Mynta – både doft- och smakfavorit!

Här får ni veta mer om hur ni lyckas med mynta och vad ni bör tänka på.
Grönmynta

Mynta i trädgården

Mynta är en mycket tacksam kryddväxt, kanske till och med lite för lättodlad och tacksam då den ofta sprider sig åt alla håll. Vill man undvika att detta händer bör man plantera myntan i kruka alternativt gräva ner en hink i marken där man placerar myntan så att rötterna inte skall kunna sprida sig runt om i trädgården. Tänk på att göra ordentligt med dräneringshål i botten av hinken innan ni gräver ner den i marken.

Mynta i kruka

Vill du odla din mynta i kruka kan du med gott resultat göra detta. Använd en kruka med dräneringshål i botten och fyll sedan på med lite lecakukor i botten. Sedan gör du på samma vis som i trädgården, använder en väldränerad jord och planterar. Står din kruka skyddat från regn så glöm inte att vattna ordentligt, speciellt under etableringsperioden och under varma sommarperioder. Ta in din kruka och förvara den frostfritt för övervintring.

Pepparmynta

Mynta – att skörda

Nog odlar vi myntan främst för att kunna använda i matlagning och dryck? Om du plockar de översta skotten hämmar du att plantan börjar blomma. Detta är bra för när en planta slår ut i blom tycker plantan att skördetiden är över och smaken på bladen blir då sämre. Genom att plocka de översta skotten håller du också nere plantan så att den blir tät och fin istället för ranglig och hög.

När sommaren lider mot sitt slut kan du med fördel plocka av myntans alla blad och antingen frysa in eller torka dem på torr och mörk plats. Tänk på att bevara bladen hela när du fryser eller torkar dem, detta behåller smaken.

Mynta – används till vad?

Mynta är en favorit och smakförhöjare till både desserter och drinkar. Mynta är också vanligt att använda i rätter med lammkött, bland annat i England.

I Sverige förknippar vi ofta mynta med den populära drinken Mojito som består av:

  • Mynta
  • Lime
  • Sockerlag
  • Vit rom
  • Sodavatten

Du kan också med fördel koka te på mynta, du plockar då några kvistar av mynta beroende på hur stor kopp du har, sticker ner kvistarna med stjälken upp och häller på kokande vatten, rör om i koppen med hjälp av myntastjälkarna. Vill du kan du ha i lite honung för att ytterligare förhöja smaken på ditt te.

Förhöj smaken på sommarens jordgubbar genom att marinera dem med hackad mynta, sockerlag och lime. Skiva eller dela jordgubbarna i mindre bitar och häll på din marinad. Låt sedan stå och dra i kylskåp i minst 30 minuter före servering. Serveras med fördel tillsammans med vaniljglass.

Lycka till med din mynta.