Reportage

Hösten är bästa tiden att plantera – John Taylor tipsar

Det finns en anledning till att fruktlunden med hundra träd ska planteras på Tjolöholms Slott just under hösten.

Att höstplantera ger växten de bästa förutsättningarna. Plantan befinner sig i en viloperiod och kan utan stress lägga sin energi på att etablera rötter och få fäste i jorden. Dessutom är jorden fuktig under en lång period efter planteringen. Allt detta gör att växten mycket lättare kan ta upp vatten och du behöver inte stödvattna mer än första sommaren. Med vårplantering krävs oftast vattning de tre följande somrarna.

– Jag planterar i princip alltid mellan augusti och november. Förutom att det är bästa planteringsperioden för de flesta växter så är det oftast en lugnare tid på året jämfört med våren. Varför inte utnyttja den tiden? säger John Taylor, som nu också är slottsträdgårdsmästare.

Ett av uppdragen för John Taylor är att ge nytt liv åt slottsträdgårdens Arts and Crafts-själ. Det odlades mycket frukt och bär i Halland förr och på Tjolöholms Slott ska det under hösten skapas en fruktlund med inte mindre än hundra fruktträd. Det kommer att bli äpple, päron och plommon, som man vet fanns här förr. Bland annat ska det bli lokala sorter – som Hallands landskapsäpple Brunnsäpple – men också moderna sorter som man vet är motståndskraftiga mot sjukdomar.

– Vi kommer inte att ge oss på kommersiell odling. Vi vill framför allt skapa en vacker miljö som också främjar biologisk mångfald. Det ska bli en vacker plats där man vill sitta och njuta av en picknick och där det kommer att surra av pollinatörer under blomningstiden.

Förutom att plantera fruktträd är den tidiga delen av hösten en ypperlig tid att dela och plantera perenner. John Taylor slår gärna ett slag för att minska ner gräsmattan och istället låta en perennrabatt ta form:

– Det blir både billigare, mindre arbete och mycket vackrare.

Hösten är även bra tid för att sätta vårlök, som ger tidig blom och därför gynnar pollinatörerna.

– Jag skulle vilja påstå att det är nu på hösten som du skapar vårens trädgård, säger John Taylor.

John Taylors tips när du ska välja fruktträd

Här följer fem snabba men ack så bra tips för vad du ska tänka på då du ska bestämma dig för vilken sorts fruktträd du ska välja att plantera. Och vem är väl bättre på att tipsa om fruktträd än John Taylor, Slottsträdgårdsmästare på Tjolöholms Slott.

  • Välj en sort du gillar.
  • Välj en sort som får frukt när du är hemma. Det är synd om trädet bär frukt just när du är bortrest på semester.
  • Välj en sort som är sjukdomsresistent. Många av de nya sorterna är det.
  • Fundera över vilken trädstorlek som passar hos dig. Hur högt och brett får det bli? Fråga dig gärna fram i din trädgårdsbutik.
  • Om det är glest mellan fruktträden där du bor kan du behöva tänka på pollineringen. I ett villaområde finns det många gånger andra fruktträd i närheten som säkrar pollineringen, men i annat fall får du kanske överväga att sätta två träd som kan pollinera varandra.

John Taylor har fått uppdraget att hjälpa trädgården vid Tjolöholms slott att få tillbaka sin engelska själ. Läs mer om hur han återskapar köksträdgården här.