Fruktträd som passar norra Sverige

En trädgård behöver fruktträd för att vara komplett. Och bor du i norra Sverige finns det bra och härdiga sorter att välja mellan. Det finns faktiskt sorter som är härdiga upp till zon 7.

Två fruktträd är bättre än ett när det gäller pollineringen och därmed också storleken på skörden. Äppleträdet du väljer ut behöver alltså samplanteras med en annan sort för pollineringens skull, alternativt gäller det att ha koll på vad grannen har i sin trädgård. Är platsen i den egna trädgården begränsad kan ett familjeträd vara ett bra val. Ett familjeträd av äpple har tre olika sorter inympade och är härdigt till zon 6. De utvalda sorterna pollinerar varandra och då räcker det att plantera ett träd.

Annars är ’Moskvas Päronäpple’ och ’Grenman’ två bra och härdiga äpplesorter. ’Grenman’ får liten till medelstor frukt som är plattrund till formen. Äpplet är vackert rödbrunt som moget och har en behaglig smak och doft. ’Moskvas Päronäpple’ har, som namnet avslöjar, en aningens smak av päron. Frukten är ljusgul med klar eller flammig rödstrimmig täckfärg.

’Grenman’. Bild: Wickmans Plantskola-Taimisto-Nursery
’Moskvas Päronäpple’. Bild: Plantskoleodlarna Finland r.f.

Två goda päronsorter är ’Pepi' och ’Moskovskaja’. ’Pepi Lettisk’ mognar tidigt och päronen är mycket saftiga. ’Moskovskaja’ påminner om ’Pepi’ men kan få aningens större frukter och kan även lagras några veckor. Båda sorterna ger fort sina första skördar och är härdiga till zon 5 och 6.

Ett sött och gott körsbär är ’Lettisk Låg’. En sort som härstammar från Dobele i Lettland och är mycket härdigt, zon 7. Körsbären är vackert mörkröda och sötare än till exempel ’Skuggmorell’ och mognar dessutom upp till två veckor tidigare än vanliga körsbär.

Vill du plantera ett bra plommonträd så finns sorten ’Sinikka’, en sort som härstammar från landskapet Mellersta Finland. Plommonen som mognar i augusti till september är små, runda och blå till färgen med ett gulbrunt fruktkött. Sorten är härdig till zon 6 och börjar ge skörd på relativt unga träd.

Och visste du att fördelen med den rikliga tillgången på ljus under sommaren i de norra delarna av vårt land gör att frukt och bär både blir sötare i smaken och får mer arom.

’Lettisk Låg’. Bild: Wickmans Plantskola-Taimisto-Nursery