Egen skörd - sylta och safta

Ta vara på din skörd av frukt och bär. Sylta safta och baka så har du kvar av din skörd hela vintern.

När sommaren börjar närma sig sitt slut är det dags att ta tillvara på sin skörd av frukt och bär. Gör bärplockningen till en familjefest, som avslutas med en härlig bärpaj med hemgjord saft. Alla barn tycker om att plocka bär och vem gör inte det, då du kan stoppa ett solvarmt hallon i munnen, istället för i hinken?

Plocka och frys in de bär du inte använt till sylt eller saft så kan du ha dem till bakning, fruktsallad eller på frukostfilen under vinterns kalla månader.

Om du sköter om dina bärbuskar och fruktträd får du en rikligare skörd så tänk på att beskära och gödsla dina buskar och träd rätt.

Tips på bärbuskar

 

Blåbär

Vanliga blåbär, som växer i våra svenska skogar, är inte anpassade för trädgårdsodling. Däremot finns det amerikanska blåbär som är både lättodlade och tacksamma. De amerikanska blåbären är minst dubbelt så stora som de svenska och smakar ungefär likadant. Amerikanska blåbär mognar efter hand och kan därför skördas under lång tid. Kul för barnen att kunna plocka mogna bär under en lång tid och dessutom gott på morgonfilen.

Buskarna blir ungefär lika stora som svarta vinbärsbuskar och skall planteras på en solig och vindskyddad plats. De föredrar ett lite lägre pH-värde på jorden, vilket du lätt åstadkommer genom att förbättra jorden med okalkad torv eller blåbärsjord eller rododendronjord i samband med planteringen. Plantera gärna tre, fyra buskar av olika namnsorter i närheten av varandra. När de korsbefruktas av humlor och bin blir nämligen bären fler och större. Varför inte sätta dem som en liten häck vid terrassen? Ett extra plus är att bladverket på hösten blir vackert rödfärgat.

Krusbär

Krusbär är en svensk klassiker som förtjänar att odlas mera. Bären är söta och goda och de sorter som finns i handeln idag är, i princip, problemfria. Uppstammade krusbärsbuskar ger plats till annat undertill, kanske en matta med smultron? Glöm inte en rejäl stör som stöd då en buske full med bär blir ganska tung.

Vinbär

Svarta, röda och vita vinbär är också trevliga buskar. Dessa buskar kan med fördel användas som friväxande häckar eller som små rumsavdelare i den mindre trädgården. Skaffa gärna en av varje, så blir variationen i köket större.

Hallon

Hallon har ett annorlunda växtsätt än de andra bärbuskarna och har också ett något större behov av beskärning och vattning för att ge bra skörd. Hallon bör också ha ordentligt stöd för att växa bra. Bor du i de klimatmässigt mildare delarna av landet, (upp till zon 2), så testa gärna att odla hösthallon som mognar på sensommaren. De har extra stora, ofta helt maskfria och mycket goda bär.