Torka örter och bevara sommarens smaker

Hemmaodlade färska kryddor är guld i köket, men det är nästan lika härligt att kunna använda frysta och torkade kryddor från egen odling.

Skörda och torka örter kan du göra från juni till sen höst. Klipp gärna örterna på förmiddagen när daggen torkat upp – då är de fortfarande saftspända och innehåller höga halter av doft- och smakämnen vilket är de bästa förutsättningarna när man ska torka kryddor. Sedan växterna gått i blom minskar halten av eteriska ämnen, men de är mycket användbara i alla fall.

Örter torkas i ställ.

Gör så här när du ska torka kryddor

Sprid ut kryddorna så att de ligger luftigt på en dagstidning, en handduk eller torkställning och låt dem ligga några dagar på torr, varm och mörk plats. Det går också bra att göra små kryddbuketter och hänga upp, men tänk på att de inte får vara för täta, då kan växterna mögla istället för torka. Solljus drar ur smak och doft ur bladen, därför är det bättre att torka örter på mörk plats.

När kryddorna är helt torra kan du lägga dem i burkar, gärna mörka så bibehåller de smaken längre. Du behöver inte smula sönder bladen förrän de ska användas – på det sättet behåller örterna smak och doft bättre.

Örter som passar bra att torka är t ex: oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss.

Vissa örter tappar i smak när de torkas, och är därför bättre att förvara frysta. Skörda på samma sätt som torkade kryddor, finhacka dem och lägg i små burkar, plastpåsar eller iskubslådor så att du lätt kan hämta lagom mängd ur frysen. Örter som passar att frysa in är till exempel basilika, dill, persilja och gräslök.

Om du passar på att torka örter under sommaren så kan du njuta av hemmaodlade örtkryddor hela vintern.

Rosmarin - en favorit i matlagningen

En av de bästa och mest användbara kryddväxterna är utan tvekan rosmarin. Enklast odlar du rosmarin i en rymlig kruka som du kan flytta inomhus på vintern.

Nio kryddor värda att odla

Vilka kryddor väljer du till vårens kryddträdgård eller pallkrage? Här får du förslag på nio favoriter bland kryddväxterna och tips på hur du använder dem i köket.

Kryddor i kruka

En doftande kruka full med kryddor vid entrén eller uteplatsen är både praktiskt och en ren njutning. Ha dem nära till hands vid grillen och använd dem i matlagningen.