej understiga 15 grader. Höjd: ca 40 cm. Används färsk eller fryst. Basilika är ettårig.

Basilika används till:

Pesto. I sallader, som till exempel tomat- och mozzarellasallad. Till pizza, fisk, fågel, kött, såser, marinader och soppor. Tillsätt basilikan allra sist i matlagningen, annars förlorar den smaken.

4. Persilja

Petroselinum crispum

Persilja trivs i sol till halvskugga. Det finns två sorters bladpersilja - slätbladig och den vanligaste, den krusbladiga. Man bör helst ha båda sorterna. Den krusbladiga för att den är så vacker och den slätbladiga för att den smakar mer. Höjd: ca 30 cm. Används färsk, fryst eller torkad. Persilja är tvåårig och blommar andra året. Den frösår sig lätt.

Persilja används till:

Vanligen används bladen, men även stjälk och rot är är goda. Persilja kan sauteras (stekas hastigt) och serveras till exempel till stekt fisk. Gott i potatismos. Till köttgrytor, såser och soppor.

5. Mynta/grönmynta

Mentha spicata

Mynta finns i otaliga sorter och smaker. Äppel-, apelsin-, choklad-, jordgubbs-, och pepparmynta är bara några av sorterna. Mynta trivs i full sol eller halvskugga. Mynta sprider sig lätt. Ett tips för att förhindra spridning: Plantera myntan i kruka eller gräv ner en hink i marken där myntan placeras. Gör dräneringshål i botten av hinken. Höjd: ca 50 cm. Används fryst eller torkad. Mynta är perenn.

Mynta används till:

Smakförhöjare till både desserter och drinkar. I sallader, som t.ex fetaost, melon och mynta.

I rätter med lammkött, vanligt bland annat i England. Använd mynta till populära drinken Mojito.

6. Citronmeliss

Melissa officinalis

Citronmeliss kallas också för Hjärtansfröjd, eftersom den förr användes som hjärtmedicin. Citronmeliss är lättodlad och trivs bäst i soligt läge. Den drar lätt till sig humlor och bin och både doftar och smakar citron. Kan skördas hela säsongen. Klipp av blad. Höjd: 40- 50 cm. Används färsk, torkad eller fryst. Citronmeliss är perenn.

Citronmeliss används till:

Som dekoration på t.ex bakverk eller i bål. I istärningar som dekoration. Till sallader, örtsåser, fisk, tomater och till te.

7. Gräslök

Allium schoenoprasum

Gräslöken är en av de tidigaste i rabatten. Trivs i ljust läge, gärna soligt. I krukor, på terrassen eller i fönstret. Även på friland. Blommorna är mycket dekorativa. Höjd: 25 cm. Använd färsk eller torkad. Gräslök är perenn.

Gräslök används till:

I sallad, kalla såser och god att klippa över mackan. Blanda med smör över potatisen. I gräddfilen till sillen. Blommorna är både dekorativa och goda.

8. Oregano/Kungsmynta

Origanum vulgare

Dekorativ, aromatisk växt. Passar som kantväxt, marktäckare och i kruka. Lockar till sig fjärilar. Trivs bäst på solig plats. Höjd: 15-50 cm. Används färsk eller torkad. Oregano är perenn.

Oregano används till:

Grillat kött och kraftig tomatsås. Pizzakryddan framför andra. God i lammrätter och soppor. Örtte.

9. Fransk dragon

Artemisia dracunculus

Dragon är släkt med malört och har en kraftig smak som påminner om körvel och anis. En favorit i det franska köket. Trivs i sol eller lätt skugga. Höjd: 80-100 cm. Färsk eller fryst. Flerårig i södra och mellersta Sverige.

Fransk dragon används till:

I soppor, till ägg, fisk- och kycklingrätter. Till tartar- Hollandaise- och Bearnaisesås. Tomatsallad, kryddsmör och vinägrett. Fransk dragon får kraftigare smak som torkad än som färsk.