Odla i pallkrage

Skapa form och höjd med pallkragar i trädgården.

Pallkragar är numera en väldigt vanligt förekommande del av en trädgård eller odlingslott. Här får du tips på hur du kan skapa nya former på dina planteringar.

Det rektangulära formatet är väldigt praktiskt och man kan enkelt få till ett lättskött litet trädgårdsland. Men vad du kanske inte tänkt på är att man inte måste hålla sig till den avlånga mallen.

Tripp, trapp, trull

Antal pallkragar för att bygga: 4 st.

I vårt första exempel har vi behållit den rektangulära formen i grunden och satt ihop två stora ramar ovanpå varandra. Ovanpå dessa har vi satt en mindre ram på tvären. Den tredje ramen på marken är också den mindre storleken på pallkrage. Vill du bygga denna formation behövs alltså två stycken 80x120 cm plalkragar och två stycker 80x60 cm. Den här varianten ger möjlighet att ge växterna ett djupare lager jord. Du kan skapa vackra planteringar med blommor som hänger ut över kanterna i olika nivåer, eller varför inte ett lättillgängligt trädgårdsland med dina favoriter bland kryddor och bär.

Kvadrater

Antal pallkragar för att bygga: 2 st

Här har vi valt att bygga ihop enkla kvadrater. Köp 2 pallkragar och använd långsidorna från båda ramarna för sig och kortsidorna för sig. Kvadraterna är ett trevligt dekorativt format som kan kombineras ihop i fantasifulla mönster.

Triangel

Antal pallkragar: 2 st

Har du kanske några outnyttjade hörn som behöver tämjas? Eller vill du skapa ett blickfång i din trädgård? Då kan denna lilla triangelplantering passa utmärkt. Även här behöver du minst 2 pallkragar. Använd tre långsidor och tre kortsidor av materialet och bygg ihop två trianglar i olika storlek.

När man väl börjat laborera med dessa former finns det så många möjligheter att skapa en härlig, kreativ plats för dina odlingar.

Fler tips för pallkrageodling

GuideAtt odla potatis i pallkrage

Välj sort efter tycke och smak, ett tips är att utgå från vad du vill göra med din potatis, äta kokad, ugnsrosta eller göra mos.

Odla grönsaker – alla kan lyckas!

Att odla grönsaker själv och framförallt att skörda är en fantastisk känsla som inte går att köpa för pengar. Tänk att plocka sallat eller skölja av en morot och stoppa direkt i munnen.

Odla i pallkrageDel 1: Så här sätter du igång!

Att odla i pallkrage är både enkelt och praktiskt. Det passar dig som har lite mindre tid att ägna din trädgård, men också dig som vill slippa gräva, snickra eller böja dig hela vägen ner till jorden.