Reportage

John Taylor tar Tjolöholm tillbaka till rötterna

John Taylor har fått uppdraget att hjälpa trädgården vid Tjolöholms slott att få tillbaka sin engelska själ. Nu ska köksträdgården återskapas – ett av flera projekt i slottsträdgården.

John Taylor pekar ut ett område på ungefär tre hektar där den gamla köksträdgården låg. Den övergavs på 1960-talet och sedan dess har den inte varit mycket mer än en gräsmatta. Men nu ska den få tillbaka sin mening i livet. Tre växthus som sedan länge är borta har man åter märkt ut plats för.

– Vi har slutat att klippa gräsmattan så ofta och vi har redan märkt att det har kommit fler bin, säger John Taylor.

Nu är där bara några klippta gångar i det gröna havet av gräs. Här och där lyser några gula maskrosor.

- Maskrosor är en bra bi-växt, kommenterar han och berättar att bikupor ska det också bli.

Just den här dagen i oktober när vi är på besök, inleds en viktig fas i att ta tillbaka köksträdgården. Några grisar har nämligen fått uppdraget att böka bort gräset. En gammal metod som är på väg tillbaka.

- Grisarna är oslagbara, de slår vilken maskin som helst. De lämnar området helt ogräsfritt. Och kolla, jorden där under ser fet och fin ut, säger John.

Han förklarar att de ska odla utan bekämpningsmedel. Tång och kompost ska användas för att jordförbättra och täcka. Han pekar ut ett hörn där det ska bli potatis till våren, en klassisk gröda när man skapar köksträdgård på mark som inte odlats på länge.

På ett annat ställe ska det bli en fruktlund, med massor av äpplen.

- Tänk dig kanske 80 fruktträd med påskliljor under som blommar på våren och några sittbänkar. Där kommer du att vilja ha picknick. Och där borta, säger han och pekar på en annan del av gräsmattan, tänk dig ett fält av rosor.

John Taylor pratar om intensiteten och viljan som krävs för att driva sina idéer. Han målar framtidsplanerna för trädgården med stora, kraftiga penseldrag men pratar också ömt om de små detaljerna, som att inte ge upp i jakten på exakt rätt sorts vårlök.

Tjolöholm slott stod klart 1904 och är ett svenskt exempel på inriktningen Arts & Crafts, som annars är en engelsk paradgren. Några drag som är utmärkande för trädgårdsstilen är ett överdåd av blomning, att huset eller arkitekturen och trädgården binds samman, och att raka linjer mjukas upp av frodig växtlighet.

- På senare tid har mycket blivit så genomdesignat, det ska vara så perfekt. Något av det jag gillar allra mest med Arts & Crafts är att du får vara lekfull i trädgården, säger John.

Han visar runt i trädgården. På sidan som vetter mot vattnet har han skapat fjordrabatten, med blå, vita och blekgula toner. Lite närmare slottet växer magnolialunden fram. I knutrabatten, The Knot Garden, som är återskapad efter gamla skisser har idegran och buxbom planterats och ansats så att det ser ut som om de bildar knutar. Det kommer ta ett tag innan formationen framträder riktigt tydligt. På frågan om hur lång tid det kan ta svarar han:

- Det får ta den tid det tar. Man kan inte stressa fram en trädgård.

Vi besöker Tjolöholm på en sådan där höstdag när rullgardinen aldrig tycks gå upp. Himlen är grå, molnen tyngda av regndroppar som när de släpper taget är så lätta att de träffar ansiktet som en blomdusch ungefär. Det går inte att värja sig mot västkustens horisontella regn.

- Detta är mitt favoritväder, säger han leende och vänder upp ansiktet mot regnet.

Jag blir osäker på om han skämtar eller menar det. Med långa steg fortsätter vi rundvandringen till slottets andra sida. Här ska det som kallas Annexet växa fram, i vita och silvriga toner. Han pratar längtansfullt om engelska slottet Sissinghurst, som är känt bland annat för sin vita trädgård.

- Där är så vackert att man vill gråta, utbrister John.

Vi fortsätter promenaden längs grusvägarna på området som vetter mot bokskogen. Här ska det få spira vårlök, och senare blomster och gräs som får växa sig högt.

- Det är vackert, bra för bina och så finns det en viss romantik i det hela, säger han.

Många förknippar kanske ordet romantik mest med kärlek, allmän fluffghet och rosa toner. Men romantiken var en strömning som drog igenom Europa i slutet av 1700-talet och första halvan av 1800-talet. Förenklat kan man säga att romantikerna reagerade mot det konstgjorda, alltför ordnade och ville hitta tillbaka till det ursprungliga, det naturliga och såg skönheten däri.

Nu ska Tjolöholms trädgård återställas till sin forna glans. Det ser ut att bli en resa väl värd att följa.

Foto: Håkan Tiderman