Odla i pallkrage

Skapa form och höjd med pallkragar i trädgården

Pallkragar är numera en väldigt vanligt förekommande del av en trädgård eller odlingslott. Här får du tips på hur du kan skapa nya former på dina planteringar.

Det rektangulära formatet på pallkrage är väldigt praktiskt och man kan enkelt få till ett lättskött litet trädgårdsland. Men vad du kanske inte tänkt på är att man inte måste hålla sig till den avlånga mallen.

Tripp, trapp, trull

Antal pallkragar för att bygga: 4 st.

I vårt första exempel har vi behållit den rektangulära formen i grunden och satt ihop två stora ramar ovanpå varandra. Ovanpå dessa har vi satt en mindre ram på tvären. Den tredje ramen på marken är också den mindre storleken på pallkrage. Vill du bygga denna formation behövs alltså två stycken 80x120 cm plalkragar och två stycker 80x60 cm. Den här varianten ger möjlighet att ge växterna ett djupare lager jord. Du kan skapa vackra planteringar med blommor som hänger ut över kanterna i olika nivåer, eller varför inte ett lättillgängligt trädgårdsland med dina favoriter bland kryddor och bär.

Kvadrater

Antal pallkragar för att bygga: 2 st

Här har vi valt att bygga ihop enkla kvadrater. Köp 2 pallkragar och använd långsidorna från båda ramarna för sig och kortsidorna för sig. Kvadraterna är ett trevligt dekorativt format som kan kombineras ihop i fantasifulla mönster.

Triangel

Antal pallkragar: 2 st

Har du kanske några outnyttjade hörn som behöver tämjas? Eller vill du skapa ett blickfång i din trädgård? Då kan denna lilla triangelplantering passa utmärkt. Även här behöver du minst 2 pallkragar. Använd tre långsidor och tre kortsidor av materialet och bygg ihop två trianglar i olika storlek.

När man väl börjat laborera med dessa former finns det så många möjligheter att skapa en härlig, kreativ plats för dina odlingar.

Några tips när du gör en pallkrageodling:

  • Olja in träramarna med till exempel linolja så förlänger du hållbarheten. Särskilt utsatta blir insidan och undersidan som ligger mot jord. Utsidan kan du välja att måla med din favoritfärg.
  • Använd tidningspapper, kartongbitar eller markduk i botten för att minska på ogräset och hålla jorden på plats i ramen.
  • Vill du odla potatis, rotfrukter eller andra kraftigväxande grönsaker behöver du ha två pallkragar på höjden för att ge dem tillräckligt med plats. För örter, sallat och rädisor räcker en krage.
  • Tänk på att en pallkrageodling behöver vattnas oftare än en frilandsodling.
  • Fyll pallkragen med bra jord, uppblandad med kompost för att ge näring till din odling. I en pallkrage ryms 3-4 säckar jord, ca 200 liter.