Recept

Roberts äppelpaj

Det finns massor att göra för den som har turen att ha tillgång till egna äpplen. Det mest klassiska är väl ändå äpplepajen. Här får vi tips på hur vår trädgårdsmästare Robert gör en variant med havregryn, linfrön och solrosfrön. Smarrigt.

Ingredienser:

  • 4 äpplen
  • 0,75 dl socker
  • 0,5 dl havrekli
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl linfrön
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk kanel
  • 1,5 dl ytande smör

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i smala klyftor och fördela i en smord ugnsfast form.
  3. Knåda ihop smör med de torra varorna till en smulig massa.
  4. Fördela över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 min.

Servera pajen med vaniljsås eller glass.

Ta hand om din skörd

Hur du förvarar äppelskörden

Lagringsdugliga äpplen kan förvaras hela hösten och vintern, vissa sorter fram till mars-april. Det är viktigt att hantera äpplena varsamt vid plockning och lagring, för att de ska hålla länge. Hantera dem som om de vore ägg och släpp dem aldrig på varandra.

ReceptÄppelchips

Torkad frukt är ett utmärkt energitillskott, lätt att ta med sig och ger snabb energi. Och det finns många roligare alternativ till russin. Här är ett - äppelchips.

Egen skörd - sylta och safta

Ta vara på din skörd av frukt och bär. Sylta safta och baka så har du kvar av din skörd hela vintern.