Äppelträd – sorter

Hur ska man göra när man ska välja äppelträd?

Ingen trädgård bör vara utan äppelträd. Det är fantastiska träd med vacker blomning och sagolikt goda frukter. Äppleträd hör också till vår svenska odlingshistoria. Barn älskar att klättra i träd och som vuxen är det underbart att sitta i skuggan under äppelträdet och dricka eftermiddagskaffe.

Självklart är smaken en viktig faktor när du ska välja äppelträd. Smaken på äpplen som odlas i Sverige blir extra bra, till det bidrar de svala sensommar- och höstnätterna. Tänk också på om du vill ha äpplen som mognar under sommaren eller på höstkanten och om du vill att de ska gå att lagra.

Till de godaste sommaräpplena hör ’Transparente Blanche’ och ’Sylvia’. Dessa är klassiska ätäpplen, men blir också mycket goda att göra äppelmos eller kräm på.

Senare, någon gång i september, mognar till exempel ’Discovery’, ’Alice’ och lite längre fram ’James Grieve’. Detta är de perfekta mellanmålsäpplena, att ta med på skogspromenaden eller till frukostrasten i skolan eller på jobbet.

Vill du kunna spara äpplena under hela hösten och vintern passar det bäst att välja äpplesorter som mognar sent eftersom de i regel kan lagras under längre tid. Äpplen som håller till jul, eller längre, är till exempel ’Lobo’, ’Kim’, Summerred’, ’Gravensteiner’ och ’Ingrid Marie’.

Äpplen – sorter

Det finns många klassiska äppelsorter såsom ’Ingrid Marie’, ’James Grieve’ och ’Cox’s Orange'. Men det finns också en hel del nyare äpplen som kanske är mindre kända till namnet, men minst lika odlingsvärda. ’Aroma’ som är en korsning med ’Ingrid Marie’ har kallats det svenska äpplet eftersom det är så omtyckt. ’Alice’ och ’Summerred’ är också relativt nya äppelsorter (från 1960-talet). ’Kim’ och ’Katja’ är också nya svenska goda äpplen.

Lyckas man inte välja äppelträd bland alla olika sorter, finns möjligheten att plantera ett så kallat familjeträd. Det innebär att flera olika sorter ympats in på samma träd och man kan alltså skörda olika sorter från olika delar på trädet.

Många av de äppelträd som säljs hos Blomsterlandet är E-plantor. Det betyder att de är svenskodlade, utvalda kvalitetssorter som är virusfria och motståndskraftiga mot sjukdomar. Man kan också garantera den angivna härdigheten och sortäkthet. Tänk också på att trädet ska vara härdigt i din zon. Bor du i glesbygd kan du behöva två träd som pollinerar varandra för att få frukt.

Välja äppelträd

När man ska välja äppelträd är det viktigt att välja rätt grundstam, då äpplen ympas på olika grundstammar. Grundstammen är med och påverkar äppelträdets storlek, bördighet och härdighet.

Vanligaste grundstammen heter A2. Det är en bra grundstam för hela landet eftersom det bidrar till bra härdighet. Träden blir ganska stora och får ett rejält rotsystem. Räkna med att ett träd på A2-stam ger frukt ganska snart efter plantering och att skörden blir riklig och jämn.

Har man en mycket liten trädgård kan man vilja ha ett mer svagväxande träd. Ofta använder man då grundstammen M26. Om du inte hittar ditt favoritäpple på svagväxande grundstam, ta kontakt med personalen på Blomsterlandet för att se om det finns att beställa. Vill du ha ett lite större äppelträd som vuxit längre hos odlaren går detta också att beställa.

Om du har svårt att välja äppelträd kan du tala med personalen på Blomsterlandet så hjälper vi till.