Guide

Plantera fruktträd - gör så här

Att odla egen frukt är både gott, nyttigt och trendigt. Man behöver inte ens ha en stor trädgård för att odla fruktträd.

Steg 1:

Låt plantan stå i en hink med vatten för att bli riktigt genomvattnad, medan du gräver planteringsgropen. Gropen bör vara ca 40-50 cm djup och ca 40-50 cm bred. Luckra sidorna och botten i gropen, då kan rötterna söka sig neråt och utåt.

Steg 2:

Sätt ner en stör och därefter trädet. Stören bör inte gå längre upp än där kronan grenar sig. Detta för att kronan skall kunna vaja fritt och trädet etablera sig ordentligt.

Steg 3:

Det är viktigt att trädet sätts ner på samma djup som när det stod i krukan, så att ockuleringsstället (den lilla bulan längst ner på stammen) hamnar ovan jord. Fyll på med jord. Vattna rejält.

Steg 4:

Fyll upp med mer jord och tryck till försiktigt med foten runt trädet.

Steg 5:

Bind fast trädet mot stören med hjälp av ett särskilt trädband. Sätt även gnagskydd på den unga stammen för att skydda det mot rådjur, harar och andra gnagare.

Tips

Läs också våra artiklar om hur du bäst beskär ditt fruktträd.

Lycka till med ditt nyplanterade fruktträd.

GuideBeskära fruktträd

Nu börjar det bli tid att beskära fruktträden, framförallt äpple- och päronträd. Här är några råd som är bra att ha med på vägen samt några tips på vad du helst inte ska göra.

ReportageHösten är bästa tiden att plantera – John Taylor tipsar

Det finns en anledning till att fruktlunden med hundra träd ska planteras på Tjolöholms Slott just under hösten.

Äppelträd – sorter

Hur ska man göra när man ska välja äppelträd?