Rosmarin - en favorit i matlagningen

En av de bästa och mest användbara kryddväxterna är utan tvekan rosmarin. Enklast odlar du rosmarin i en rymlig kruka som du kan flytta inomhus på vintern.

Rosmarin går bra att plantera tillsammans med andra kryddväxter så varför inte plantera en hel kryddträdgård i din kruka? En kruka med rosmarin placerad nära grillen på uteplatsen är perfekt, då kan du också känna den underbara doften. Rosmarin är fantastiskt användbar i matlagning så det finns flera anledningar att skörda både ofta och mycket. Läs våra tips för hur du lyckas med din rosmarin.

Odling av rosmarin

Planteras i en rejäl kruka med lecakulor i botten. Plantera i till exempel medelhavsjord. Du kan också plantera rosmarin på friland, t.ex i kryddlandet över sommaren. Vattna om jorden blir torr.

Skörd

Bladen kan skördas året om eftersom den är städsegrön. Tänk bara på att inte ta för mycket åt gången vintertid.

Använding rosmarin

Rosmarin kan användas både färsk och torkad. Rosmarin passar bland annat till:

  • Grillat kött
  • Kyckling
  • Viltkött
  • Ungsbakad potatis
  • Pastarätter
  • Vid grillning kan man strö rosmarin på glöden
  • I marinader
  • Som krydda i brännvin
  • I potpurri och doftpåsar
  • Som krydda i vinäger och oljor
Rosmarin ger en medelhavskänsla, här ihop med timjan - en annan uppskattad kryddväxt.