Rosmarin - en favorit i matlagningen

En av de bästa och mest användbara kryddväxterna är utan tvekan rosmarin. Enklast odlar du rosmarin i en rymlig kruka som du kan flytta inomhus på vintern.

Rosmarin går bra att plantera tillsammans med andra kryddväxter så varför inte plantera en hel kryddträdgård i din kruka? En kruka med rosmarin placerad nära grillen på uteplatsen är perfekt, då kan du också känna den underbara doften. Ställ krukan nära köket eller grillen så du lätt kommer åt ditt kryddförråd då rosmarin är fantastiskt användbar i matlagning, kommer du säkert få anledning att skörda både ofta och mycket. Läs våra tips för hur du lyckas med din rosmarin.

Rosmarin på stam

Odling av rosmarin

Planteras i en rejäl kruka med lecakulor i botten. Plantera i till exempel medelhavsjord. Du kan också plantera rosmarin på friland, t.ex i kryddlandet över sommaren. Vattna om jorden blir torr.

Skörd

Bladen kan skördas året om eftersom den är städsegrön. Tänk bara på att inte ta för mycket åt gången vintertid.

Använding rosmarin

Rosmarin kan användas både färsk och torkad. Rosmarin passar bland annat till:

  • Grillat kött
  • Kyckling
  • Viltkött
  • Ungsbakad potatis
  • Pastarätter
  • Vid grillning kan man strö rosmarin på glöden
  • I marinader
  • Som krydda i brännvin
  • I potpurri och doftpåsar
  • Som krydda i vinäger och oljor
Rosmarin, timjan och salvia.
Torka örter och bevara sommarens smaker

Hemmaodlade färska kryddor är guld i köket, men det är nästan lika härligt att kunna använda frysta och torkade kryddor från egen odling.

Kryddor i kruka

En doftande kruka full med kryddor vid entrén eller uteplatsen är både praktiskt och en ren njutning. Ha dem nära till hands vid grillen och använd dem i matlagningen.