Hur du förvarar äppelskörden

Lagringsdugliga äpplen kan förvaras hela hösten och vintern, vissa sorter fram till mars-april. Det är viktigt att hantera äpplena varsamt vid plockning och lagring, för att de ska hålla länge. Hantera dem som om de vore ägg och släpp dem aldrig på varandra.

Välj ut de finaste och helt oskadade äpplena för lagring.

Linda gärna in varje äpple i silkes- eller tidningspapper. Lägg dem sedan i en låda eller kartong som du förvarar svalt, fuktigt och mörkt, i en jordkällare eller i garaget eller källaren. 3-5 plusgrader är idealet, däremot tål de inte frost. Har du bara några få äpplen kan du lägga dem i en kylväska av frigolit som du förvarar på till exempel terrassen utanför köksdörren. Titta till äpplena då och då och plocka bort dem som är dåliga.

Fallfrukt duger inte till lagring, men blir perfekta att göra äppelmos, sylt eller gelé på. Prova också att göra torkade äppleringar, nyttigt godis – lite som söta och syrliga chips. Givetvis njuter du och din familj också av ett antal goda äppelkakor när det är säsong. Under vintern blir fåglarna glada för att få några äpplen, det gör inget om de är lite stötta.

Egen skörd - sylta och safta

Ta vara på din skörd av frukt och bär. Sylta safta och baka så har du kvar av din skörd hela vintern.

Äppelträd – sorter

Hur ska man göra när man ska välja äppelträd?

ReceptÄppelchips

Torkad frukt är ett utmärkt energitillskott, lätt att ta med sig och ger snabb energi. Och det finns många roligare alternativ till russin. Här är ett - äppelchips.