Fruktträd

En trädgård blir helt enkelt inte komplett utan fruktträd. Njut av vacker blomning och mumsig frukt.

Ska du köpa fruktträd?

Köp ditt fruktträd online hos oss och hämta ut din leverans i våra butiker.

Se våra fruktträd här

Läs våra skötselråd och guider för en bra skörd

GuideÄppelträd - plantera så här

Att plantera ett äppelträd är enkelt. Här kan du följa våra steg-för-steg om du känner dig osäker. Ingen trädgård skall vara utan ett äppelträd, så har du inget är det hög tid att plantera.

GuideBeskära fruktträd

Nu börjar det bli tid att beskära fruktträden, framförallt äpple- och päronträd. Här är några råd som är bra att ha med på vägen samt några tips på vad du helst inte ska göra.

GuideBeskärning av äppelträd

Ett nyplanterat äppelträd måste du beskära för bygga upp en stadig och vacker krona. Det är inte så svårt som du tror och med några enkla tumregler så klarar du dig långt.

GuidePlantera fruktträd - gör så här

Att odla egen frukt är både gott, nyttigt och viktigt för våra pollinatörer. Man behöver inte ens ha en stor trädgård för att odla fruktträd.

Skydda dina fruktträd från ohyra och svampsjukdomar

Fruktträd kan kan råka ut för insektsangrepp och svampsjukdomar, men låt inte detta vara avskräckande för det finns så många fördelar med fruktträd i trädgården. Lär dig mer om några av de vanligaste skadegörarna och få tips på vad vi själva kan göra för att förhindra att fruktträden angrips.

GuideFruktträdens olika grundstammar

De flesta fruktträd består av två delar, en fruktsort och en grundstam. Grundstammen bestämmer trädets storlek och härdighet. Andra egenskaper är när trädet börjar bära frukt och hur gammalt trädet kan bli.

Spaljéträd - fruktträd på liten yta

Spaljéträd är ett smart sätt att odla din egen frukt på en liten yta. Att ett spaljéträd dessutom blir vackert och kan klä in en annars kal och ful vägg förhöjer ytterligare spaljéträdens värde.

GuidePollinering av äppleträd - pollineringsschema

Pollinering är en viktig process för äppleträd eftersom den möjliggör fruktproduktion. Äppleträd är i de allra flesta fall självsterila, vilket betyder att de behöver pollen från annan äppelsort för att producera frukt. Lär dig mer om hur det fungerar!

Odla persika

Att utöka sitt fruktsortiment med persika i den egna trädgården är fullt möjligt, även för dig med liten trädgård då persikoträdet inte blir så stort. Bor du i de södra delarna av landet finns det sorter som klarar att planteras utomhus. För dig som bor längre norrut går det att ha persika i växthus eller inglasat uterum.

Fruktträd som passar norra Sverige

En trädgård behöver fruktträd för att vara komplett. Och bor du i norra Sverige finns det bra och härdiga sorter att välja mellan. Det finns faktiskt sorter som är härdiga upp till zon 7.

Bekämpning av svampsjukdomen päronrost

Päronrost har på senare år blivit ett bekymmer främst i södra Sverige, men allt eftersom klimatet blir mildare och fuktigare kommer smittan sannolikt sprida sig även uppåt i landet. Lär dig hur du bäst förebygger skador och motverkar spridning.

GuideBeskärning av plommonträd

Ett nyplanterat plommonträd måste du beskära för bygga upp en stadig och vacker krona. Här får du några tips att utgå ifrån.

GuideBeskärning av päronträd

Ett päronträd sköter sig själv ganska bra, men här är några beskärningstips för både unga och äldre träd om behovet ändå finns.

GuideBeskärning av körsbärsträd

Ett nyplanterat körsbärsträd måste du beskära för bygga upp en stadig och vacker krona. Här guidar vi dig med några tips.

Äppelträd – sorter

Hur ska man göra när man ska välja äppelträd?

Kvitten – ett japanskt bidrag till våra fruktträdgårdar

Kvitten är ett lövfällande träd eller buske som får frukter som mest påminner om äpplen. Fruktköttet är dock fastare och kan bland annat användas till marmelad och gelé.

Köp äldre fruktträd för snabbt resultat

Du vet väl att vi även säljer lite äldre träd? De har fått stå kvar hos odlaren några år extra jämfört med en normalstor planta, vilket kommer att ge snabbare resultat i din trädgård.

ReportageHösten är bästa tiden att plantera – John Taylor tipsar

Det finns en anledning till att fruktlunden med hundra träd ska planteras på Tjolöholms Slott just under hösten.

Hur du förvarar äppelskörden

Lagringsdugliga äpplen kan förvaras hela hösten och vintern, vissa sorter fram till mars-april. Det är viktigt att hantera äpplena varsamt vid plockning och lagring, för att de ska hålla länge. Hantera dem som om de vore ägg och släpp dem aldrig på varandra.

Äpplets resa

Vi har följt med på äpplets resa – från grundstam till fruktträd.

Skydda äppleträdet med limring

Genom att använda limring på dina träd kan dessa skyddas mot olika krypande insekter och larver som försöker ta sig upp i trädet.

ReceptRoberts äppelpaj

Det finns massor att göra för den som har turen att ha tillgång till egna äpplen. Det mest klassiska är väl ändå äpplepajen. Här får vi tips på hur vår trädgårdsmästare Robert gör en variant med havregryn, linfrön och solrosfrön. Smarrigt.

GuideÄppelkrans - sensommarpyssel

På hösten finns det mycket vackert i trädgårdens förråd. Här tipsar vi om hur du enkelt gör en äppelkrans att hänga på dörren eller dekorera festbordet med.

Visar 23 av 23 resultat